Krever bedre energistøtte til husholdningene: – Regjeringen har vært handlingslammet

En enstemmig energi- og miljøkomité krever at regjeringen utvider støtteordningen for energieffektivisering i husholdningene. Det kommer samme dag som regjeringen trodde de hadde gjort nettopp det.

REFSER: Sofie Marhaug mener regjeringen har vært alt for treige.
Publisert: Publisert:

Torsdag morgen ble det kjent at Enova har fått i oppdrag av Klima- og miljødepartementet å øke kompetanse og kunnskap i markedet og bidra til energieffektivisering.

Enova støtter i dag flere energitiltak, blant annet i husholdningene, varmesentraler, fjernvarme og energitiltak i industrien.

– Kraft er en avgjørende forutsetning for omstillingen til et lavutslippssamfunn. Enova er et viktig klima- og energivirkemiddel, og vi presiserer derfor nå Enovas mandat knyttet til energi, sa klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

– Handlingslammet

Det holder ikke for energi- og miljøkomiteen på Stortinget, som krever at regjeringen utvider ordningen ytterligere.

Nå har de enstemmig vedtatt å kreve at regjeringen utvider ordningen.

Komiteen krever i vedtaket bedre støtte til energieffektivisering i husholdningene, og viser til et vedtak fra oktober, der stortinget instruerte regjeringen i å gi Enova tilleggsmandat slik at de bedre kunne bidra til at husholdninger fikk støtte til å installere varmepumper, etterisolering, utskifting av vinduer og lignende.

Marhuag vil ha på plass støtte til varmepumper og annen energisparende teknologi så fort som mulig.

– Støtten til energieffektivisering har vært altfor dårlig i Norge, og forbeholdt de med mye penger. Nå trenger folk støtte til å få ned strømregningene og forbruket. Dette er en av de enkleste måtene å få tilgang på mer energi og er godt for økonomi og miljø, sier Rødts Sofie Marhaug.

– Her har regjeringen vært handlingslammet. Stortinget må gripe inn og stramme dem opp, sier hun.

Marhuag refser pressemeldingen, og mener regjeringens pressemelding fra i dag tidlig er trist.

– Det regjeringen skrev i pressemeldingen i dag var ikke veldig konkret, og mangler både en frist, en pengesum og en sosial profil. Stortinget går i hvert fall litt lengre, men ikke så langt som Rødt skulle ønske. Vi foreslo jo å endre Enovas mandat til å fokusere på energieffektivisering i januar i fjor, og ble nedstemt av nesten alle partiene.

PÅ TIDE: Bård Ludvig Thorheim (H) mener saken burde vært løst.

– Forundret

Også Høyre er overrasket over at saken har drøyd til senvinter.

– Det skulle bare mangle at de følger opp det stortinget vedtok i oktober i fjor. Men det vi er opptatt av er at folk faktisk får støtte, sier Bård Ludvig Thorheim som sitter i miljøkomiteen.

Han forventer at en sterkere støtteordning er på plass innen revidert nasjonalbudsjett kommer i mai.

– Det vil bety at alle fra mai skal kunne planlegge hvordan man gjør boligen sin mer energieffektiv. Det har masse å si for kraftbalansen på kort sikt, og sånn at vi alle blir bedre beskyttet mot høye strømpriser, sier han, og mener dette burde ha vært tilgjengelig lenge allerede.

– Jeg må sier jeg er forundret over at de har brukt så lang tid på dette. Det her skulle vært ukomplisert, det burde vært på plass denne vinteren, sier Torheim.

Publisert: