Frykter full stopp i norsk utbygging

En oljepris på 44 dollar fatet kan føre til nærmest full stopp for utbyggingen av nye olje- og gassfelt på norsk sokkel.

BREMS I MARKEDET: Utbyggingen av norske oljefelt kommer til å ta lengre tid med dagens oljepris.
Publisert: Publisert:

– Med dagens oljepris er det veldig utfordrende å bestemme seg for å sette i gang nye prosjekter, sier senioranalytiker Espen Erlingsen i Rystad Energy til Bergens Tidende.

Konsulentselskapet gjennomfører jevnlig beregninger av hvilken oljepris som trengs for at nye olje- og gassfelt vil være lønnsomme å bygge ut. Nå ser bildet sjeldent mørkt ut.

For selv om de massive jobb- og kostnadskuttene i oljebransjen har ført til at prosjektene er lønnsomme ved en lavere oljepris enn tidligere, har oljeprisen falt i et enda større tempo.

Av 16 felt som er planlagt, men ikke vedtatt, vil kun to være lønnsomme med dagens oljepris på 44 dollar fatet.

Les også

Oljeprisen bikker 44 dollar: – Det går over i grådighet

Kun tre dollar i margin

Gigantfeltet Johan Sverdrup med et totalt volum på 2460 millioner fat oljeekvivalenter er heldigvis for norsk oljenæring på den riktige siden av streken. Men med en oljepris på 44 dollar er Johan Sverdrup lønnsomt bare med en margin på tre dollar.

– Jeg tror de fleste feltene vil bli utbygd, men det vil ta tid. Oljeselskapene vil forsøke å kutte kostnadene og ta ned størrelsen på prosjektene for å gjøre dem billigere, sier Erlingsen.

Det dyreste feltet i Rystad Energys oversikt er King Lear, som ligger rundt 20 kilometer nord for Ekofisk-feltet. For at King Lear skal være lønnsom å bygge ut, kreves en oljepris på 95 dollar fatet – mer enn det dobbelte av dagens pris.

Les også

– Det går over i grådighet når folk føler oljeprisen har falt nok

Les også

SSB melder om kutt i neste års oljeinvesteringer: Kuttene rammer oljeleting

Les også

Oljebransjen kjemper mot oppgradering av livbåter

Publisert: