Samisk aksjon i Olje- og energidepartementet fortsetter – vil sperre hele bygget mandag

De samiske aksjonistene i Olje- og energidepartementet lover at de ikke vil gå frivillig. En av aksjonistene sier at hele bygget skal sperres av mandag.

Samiske aktivister og Natur og Ungdom inne i resepsjonen til Olje- og energidepartementet. De demonstrerer mot vindturbinene på Fosen. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
  • NTB
Publisert: Publisert:

Det er Ella Marie Hætta Isaksen som sier dette til NRK. Overfor TV 2 legger hun til at dette er fordi vinterferien i Oslo er over på mandag, og de ikke ønsker at ansatte skal kunne komme seg inn i bygget gjennom andre innganger.

Torsdag var det 500 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanlegget på Fosen er ulovlig oppført, ettersom det krenker reindriftssamenes rett til kulturutøvelse. Anlegget står fortsatt, og det er ikke klart hva som skal skje videre.

Budskapene på plakatene er på både norsk og sørsamisk. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Les også

500 dager siden Fosen-dom: SV krever at vindmøllene fjernes

Torsdag formiddag tok derfor tolv samiske aktivister fra den kulturpolitiske organisasjonen NSR-Nuorat og Natur og Ungdom (NU) seg inn i resepsjonen i departementsbygningen i Oslo sentrum i protest. Der har de vært siden.

– Motivasjonen styrker seg for hver dag som går, sier Hætta Isaksen til VG.

Hun sier de ikke kommer til å forlate bygget frivillig før det er bestemt at vindturbinene skal rives. Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) sier de vurderer situasjonen fortløpende.

Aktivistene har flere ganger de siste dagene hevdet at de ikke har fått tilgang til mat, og at journalister ikke slipper inn på området. Fredag skrev aksjonisten Rasmus Berg på Twitter at de hadde fått mat etter 27 timer.

Publisert: