Hydro-direktør etter varsel om «eksistensiell trussel»: – Frykter resesjon
Energikrisen rammer industrien knallhardt. Halvparten av aluminiumsproduksjonen i Europa er stengt ned på ett år. – Vi er forberedt på en ruskete fremtid dersom man går inn i en resesjon, sier Hydro-topp.
Hydro frykter en resesjon i Europa og vesentlig lavere etterspørsel etter selskapets produkter.
– Hvis du ser på det brede industribildet i Europa, som også omfatter Hydro, så ser vi at cirka 50 prosent av aluminiumsindustrien har stengt ned siden oktober 2021, sier Eivind Kallevik.
Kallevik er konserndirektør for forretningsområdet «Hydro Aluminium Metal» og er Hydros styremedlem i bransjeorganisasjonen Eurometaux.
Hydro og en lang rekke andre europeiske industrigiganter sendte før helgen et brev til EU med en dramatisk advarsel.
Dette får mest å si for lommeboken
«Dypt bekymret»
I brevet står det at Europas forverrede energikrise er en eksistensiell trussel mot bransjens fremtid.
«Vi er dypt bekymret for at vinteren som står foran oss vil føre til et avgjørende slag mot driften vår, og vi ber EU og dens medlemsland om å gjøre nødtiltak for å bevare strategisk kraftintensive bransjer og forhindre permanente tap av arbeidsplasser», står det i brevet.
Brevet ble sendt fra Eurometaux og signert av toppsjefene i over 40 europeiske industriselskaper. Det ble sendt til Europakommisjonens president Ursula von der Leyen, Europaparlamentets president Roberta Metsola og Det europeiske råds president Charles Michel.
Markedet som kan velte kraftgigantene
Brevet kom i forkant av et møte mellom energiministerne i EU fredag, der de gjennom nødtiltak skulle gjøre et forsøk på å dempe smerten for husholdninger og selskaper. I etterkant av møtet kom det meldinger om at energiministrene støtter makspris på gass og ekstra beskatning av kraftselskaper.
– Tåler ikke de høye kraftprisene
Industriselskapet Speira meldte før helgen at det stenger ned halvparten av produksjonen i Tyskland. Speira er den tidligere valsevirksomheten til Norsk Hydro og ledes av nordmannen Einar Glomnes. Til Financial Times sa Glomnes at energiprisene har blitt for høye til at selskapet kan fortsette å drive for fullt, og at han ikke ser lavere priser med det første.
– Det er det som ligger i en eksistensiell krise. Denne industrien tåler ikke disse høye kraftprisene over tid, når vi ser på konsekvensene. Det er et spørsmål om hvor store tapene blir for selskapene som er eksponert mot dagens kraftpris, sier Kallevik.
Dette gjelder ikke bare aluminiumsindustrien. Også stål- og sinkselskaper har tatt ut kapasitet, forteller Kallevik.
– Den økonomiske uroen vi ser i Europa som følge av krigen i Ukraina og som følge av kraftprisene, gjør noe med den økonomiske tilliten til forbrukere og industrikunder. Det vi frykter er en resesjon og de konsekvenser det måtte ha for etterspørselen av våre produkter.
Flere økonomer, deriblant sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets, har sagt at det er sannsynlig at det blir resesjon i eurosonen.
En resesjon er økonomisk nedgang over tid, teknisk definert som fall i bruttonasjonalproduktet (BNP) to kvartaler på rad.
– Vesentlig lavere etterspørsel
– Hva vil det bety for Hydro, dersom det blir resesjon i Europa?
– I et «worst case»-scenario betyr det vesentlig lavere etterspørsel etter våre produkter.
Allerede har kuttene begynt å gå utover arbeidsplasser.
Hydros majoritetseide aluminiumsverk i Slovakia, Slovalco, er for alle praktiske formål stengt ned.
– Hva skjer med de ansatte i Slovakia?
– Vi skal opprettholde omsmelteverk, der vi tar skrapmetall og smelter det om. En god del av de ansatte vil fortsette å jobbe der, og vi vil opprettholde anodeproduksjon. Vi jobber nå med å finne nye jobber til om lag 300 ansatte. For dem vi ikke lykkes med, vil vi tilby sluttpakker.
Tidligere har Hydro meldt at beslutningen om å stanse primærproduksjonen vil berøre 300 av Slovalcos heltidsansatte.
Andre ansatte i Hydro er ikke rammet av kutt. Ingen er permittert, ifølge Kallevik.
– Men vi er forberedt på en ruskete fremtid, dersom man går inn i en resesjon.
Vil bli flere nedstenginger
– I brevet til EU står det at det vil bli flere nedstengninger til neste år, når selskapene ikke er beskyttet av 2022-prissikringer. Gjelder dette Hydro også?
– Verkene våre i Norge er i all hovedsak dekket på langsiktige kontrakter som strekker seg mellom 2030 og 2040.
– Når det gjelder verkene våre i Europa, har de kortere kraftkontrakter og er mer eksponert for den kraftprisen vi ser i spot- og fremtidsmarkedet.
Han ønsker ikke å kommentere på om det kan bli flere nedstenginger for Hydro i Europa til neste år.