Statkraft inngår stor strømavtale med Odda-verk

Den statseide kraftgiganten Statkraft skal levere 1,6 terawattimer (TWh) i året i 15 år til Bolidens smelteverk i Odda. Det skjer fra 2024, etter en omfattende oppgradering som skal øke verkets smeltekapasitet fra 200.000 til 350.000 tonn.

Smelteverket i Odda skal utvides for syv milliarder kroner. Nå har eierne, svenske Boliden, inngått en langsiktig kraftavtale med Statkraft om leveranser av 1,6 terawattimer kraft årlig i 15 år.
Publisert:

Sinkverket i Odda har vært drevet siden 1924 og har litt over 300 ansatte. Siden 2004 har verket vært eid av den svenske metallprodusenten Boliden, som nylig vedtok å bruke syv milliarder kroner på å øke kapasiteten dramatisk.

Dermed øker også kraftforbruket. Statkraft omtaler oppgraderingen av Odda-verket som «en av de største landinvesteringene i Norge på mange år», og har nå inngått en langsiktig avtale om leveranser av kraft til Boliden-verket.

Kraftforbruket på verket øker med hele 0,7 terawattimer (TWh) til 1,6 TWh, og Statkraft skal levere disse kraftmengdene fra 2024 og i 15 år fremover. Dette blir ifølge Statkraft en av selskapets fem største industriavtaler i Norge.

– Kraftavtalen sikrer grunnlaget for produksjon av verdens mest klimaeffektive sink i Odda. Utvidelsen av virksomheten som vi nå starter på er naturligvis en viktig fremtidssatsing både for oss og samfunnet som helhet, sier energidirektør Mats Gustavsson i Boliden, ifølge en melding fra Statkraft.

– Avtalen er nok et eksempel på fornyelse og utvidelse av langsiktige kraftkontrakter til norsk industri og bekrefter Statkrafts posisjon som hovedleverandør av elektrisitet til kraftkrevende industri i Norge, sier Konserndirektør for Marked og IT i Statkraft, Hallvard Granheim.

Les også

Utvider sinkverket i Odda og investerer over syv milliarder

– Flagget til topps

Da investeringen ble kjent i sommer sa konsernsjef Mikael Staffas i Boliden at dette er en av de største investeringene i Bolidens historie. Ullensvang-ordfører Roald Aga Haug (Ap) jublet over nyheten.

– Dette er helt fantastiske nyheter. Vi har egentlig ventet på det i flere år, og den siste tiden har det kommet bedre og bedre signaler. I dag har vi heist flagget til topps på rådhuset, og gleder oss veldig stort sammen med alle de ansatte på sinkverket og egentlig hele Ullensvang kommune, sa Haug til BT i juli.

Ifølge ordføreren sto anlegget i fare for nedleggelse for rundt ti år siden, men nå satser Boliden stort på ny røsteovn, nytt svovelsyreanlegg og elektrolysehall. Det gir stor aktivitet, og verket ventes også å få noen flere permanente arbeidsplasser.

– Det har tidligere vært snakket om 60–70 nye årsverk. Jeg venter uansett en betydelig økning i antall arbeidsplasser, sa ordføreren tidligere i sommer.

Publisert: