Kjøper gassterminal fra Golar LNG for 3,3 mrd. kroner

Italienske Snam har sikret seg en flytende mottaksterminal for flytende naturgass (LNG) fra Golar LNG for 3,3 milliarder kroner.

Mange land i Europa har i det siste inngått avtaler om å kjøpe eller leie skip som fungerer som mottaksterminaler for flytende naturgass (LNG) fra verdensmarkedet, etter EUs planer om å redusere sin avhengighet av russisk gass. Dette er en modell av en LNG-tanker.
Publisert:

Det skriver Golar LNG i en melding. Investor Tor Olav Trøim er styreleder og en av de største eierne i selskapet.

Snam driver den italienske gassinfrastrukturen, og har inngått avtale om å kjøpe skipet Golar Tundra, som er bygget i 2015 og fungerer som en flytende lagrings- og regassifiseringsterminal (FSRU).

Det betyr at den kan ta mot flytende naturgass (LNG) som fraktes med skip fra verdensmarkedet, for eksempel fra USA, Australia eller Qatar, og konvertere den til gassform slik at den kan brukes av industri, gasskraftverk og husholdninger.

Formelt kjøper Snam 100 prosent av selskapet Golar LNG NB 13 Corporation, som eier Golar Tundra, for 350 millioner dollar (3,29 milliarder kroner).

Golar LNG Limiteds konsernsjef Karl Fredrik Staubo er fornøyd med avtalen med det han omtaler som Europas største eier av gassinfrastruktur.

– Dette er den andre transaksjonen mellom Golar og Snam for to ulike FSRU-prosjekt i Italia på kort tid. Vi er fornøyd med å jobbe med Snam om vellykket oppstart av LNG-terminalene, og med å bidra til Europas energisikkerhet, sier Staubo ifølge meldingen.

EU har store planer om å redusere sin avhengighet av russisk gass, og da er import av skipsfraktet flytende naturgass (LNG) et alternativ. Den siste tiden har flere land og aktører kjøpt eller leid inn skip som kan ta mot LNG:

  • Finland skal lease LNG-mottaksskipet Exemplar fra amerikanske Excelerate Energy
  • Snam har også tidligere bestilt et skip fra Golar LNG, en ombygget LNG-tanker som skal bli mottaksterminal
  • Tyskland skal bygge to nye LNG-mottaksterminaler, og i mellomtiden vil de leie fire flytende mottaksterminaler for LNG, inkludert to fra norske Höegh LNG
Les også

Golar LNG bygger om skip, skal bli gassimportterminal på Sardinia

Bidrar til energisikkerheten

Ifølge Golar LNG skal den flytende terminalen bidra til Italias energisikkerhet. Den skal ligge i det sentrale eller nordlige Italia, nær områder med høyt gassforbruk. Skipet skal kunne starte driften som mottaksterminal til våren 2023, hvis alle tillatelser går i orden.

Skipet har kapasitet til å lagre 170.000 tonn flytende naturgass (LNG). Det har kapasitet til å ta mot og regassifisere totalt fem milliarder kubikkmeter naturgass per år. Til sammenligning er Norges samlede naturgassleveranser ventet på 122 milliarder kubikkmeter i år.

Golar LNG inngikk nylig en kontrakt med Snam på 2,6 milliarder kroner for å bygge om LNG-frakteskipet Golar Arctic til en mottaksterminal for flytende naturgass. Denne skal ligge ved Sardinia.

Les også

Russland skrur av gassen: Finland sikrer seg LNG-terminal

Økt mottakskapasitet for LNG

Snam påpeker at FSRU-skipet vil kunne bidra til å dekke 6,5 prosent av det nasjonale behovet. Totalt vil Italia nå ha kapasitet til å ta mot og regassifisere 25 prosent av Italias gassbehov, påpeker selskapet.

– Med kjøpet av Golar Tundra tar Snam et avgjørende steg for for å sikre sikkerheten og diversifiseringen av Italias energiforsyning, sier Snam-sjef Stefano Venier i en melding.

– Selskapet gjennomførte handelen raskt og effektivt i et sterkt konkurranseutsatt marked på grunna v begrenset tilbud, og fortsetter med sine forsøk på å anskaffe ytterligere en FSRU i samme størrelse, der vi er i gang med eksklusive forhandlinger som er ventet å bli fullført i slutten av juni, sier Venier.

Den Nasdaq-noterte Golar LNG-aksjen har mer enn doblet seg i år, og stengte tirsdag på 25,33 dollar.

Les også

Norske spesialskip skal erstatte 25 prosent av tysk gassimport fra Russland

Publisert:

Her kan du lese mer om