Kværner må la opptil 500 ansatte gå

– Vi har ikke noe valg, sier pressetalsmann i Kværner, Odd Naustdal.

SKJEBNEÅR: Fremtiden til plattformdekk-virksomheten på Stord står i fare etter flere kontrakter har glippet. Kværner varsler at store deler av nedbemanningen vil ramme Stord hardt.
Publisert:

De siste årene har flere viktige kontrakter for bygging av plattformdekk gått tapt for Kværner.

Under et allmøte som ble avholdt i hele virksomheten torsdag ble de ansatte informert om situasjonens alvor. Mellom 250 og 500 ansatte kan miste jobben i løpet av 2015.

Les også

Kværner flytter produksjon utenlands for å bli billig nok

Brorparten av oppsigelsene vil berøre ansatte ved Oslo og Stord.

Det er Kværners virksomhet på Stord og Oslo som står for byggingen av plattformdekk, en virksomhet som er sterkt truet av lav oljepris og følgelig investeringskutt i oljeindustrien.

– Vi har ikke noe valg. Vi har mistet flere store kontrakter og har for lite arbeid til å sysselsette alle ansatte. Det blir viktig for oss å samarbeide godt med tillitsvalgte og ansatte og ledere på ulike nivå for å gjennomføre ryddige og skikkelige prosesser med den nedbemanningen vi står overfor. Vi har et godt utgangspunkt med veldig konstruktive og gode tillitsvalgte i Kvaerner, sier pressetalsmann i Kværner, Odd Naustdal, til E24.

Se E24-grafikken: Disse norske feltene er i fare grunnet lav oljepris

- Alvorlig situasjon

Klubbleder i Fellesforbundet, Amram Hadida, forteller de ansatte er sterkt preget av den alvorlige situasjonen virksomheten står overfor.

– Det er en alvorlig situasjon. Vi håper å vinne nye kontrakter slik at vi kan omgå det her. Nedbemanning er ikke til å unngå, så spørsmålet er hvordan vi kan løse dette. Jeg håper inderlig at det blir et minimum, men vi får bare vente og se, sier han til E24.

Kværner, der Aker indirekte eier 29 prosent av aksjene, består i hovedsak av to områder: Bygging av plattformdekk og bygging av stålunderstell til plattformer.

Avisen Sunnhordland omtale nedbemanningen først.

Les også

Toppsjefens innrømmelse: Vinn eller forsvinn for Kværners plattform-virksomhet

Johan Sverdrup avgjør

Skjebnen til de ansatte står og faller på hvilke kontrakter Kværner vinner i nær fremtid.

Aker-sjef Øyvind Eriksen sa til E24 tidligere denne uken at det er «vinn eller forsvinn» for plattform-virksomheten på Stord, som har 1.750 ansatte.

Den viktigste kontrakten Kværner forsøker å sikre seg er en fullkontrakt for bygging av plattformdekk (EPC-kontrakt) for Johan Sverdrup.

– Hvis de også tapes så er det vanskelig å se at det er en fremtid for bygging av plattformdekk i regi av Kværner, uttalte Eriksen til E24 – under Akers investordag som finner sted i London.

Naustdal forteller at Johan Sverdrup ikke er den eneste kurven Kværner har lagt eggene i.

– Johan Sverdrup er av interesse for oss, så vil vi jobbe med andre kontrakter òg, sier Naustdal.

– Vi håper det blir minst mulig nedbemanning. Derfor er det viktigst for oss å jobbe knallhardt for å vinne arbeid, og jobbe med forbedringsprosjektene for å bli konkurransedyktige, sier han.

Kværner har allerede tapt en kontrakt for ett plattformdekk i konkurranse med Aibel, noe som Eriksen betegnet som et «klart tilbakeslag for selskapet».

Les også

Nå snur det for Aibel: Her blir det «full guffe» fra 2016

Ber regjeringen ta grep

Klubbleder Hadida oppfordrer myndighetene til å komme på banen med endringer i permitteringsreglene, slik at de ansatte eventuelt kan permitteres over lengre tid enn lovverket åpner for i dag.

– Vi har satt i gang et utdanningsprogram i samarbeid med flere bedrifter. Vil man følge et skoleprogram mister man dagpenger, ifølge permitteringsreglene. Det straffer ansatte som velger å studere under permitteringen, sier han.

Naustedal i Kværner slutter seg til klubblederens oppfordring.

– Vi ønsker absolutt at reglene endres. Det er vanskelig å si hvilke effekter det vil ha, men det er klart at mulighetene til å permittere over lengre tid vil gi oss langt større fleksibilitet til å håndtere denne krevende situasjonen, sier han.

Klubbleder Hadida er bekymret for at regjeringen ikke forsøker å forhindre at kontraktene går til Asia, og ikke setter i gang tiltak for å ivareta kompetansen som er opparbeidet.

– Mange kontrakter går til Asia. Regjeringen må stille spørsmål om hva som foregår. Vi trenger disse kontraktene og vi trenger det nå. Myndighetene må høre på oss, hvis ikke forsvinner verdifull kompetanse som vil ta mange år å gjenoppbygge. Vi har også lærlinger som må ivaretas. Det er en ganske krevende situasjon.

Les også

Johan Andresen om Aibel-kontrakten: Dette er så digg!

Les også

Bilfinger sier opp nye 50 ansatte

Les også

Kutter mer etter Sverdrup-tap:- Tapet er en skuffelse

Publisert:

Her kan du lese mer om