Yara slår forventningene

Gjødselgiganten leverer bedre resultater enn ventet. På Oslo Børs svarer investorene med å sende aksjekursen opp.

Yara-sjef Svein Tore Holsether.
Publisert:

Gjødselprodusenten Yara leverer et resultat etter skatt og minoritetsinteresser på 400 millioner dollar (4,2 milliarder kroner) i tredje kvartal, fra minus 143 millioner dollar på samme tid i fjor.

– Avkastningen vår er økt som følge av at sterke marginer mer enn utligner lavere salgsvolumer takket være sterk innsats fra hele organisasjonen, sier Svein Tore Holsether, konsernsjef i Yara, i en uttalelse.

På samme tid i fjor var nedskrivninger med på å senke resultatet. Det bidrar også til bedringen i resultatet i årets tredje kvartal, sammenlignet med fjorårets tredje kvartal.

På forhånd var det ventet et resultat etter skatt og minoriteter på 371,4 millioner dollar, ifølge estimater hentet inn av Bloomberg.

Yara-aksjen stiger 3,5 prosent på Oslo Børs torsdag formiddag etter at tallene ble lagt frem. Aksjen er omtrent flat for året.

Milliardutbytte

Omsetningen i tredje kvartal ble på 6,22 milliarder dollar (65,86 milliarder kroner), fra 4,49 milliarder dollar på samme tid i fjor. Det var ventet en omsetning på 5,38 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

Yara forslår et tilleggsutbytte på 10 kroner per aksje for utbetaling i fjerde kvartal. Det betyr Yara skal drysse 2,5 milliarder kroner over aksjonærene, den den norske stat er størst.

«Styret vil også vurdere andre måter å dele ut kontanter til aksjonærene, inkludert aksjetilbakekjøp», skriver selskapet i rapporten.

Venter enda høyere gassregning

Yara venter at gasskostnaden for årets fjerde kvartal vil øke med 540 millioner dollar (5,72 milliarder kroner) fra samme tid i fjor

Selskapet varslet nylig om nye nedstenginger av anlegg i Europa, etter en periode med uvanlig høye gassregninger. Yara er en av Europas største industrielle forbrukere av naturgass, som blant annet brukes til produksjon av ammoniakk.

Selskapet har 65 prosent av ammoniakkproduksjonen sin i drift. I mars kuttet Yara i produksjonen ved anlegget Ferrara i Italia og Le Havre i Frankrike, og i september meldte Yara om kutt også ved anleggene Sluiskil i Nederland og Tertre i Belgia.

Manglende leveranser av gass fra Russland sendte på det meste gassen (nederlandske TTF) helt opp i 340 euro per megawattime i høst, fra rundt 40 euro ett år tidligere.

Gjennom september og oktober er gassprisene i Europa mer enn halvert, men fortsatt er gassprisen flere ganger høyere enn normalt. Gasslagrene i Europa har fylt seg opp ganske mye i løpet av sommeren, men prisene vil kunne stige etter hvert som forbruket øker, særlig hvis det blir en kald vinter.

I en tidligere versjon av denne saken skrev vi først at Yara har 35 prosent av ammoniakkproduksjonen i drift. Det riktig er at 65 prosent ammoniakkproduksjonen er i drift.

Les også

Yara kutter i produksjonen på grunn av høye gasspriser

Publisert: