Strømprisen faller for tredje dag på rad julaften

Strømprisen faller videre på julaften, men er fortsatt unormalt høy. I Sør-Norge må en kunde i snitt ut med 3,07 kroner kilowattimen medregnet avgifter og nettleie.

Publisert:

Døgnprisen på strøm vil ligge på 2,0 kroner for kunder i Sør- og Vest-Norge på julaften. Det viser ferske tall fra strømbørsen Nord Pool, som fastsetter prisen en dag i forveien.

Dersom man tar med nettleie og avgifter, vil det utgjøre omtrent 3,07 kroner på strømregningen – før eventuelle påslag til strømselskapet.

Den dyreste enkelttimen vil være mellom klokken 16 og 17, når prisen for den rene strømmen vil være på 2,28 kroner – eller 3,4 kroner med avgifter.

For kunder i Nord- og Midt-Norge vil døgnprisen på den rene strømmen være på 31 øre i snitt – eller 96 øre med avgifter og nettleie.

Høye priser i Europa

Strømprisen har nådd nye rekorder i løpet av høsten og vinteren. Tørt vær, mindre vann i magasinene og høye gass- og CO2-priser i Europa har blitt trukket frem som årsaker.

Prisen nådde årets høyeste nivå på tirsdag denne uken, på 3,95 kroner kilowattimen i snitt, eller 5,51 kroner medregnet avgifter.

Siden har prisen falt noe tilbake. Tidligere denne uken pekte John Brottemsmo, kraftanalytiker i Kinect Energy, på lavere forbruk inn mot julehøytiden.

– Det går sakte og rolig inn mot jul, og forbruket kommer av den grunn til å være fallende de kommende dagene, og lave de neste ukene, sa Brottemsmo tirsdag.

Vil ikke innføre makspris

Regjeringen har innført en strømstøtteordning for å gi norske husholdninger hjelp til regningen etter vinterens strømsjokk.

Denne ordningen gir støtte for deler av strømregningen for desember, januar, februar og mars.

I utgangspunktet skulle denne støtten være på 50 prosent av den andelen av prisen som er over 70 øre kilowattimen, men SV og regjeringspartiene har blitt enige om å øke dette til 55 prosent.

Flere aktører, blant annet Samfunnsbedriftene, ønsker i tillegg en makspris på strøm for å forsikre mot nye strømsjokk i fremtiden. Men regjeringen vil så lagt ikke gripe inn i markedet med en makspris, ifølge et svar fra olje- og energiministeren til Stortinget tidligere denne måneden.

«Prisregulering er et inngripende tiltak som kan ha utilsiktede konsekvenser», skriver Marte Mjøs Persen i svaret.

Publisert:

Her kan du lese mer om