Tror lykken snur for oljeselskapene i 2018: – De store kuttene er over
Etter flere år med strammere belte er de store kuttene over i oljebransjen, og 2018 ser lysere ut for oljeselskapene enn på lenge, tror analysefirmaet Wood Mackenzie.
Siden 2014 har oljebransjen slanket seg kraftig, men nå er den rigget for vekst.
Det hevder konsulentfirmaet Wood Mackenzie i en fersk rapport. I likhet med flere banker og analytikere spår firmaet at 2018 blir en opptur for oljeselskapene.
Blant annet har storbanken Goldman Sachs spådd at 2018 kan bli et gullår for oljegigantene.
– Jeg tror 2018 blir et mye mer positivt år å se frem til. Vi kommer til å se sektoren gå ut av overlevelsesmodus, sier direktør Tom Ellacott i Wood Mackenzie i en podcast.
– 2017 var et år der oljeselskapene begynte å føle seg bedre, sier han.
Oljeprisfallet fra over 100 dollar fatet frem til 2014 og helt ned til under 30 dollar fatet i 2016 har skapt store utfordringer for oljeselskapene, som har måttet øke gjelden for å kunne fortsette å investere og betale utbytte.
Samtidig har oljeselskapene virkelig strammet inn beltet: Wood Mackenzie anslår at de globale oljeinvesteringene i perioden 2015 til 2020 vil være rundt 1.000 milliarder dollar lavere enn tidligere anslått.
Reduksjonen tilsvarer hele det norske Oljefondet, som er på 8.500 milliarder kroner.
– Vi tror de store kuttene er over, sier Angus Rodger, direktør for research på oppstrømsvirksomhet i Wood Mackenzie.
Les mer: Goldman Sachs: Oljegigantene kan få sitt beste år på 20 år
Statoil trenger ikke lenger skyhøy oljepris Før: 100 dollar fatet Nå: 50 dollar fatet
Lønnsomme ved 50 dollar
Kutt i kostnader og forenkling av prosjekter har gjort at flere selskaper sier at de nå kan dekke både investeringer og utbetaling av utbytte til aksjonærene ved en oljepris på 50 dollar fatet.
Les mer: Statoil lønnsomt med «halv pris» på oljen: Trenger 50 dollar fatet
Nå ligger oljeprisen på godt over 60 dollar, og dermed kan 2018 gi solide overskudd for selskapene.
– Jeg tror at på 60 dollar fatet, som er dagens nivå, vil oljeselskapene kunne skape positiv kontantstrøm og det vil se mer lønnsomt ut, sier Ellacott.
– Men dersom oljeprisene faller til lavt på 50-tallet, som vi venter i våre makroanslag, kommer alle spørsmålene om lønnsomhet tilbake, legger han til.
Venter lavere oljepris
De fleste analytikere venter at oljeprisen holder seg dempet sammenlignet med årene 2011 til 2014 da den lå over 100 dollar fatet.
Amerikanske EIA spår for eksempel en oljepris på 57 dollar fatet i snitt neste år, blant annet fordi USA vil øke sin produksjon og motvirke Opecs oljekutt.
Les mer: Shell forbereder seg på «lave oljepriser for alltid»
Shell forbereder seg på «lave oljepriser for alltid»
Wood Mackenzie tror selskapene vil redusere investeringene i flytende naturgass (LNG) med 40 prosent til 16 milliarder dollar i 2018, mens de øker investeringene med 15 prosent i ukonvensjonell olje som skiferolje i USA.
Investeringene i dypvannsprosjekter har falt de siste tre årene, men skal øke med 15 prosent neste år, tror selskapet.
Færre store oljeprosjekter på 2020-tallet: – Det er bekymringsfullt
Spår flere utbygginger
Selskapene vil trolig benytte det svake markedet til å sikre seg råbillige kontrakter, tror Wood Mackenzie.
Det gjør at oljeselskapene globalt trolig vil vedta 25 utbygginger neste år, mot anslagsvis 20 utbygginger i år, som er i tråd med selskapets spådommer i fjor.
Mange av utbyggingene skjer i Norge, hvor oljeselskapene har fortsatt å sette i gang prosjekter også under nedturen etter 2014. Selskaper i Norge har levert hele ti utbyggingsplaner i år, senest tre milliardprosjekter fra Aker BP fredag.
Les mer: Bygger ut tre felt på norsk sokkel
Statoil leverte nylig utbyggingsplanen for Johan Castberg-feltet i Barentshavet til 49 milliarder kroner, som ifølge selskapet er det største offshoreprosjektet i verden i år.
Planene er klare og prisen er halvert: Slik blir Johan Castberg-feltet
Midtøsten og Brasil
Noen av de meste interessante mulighetene for oljeselskapene neste år kommer i land som Iran og De forente arabiske emirater, hvor Wood Mackenzie tror det vil bli gitt lisenser til områder som kan inneholde 10 milliarder fat.
I tillegg vil Brasil auksjonere bort dypvannsressurser som kan være på 10 milliarder fat, tror firmaet.
Oljeprosjekter går ikke av moten selv om det skjer en global energiomstilling, men selskapene vil trolig fortsette sin satsing på gass og fornybar energi, tror Wood Mackenzie.
– Det å øke eksponeringen til gass vil være et viktig strategisk mål for de fleste store selskapene, for å omstille seg til lavkarbonporteføljer. Denne prosessen vil inkludere investeringer i liten skala i fornybar energi for å få valgmuligheter i vind-, sol- og kraftmarkedene, sier Ellacott.