Britiske puber frykter de må stenge på grunn av energiprisene

Puber og bryggerier ber om hjelp den britiske regjeringen for å klare å betale regningene.

Britiske puber som har kommet seg gjennom pandemien sliter nå med høye energiregninger, advarer bransjen.
Publisert: Publisert:

Puber og bryggerier over hele Storbritannia står i fare for å måtte stenge på grunn av høye energiregninger, advarer den britiske pub og bryggeribransjen i et åpent brev til regjeringen i landet.

Toppsjefene hos seks store britiske pubeiere og bryggerier ber sammen med bransjeorganisasjonen British Beer and Pub Association (BBPA) om rask økonomisk støtte for å takle de økte kostnadene.

Les på E24+

Kan ikke konkurrere på dagens gasspriser: – Rett og slett umulig

«Uten en rask og betydelig inngripen fra myndighetene er det ingen tvil om at vi vil se et høyt antall puber stenge dørene for godt», heter det i brevet.

Chelsea-supportere i kø utenfor en pub for å se finalen i FA-cupen tidligere i år, som Liverpool vant på straffer.

Vil ha pristak

Strømregningene har i snitt økt med 150 prosent i bryggeri- og pubsektoren fra nivåene før pandemien, ifølge avsenderne. For enkelte skal regningen være så mye som tredoblet, og bransjen mener ting er i ferd med å bli verre ettersom fastpriskontrakter går ut.

I motsetningen til husholdningene, dekkes ikke bedrifter av pristaket i Storbritannia. Det skriver BBC, som også har omtalt saken.

I brevet peker bransjen på et lignende pristak for små bedrifter som et tiltak som ville hjulpet mye.

Les også

Energikrisen rammer tysk energikjempe: Taper nær én milliard kroner per dag

JW Lees, Carlsberg Marston's, Admiral Taverns, Drake & Morgan, Greene King og St Austell Brewery er de seks selskapene som sitter i styret i bransjeorganisasjonen.

På toppen av det, peker mange av bransjetoppene bak brevet på at man akkurat har kommet ut av en krevende tid under coronapandemien.

– Denne økningen i energikostnader vil gjøre mer skade på bransjen vår enn pandemien gjorde hvis ikke noe gjøres i løpet av de neste ukene, sier Emma McClarkin, leder for BBPA i pressemeldingen.

– Det er puber som sto stormen av de to siste årene, som nå står overfor stenging på grunn av skyhøye energiregninger for både dem og kundene deres, sier McClarkin videre.

Folk fylte opp puber og restauranter i Soho i London i april i fjor, etter en av lettelsene på smitteverntiltakene i England.

Skyhøye gasspriser

Energiprisene ha økt mye det siste året. Prisen på varer som strøm, gass og olje hadde steget allerede før krigen i Ukraina, og etter invasjonen steg prisene ytterligere.

Gass er en viktig del av energiforbruket i Storbritannia. Gassprisene har økte mye gjennom sommeren, blant annet i kjølvannet av at Russland har redusert gassleveransene til Europa ytterligere. Gassprisen har vært over skyhøye 300 euro per megawattime i perioder i det siste.

Strømprisen i Europa, som påvirkes sterkt av gassprisen, har også skutt opp. Det merkes både i Storbritannia og her til lands.

Bryggeriene peker samtidig på at det ikke bare er energi som har blitt dyrere.

– Storbritannias bryggeri-industri står overfor en krise som er mer alvorlig enn den man sto overfor under coronanedstengingene de siste årene. Vi har sett økende råvarepriser og en dobling av kostnadene til malt, i tillegg til at CO2, gas og energi nesten har tredoblet seg siden 2019, sier Cartsberg Marstons-sjef Paul Davies i pressemeldingen.

– På toppen av alt dette har bransjen vår merket virkningen av en over 50 prosent økning i aluminium-kostnader til bokser, sammen med økte lønnskostnader, fortsetter Davies.

Les også

Belgias statsminister krever pristak på gass: – Folk får energiregninger som gjør det umulig å leve

Publisert: