Storbank krever klimaplan for å finansiere olje og gass
Nok en finansaktør skrur til klimakravene: Innen utgangen av 2021 vil storbanken Royal Bank of Scotland droppe finansiering av olje- og gasselskaper, hvis de ikke har planer i tråd med Parisavtalen.
Den siste tiden har flere olje- og gassprodusenter skjerpet sine klimamål, etter økt oppmerksomhet om klima og strengere krav til bærekraft fra investorer og banker.
Sist ut med å skjerpe sine klimakrav er storbanken Royal Bank of Scotland (RBS). Fredag sa banken at den ønsker å være ledende blant britiske banker i klimakampen, og stramme kraftig til på kravene for å finansiere olje-, gass- og kullbransjen.
Disse planene lanseres i RBS’ årsrapport for 2019:
- «Vi planlegge å slutte med utlån og garantier til selskaper med mer enn 15 prosent av aktiviteten sin knyttet til termisk kull og lignitt (brunkull, journ.anm.); med mindre de har på plass en troverdig plan for omstilling i tråd med Parisavtalen fra 2015 innen utgangen av 2021», skriver RBS
- «Vi planlegger en full utfasing fra kull innen 2030», skriver banken
- «I tillegg, å slutte med utlån og garantier til store olje- og gassprodusenter med mindre de har på plass en troverdig plan for omstilling i tråd med Parisavtalen fra 2015 innen utgangen av 2021», skriver RBS
RBS’ overordnede mål er å halvere klimaavtrykket av bankens finansieringsvirksomhet innen 2030.
– Helt klar retning
Miljøstiftelsen Zero er fornøyd med signalene fra RBS, og tolker det som et tegn på at finansbransjen har begynt på et grønt skifte. Det kan også få følger for norske Equinor, som nylig skjerpet sine klimamål.
– Dette går rett inn i spørsmålet om når selskaper skal være klimanøytrale, og om den planen Equinor har lagt frem er god nok. Man må nok kunne bevise at forretningsmodellen er i tråd med Paris-målene for at man skal kunne sikre seg finansiering, sier fagansvarlig finans Per Kristian Sbertoli i Zero til E24.
– Tror du en skjerping av klimamålene vil bli en trend blant flere banker fremover?
– Jeg tenker at det er en helt klar retning. Det har skjedd utrolig mye det siste året. Oljeselskaper som Repsol, Equinor og BP har satt seg nye mål de siste månedene, men jeg tror at dette presset bare vil øke fremover, så dette er nok ikke den siste gangen vi har sett at oljeselskapene må stramme til klimamålene sine, sier han.
Tross fornybar-investeringer: Oljeselskapene nyter ikke den grønne børsbølgen
Finansbransjen strammer til
Den siste tiden har både store internasjonale investorer som franske Axa og italienske Unicredit satt seg mål om å stille strengere klimakrav som vilkår for å låne ut penger.
Aktører som kjempefondet Blackrocks direktør Larry Fink har sagt at finansverdenen er i fundamental endring, og at en omfattende flytting av penger i klimavennlig retning vil skje raskere enn de fleste forventer.
E24 har skrevet flere artikler om at særlig institusjonelle investorer flytter pengene sine ut av virksomheter som er sett på som lite bærekraftige eller ikke på linje med klimamålene i Parisavtalen, og inn i antatt bærekraftige virksomheter.
– Kan ikke kalle deg ESG-investor hvis du investerer i olje
Et mål på det grønne skiftet i finansbransjen kan for eksempel være utstedelsen av grønne obligasjoner, som skjøt i været til rekordnivå på 185 milliarder dollar i fjor, ifølge CNBC som viser til tall fra advokatfirmaet Linklaters.
Dette er lån som gis til å finansiere miljømessig bærekraftige prosjekter, som kan være alt fra energigjerrige bygninger til vannverk og kloakkanlegg til vindturbiner.
– Regjeringer vil øke investeringene og subsidiene i «grønne» industrier, og sette i gang en ny megatrend i aksjemarkeder, sier aksjestrateg Peter Garnry i Saxo, ifølge CNBC.
– Vi tror at disse grønne aksjene over tid kan bli noen av verdens mest verdifulle aksjer – og til og med overskygge dagens teknologimonopoler, etter hvert som regelverket akselererer i det kommende tiåret, sier han.
Oljefondet-sjefen: Selskaper bør gjøre mer enn å tjene penger
Solgte seg ut av Equinor
Et eksempel på oljeskeptiske investorer er det danske pensjonsfondet MP Pension, som i fjor solgte seg ut av Equinor og flere andre store oljeselskaper, fordi de ikke ble sett på som klimavennlige nok.
– Hvis verden kommer inn på en kurs mer konsistent med Parisavtalen, altså halvannen til to grader, så er det vår bedømmelse at disse selskapene vil ha kjempeproblemer, sa investeringssjef Anders Schelde i MP Pension til E24 i september.
MP Pension vil ikke eie oljeaksjer med mindre de har en forretningsmodell som er innrettet i tråd med Paris-avtalens mål om å begrense global oppvarming til ned mot 1,5 grader.
Verdens mest lønnsomme hedgefond er blitt klimaaktivistisk
Oljeselskaper skjerper klimamålene
En rekke oljeselskaper har den siste tiden forstått hvor det bærer og satt seg nye og mer ambisiøse klimamål, blant annet for å sikre at de får aksept til å fortsette sin drift, og at de kan finansiere driften videre uten for høye påslag.
Blant disse er spanske Repsol, som nylig satte seg et mål om nullutslipp i 2050. Britiske BP satte seg denne uken et lignende mål om nullutslipp i 2050, inkludert kundenes utslipp gjennom bruk av olje og gass.
BPs mål er ifølge aktivistene i organisasjonen Follow This i tråd med Parisavtalen, men det er ikke norske Equinors ferske klimamål, ifølge organisasjonen. Equinor har satt seg et mål om å halvere karbonintensiteten i energiproduksjonen til 2050, og om netto nullutslipp i produksjonen innen 2030.
– I kontrast til Shell og Equinor er BPs ambisjoner i tråd med Parisavtalen om klima, sier Mark van Baal i Follow This.