Svensken som sporer oljetankere
På dagen er han markedssjef i et firma som leverer rutere. På kveldstid sporer svenske Samir Madani verdens oljetankere for å holde oversikt med oljelagrene.
Det var i slutten av 2015 at den svenske markedssjefen Samir Madani for alvor begynte å interessere seg for oljehandel og den globale flyten av millioner av oljefat.
Det var mye som skjedde, med Opec-møter og iranske sanksjoner som skulle lettes.
– Da ville det komme ekstra fat på markedet. Jeg tenkte det var en god «short», sier han til E24.
Uttrykket viser til et veddemål på at prisen på olje vil gå ned, og Madani sier at han tjente noen penger til å begynne med.
– Det gikk bra de første månedene, men så vendte markedet, sier han.
Madani sier at han handler i olje, men ikke for mer enn noen tusen kroner her og der. Det er først og fremst det enorme apparatet rundt oljen som interesserer ham,
– Jeg handler for det meste med mobilen, jeg har ikke seks skjermer på skrivebordet. Jeg har ikke engang et skrivebord, sier han.
Manglet verktøy
Som amatør opplevde han at det ikke var så lett å handle med olje, uten verktøy til å forstå hvordan oljehandelen globalt foregår og hvilke faktorer som påvirker oljeprisen. Det kan koste hundretusenvis av kroner å kjøpe tilgang på informasjon.
– Jeg ville lære meg en helt ny industri som jeg aldri hadde hatt noe å gjøre med, sier han.
Den foretakssomme svensken bestemte seg for å skaffe seg noen verktøy selv.
Det første han gjorde var å forsøke å samle alle dem som følger oljemarkedet til et lite samfunn. Han kom i kontakt med flere likesinnede via meldingstjenesten Twitter, blant annet britiske Lisa Ward.
– Siden bygget vi opp det sosiale nettverket gjennom emneknaggen #OOTT, sier han.
Flittig brukt emneknagg
Siden april 2016 har emneknaggen #OOTT (Organization of Oil-Trading Tweeters) på meldingstjenesten Twitter blitt brukt av folk som melder om olje, inkludert oljereportere i blant annet Bloomberg, energibyrået IEA, og en rekke oljeeksperter, akademikere og analytikere.
– Det er noen millioner mennesker som daglig ser emneknaggen, og hver gang det er noe Opec-møte eller ministermøte så fordobles eller tredobles oppmerksomheten, sier han.
I tillegg begynte Madani å sjekke nettstedet marinetraffic.com for spore tusenvis av oljetankere som trafikkerer havene, noe som til slutt endte med at Madani, Ward og opprettet et eget nettsted: tankertrackers.com.
– Vi vil vise verden hva som skjer på lagringsfronten, sier Madani.
Måler skyggen på kaffekopper
Nettsiden forsøker å tolke data om eksport og import fra land som Saudi-Arabia, USA, Russland, Kurdistan og Kina. For å klare det må de blant annet spore tankerne, hvor skal og hvor mye olje de har om bord.
I tillegg bruker Madani skyggen på oljelagrenes tanker til å regne ut hvor mye olje det er i dem, noe han har øvd på hjemme. Slike tanker har ofte flytende tak, og dermed kan man se på skyggen om de er fulle eller om det er lite igjen.
– Jeg har lekt med kaffekopper på kjøkkenbenken og brukt lommelykt for å finne ut hvor mye det er i tankene, sier han.
Nettsiden er fortsatt ganske enkel, og Madani mener selv at den ser ut som en katastrofe fra 90-tallet. Fortsatt må mange tall tastes inn manuelt.
Det kan være en stor jobb, for det kan komme inn 800 oljetankere på én natt bare til Kina alene, sier han.
Nå jobber han og Ward med å automatisere datainnsamlingen og oppdatere nettsiden utseende. Kanskje vil de også legge til nye markeder, som russisk eksport via rør, samt kinesisk import.
Dataforbud til 22.00
Madani er blitt enig med sin kone om at datamaskinen er forbudt frem til klokken ti om kvelden, men han er så fascinert at han ofte sitter utover natten og twitrer og jobber med emneknaggen #OOTT eller med nettsiden.
– Oljebransjen har så mange aspekter, produksjon, logistikk, forskning og spådommer. Her har vi oversikt over alt som vi kan holde oversikt med, sier han.
Han forteller om oljetankere som skrur av senderne sine og av ukjente grunner møtes til havs for å laste olje over på hverandre i hemmelighet, og om at han må bruke satellittbilder for å tolke hva som skjer, i alle fall så lenge det ikke er overskyet.
– Det er spennende. Det er så mange kule verktøy og datapunkter man kan blande inn. Været spiller også en rolle, sier han.
Spår USAs lagertall
Hver onsdag slippes oljelagertall fra energimyndighetene EIA i USA. Madani har bygget sin egen kalkulator og legger som regel ut spådommer om EIA-tallene tirsdag kveld.
– Vi har vært på rett side mer enn to tredjedeler av gangene, sier Madani.
– Det har vært noen store bommer. Enten har man rett, eller så bommer man totalt, sier han.
Én ting han har lagt merke til er at USAs eksport har økt mye i år, og det har naturlig nok kraftig påvirkning på de amerikanske oljelagre.
– Skiper man ut en million fat per dag, så kan man likevel få økte lagre. Men dersom man skiper ut to millioner fat per dag, så kan man få en virkelig nedgang i lagrene. Hver million fat per dag betyr jo syv millioner fat per dag i uken, så det påvirker mye, sier han.
Dro til Opec-møtet
Det frivillige arbeidet som amatørene har lagt ned er blitt lagt merke til, og er omtalt av blant andre Dagens Industri, Wall Street Journal og Financial Times. Madani har også skrevet en spalte i Petroleum Economist.
For noen uker siden ble han invitert til Opec-toppmøtet i Wien for å holde en presentasjon for analytikere og reportere som dekket møtet.
– Jeg viste dem hva vi gjør med vår research. Det var kjempegøy. Nå vet de at hvis denne fyren kan gjøre dette, så bør de helst være på tå hev, sier han.
– Establishmentet må jobbe hardere for å gjøre kundene sine fornøyde, sier Madani.