Analytiker: Europa hardest rammet av gass-stans fra USA

Forsyningene fra Freeport LNG står for 10 prosent av den totale gassimporten til Europa, ifølge analytiker. Derfor får den forsinkede gjenåpningen av selskapets eksplosjonsrammede anlegg store konsekvenser for Europa.

Arkivfoto av det eksplosjonsrammede anlegget i Texas.
Publisert:

I forrige uke var det en større eksplosjon ved ett av Freeport LNGs gassanlegg i Texas i USA. Én million tonn flytende naturgass (LNG) forsvant fra markedet etter eksplosjonen i et av de største gassanleggene i USA.

Flere analytikere hadde ventet at en gjenåpning kunne skje etter tre uker. Tirsdag meldte imidlertid selskapet at de håper anlegget kan åpnes delvis om 90 dager, altså nærmere 13 uker, «når sikkerheten ved å gjøre det kan garanteres, og alle myndighetsgodkjenninger er på plass».

Anlegget vil imidlertid ikke være i full drift før mot slutten av året, skriver selskapet i en melding.

Gassprisen i USA falt 15 prosent som følge av åpningsnyheten, ifølge Bloomberg. De europeiske gassprisene steg imidlertid rundt 20 prosent i samme tidsrom, ifølge nyhetsbyrået.

Les også

– Hadde de kuttet gasstilførselen til Tyskland i morgen, hadde det vært krise

Stod for 10 prosent av gassimporten

Ifølge analytiker Zongqiang Luo i Rystad Energy er det Europa som vil bli hardest rammet av ulykken.

Dette fordi Europa forsøker å frigjøre seg fra russisk gass, ved blant annet skipsimport av LNG fra USA, deriblant fra Freeport.

Reuters melder at analytikere anslår at rundt 70 prosent av Freeport-anleggets månedlige forsyninger de siste månedene har gått til EU og Storbritannia.

– En forsinkelse i gjenåpningen av Freeport kommer derfor sannsynligvis til å føre til frykt for konsekvensene et lavere tilbud vil ha på europeiske gasspriser, sier LNG-analytiker Robert Songer, ifølge Reuters.

Luo i Rystad Energy melder at forsyningene fra Freeport LNG står for 10 prosent av den totale gassimporten til Europa.

Flere millioner tonn gass vil forsvinne

Analytikeren sier det er usikkert hvem som nå kan fylle gass-tomrommet mens Freeport LNGs anlegg er nede for telling, men han ser muligheter for at nord- og vestafrikanske gasseksportører kan kaste seg på.

– Med gunstige spotpriser, kan land som Nigeria og Algerie, som produserer godt under kapasitet, øke produksjonen for å fylle tomrommet, skriver Luo i en rapport.

Analytikere anslo etter eksplosjonen at en treukers nedstenging av anlegget ville medføre at minst en million tonn LNG ville forsvinne fra markedet.

Nå er åpningstidspunktet forskjøvet til hele 13 uker.

– Vi anslår et ytterligere tap på rundt 2,8 millioner tonn LNG etter utsettelsen. De største konsekvensene kommer i juli og august, som kan miste rundt 1,3 millioner tonn hver, sier LNG-analytiker Alex Froley ifølge Reuters.

Les også

Eksplosjon ved anlegg for gasseksport i USA

Publisert:

Her kan du lese mer om