IEA tror Kina vil stå for halvparten av veksten i global oljeetterspørsel i år

– Vil etter mitt syn være behov for at Opec+-landene vurderer sitt produksjonsnivå, sier IEA-sjef Faith Birol til Reuters.

En råoljetanker ved en oljeterminal utenfor Waidiao-øya i Zhejiang-provinsen i Kina tidligere i år.
Publisert:

Kina er verdens største råoljeimportør og den andre største kjøperen av flytende naturgass. Etter at myndighetene i Beijing lettet på coronarestriksjonene i desember har investorer veddet på hastigheten på oljeutvinningen, og den største usikkerheten i det globale olje- og gassmarkedet i 2023 har lenge vært knyttet til etterspørselen i Kina.

Når etterspørselen nå øker hos verdens nest største oljeforbruker, må oljeprodusenter kanskje revurdere produksjonsnivået sitt, sa sjefen for Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, søndag, ifølge Reuters.

– Vi forventer at omtrent halvparten av veksten i global oljeetterspørsel i år vil komme fra Kina, sa Birol til nyhetsbyrået.

Han la til at Kinas etterspørsel etter flydrivstoff har skutt i været, noe som legger ytterligere press på etterspørselen.

– Hvis etterspørselen øker veldig sterkt, og hvis den kinesiske økonomien tar seg opp igjen, vil det etter mitt syn være behov for at Opec+-landene vurderer sitt produksjonsnivå, sa Birol.

Produksjonsnivå satt av Opec+

Oljekartellet Opec+ skuffet USA og andre vestlige nasjoner i oktober da de bestemte seg for å kutte produksjonen med 2 millioner fat per dag fra november til 2023, i stedet for å pumpe mer for å kutte drivstoffprisene og hjelpe den globale økonomien, slik USA rådet.

Birol sa at han håper en slik situasjon ikke gjentar seg, og at Opec+ vil gå tilbake til en konstruktiv rolle i markedet etter hvert som etterspørselen forbedres.

Oljekartellet videreførte på et møte onsdag det nåværende produksjonsnivået, og la seg dermed på samme linje som avtalt i fjor.

I sin månedlige oljerapport i januar, sa IEA at de tror oljeetterspørselen vil øke til et rekordhøyt nivå i år. Fjerningen av coronarestriksjoner i Kina vil bidra til at det skjer, tror organisasjonen.

Samlet sett tror IEA at oljeetterspørselen i 2023 vil ligge på 101,7 millioner fat per dag. Økningen fra i fjor blir i så fall på 1,9 millioner fat per dag.

Tungt oljeprisfall før helgen

Spotprisene på olje falt fredag kveld kraftig etter flere potensielt markedsdrivende nyheter gjennom dagen:

  • Tidlig på ettermiddagen fikk vi ferske jobbtall fra USA. De viste overraskende sterk vekst
  • Like etter klokken 18 ble det kjent at EU-landene er enige om pristak på russisk diesel
  • Den ukentlige riggtellingen fra Baker Hughes viser en tredje uke på rad med nedgang i antallet aktive borerigger i USA. Antallet aktive rigger som borer etter olje og gass falt med 12 til 759 i uken som gikk, viser tallene fra oljeserviceselskapet.

Da handelen stengte før helgen, kostet nordsjøolje (brent spot) 79,73 dollar fatet, mens amerikansk lettolje (WTI spot) kostet 73,42 dollar per fat. Nordsjøolje ble i januar handlet for priser godt over 80 dollar fatet.

Søndag kveld trådte EU-landenes boikott av russisk diesel i kraft. Boikotten kommer i tillegg til pristaket som landene ble enige om fredag.

Publisert:

Her kan du lese mer om