Equinor til gassmøte med EU

EU-kommisjonen vil samle gassinnkjøpene i Europa for å få kontroll med gassprisen og har invitert Equinor til et møte i Brussel neste uke. Equinor takker ja.

Ursula von der Leyen har invitert europeiske selskaper for å få innspill om hvordan felles gassinnkjøp kan realiseres.
Publisert: Publisert:

Møtet finner sted i midten av neste uke, bekrefter Equinors pressetalsperson Magnus Frantzen Eidsvold.

– Vi kommer til å takke ja til invitasjonen, sier han til NTB.

Det var i oktober at EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen lanserte ideen om et felleseuropeisk kartell for gasskjøp, også kalt «innkjøpsplattform».

Tanken er at europeiske selskaper kan bruke sin samlede kjøpekraft til å forhandle fram lavere priser på det globale gassmarkedet, og samtidig unngå å overby hverandre sånn at prisen presses opp.

Les på E24+

IEA-sjefen: Energikrisen setter fart på grønn omstilling

Equinor har takket ja til invitasjonen fra EU. Her ved konsernsjef Anders Opedal.

Ingen forhandlinger ennå

Eidsvold understreker at møtet neste uke ikke er et forhandlingsmøte om kjøp og salg av gass, men at EU-kommisjonen har invitert ulike aktører til å gi innspill om hvordan felles gassinnkjøp kan realiseres.

Målet i EU er å sikre god lagerfylling før neste vintersesong, poengterer han.

– Hvis EU vil innføre en tidsbegrenset felles innkjøpsplattform for fylling av lagre, er vi åpne for å selge til den, sier Eidsvold.

De skyhøye olje- og gassprisene bidrar til sterke tall for Equinor. Selskapet kunne melde om et justert driftsresultat på 24,3 milliarder dollar i tredje kvartal, opp fra 9,77 milliarder dollar på samme tid i fjor.

Statsminister Jonas Gahr Støre møtte denne uken Ursula von der Leyen, Europakommisjonens president under det første toppmøte mellom politiske ledere i EU-land og i land utenfor EU, blant annet Norge.

Møtte EU-topp hos Macron

Norsk gass var også hovedtema da statsminister Jonas Gahr Støre møtte kommisjonspresident Ursula von der Leyen og Frankrikes president Emmanuel Macron til en «arbeidsmiddag» i Elyseepalasset i Paris mandag denne uken.

Det var under dette besøket EU ga uttrykk for sitt ønske om å ha med Equinor i møtet, opplyser statssekretær Kristoffer Thoner ved Statsministerens kontor (SMK).

– Vi har meldt tilbake til EU at Equinor vil delta i møtet i innkjøpsplattformen når den er opprettet, skriver Thoner i en epost.

Han legger til at målet med plattformen er å samle selskaper som kjøper og selger gass, blant annet ved å legge til rette for langtidskontrakter og mer stabile priser i gassmarkedet.

Les også

Forbundsdagen har vedtatt pristak på gass

Krangler om pristak

Flere EU-land har i lengre tid etterlyst krisetiltak som kan få ned gass- og strømprisene i Europa.

Foruten felles gassinnkjøp har kommisjonen også foreslått et pristak på gass, noe Norge har vært kritisk til. Men EU-landene krangler om hvor nivået på pristaket skal ligge. Dermed er også andre krisetiltak, som felles gassinnkjøp, satt på vent.

Mandag gjør EUs energiministre et nytt forsøk på å bli enige.

På spørsmål om hvorvidt felles innkjøp av gass vil ha en effekt på gassprisen, viser Eidsvold i Equinor til at kommersielle betingelser vil være en del av den videre dialogen med EU.

– Vi jobber med hvilke innspill vi skal komme med fram mot møtet. Det viktigste med tiltakene som foreslås, er at de virker i henhold til intensjonen, som er å sørge for best mulig forsyning av gass til Europa.

Les også

Equinor-ansatte kan ha betalt 100 mill. for mye i skatt

Publisert: