Norge vurderer å delta på oljemøtet torsdag

For første gang siden 2002 kan Norge kutte egen oljeproduksjon.

Saudi-Arabia og det internasjonale energibyrået har bedt om krisemøte for oljeministrene i G20-landene for å finne en løsning på manglende oljeetterspørsel.
Publisert:

Olje- og energidepartementet bekrefter overfor E24 at de vurderer å bli med på oljemøtet som har blitt initiert av Opec-landene senere denne uken.

– Norge er muntlig invitert til å delta på møtet som er planlagt torsdag, og har sagt vi vil vurdere å delta som observatør på embetsnivå hvis det er bred deltagelse, skriver Kommunikasjonssjef Ole Berthelsen, i en e-post.

Han bekrefter samtidig at Norge fortsatt vurderer å bli med på produksjonskutt.

– Dersom en bred gruppe av produsenter blir enige om vesentlige kutt i produksjonen, vil Norge vurdere et ensidig kutt hvis det bidrar til å støtte opp under vår egen ressursforvaltning og økonomi, slik vi har gjort enkelte ganger tidligere.

Opec består av 13 oljeproduserende land, deriblant Saudi-Arabia, Iran, Irak og flere av golflandene. Oljekartellet har de siste årene også alliert seg med blant andre Russland for å begrense tilbudet av olje i det internasjonale markedet. Nå vurderer altså flere land, deriblant Norge, å bli med på kollektive kutt.

Les også

– Russland og Saudi-Arabia er svært nær en avtale

Kan bli første kutt siden 2002

Etter at Opec-landene og Russland ikke kom til enighet om hvor mye olje de skal sende ut på markedet, har både Saudi-Arabia og Russland varslet priskrig. En slik priskrig vil gå ut på at landene øker hvor mye olje de slipper ut på markedet.

Det kan sende oljeprisene rett i bånn, etter at prisene allerede har falt massivt som følge av manglende etterspørsel på grunn av corona-krisen. Prisen på nordsjøolje lå mandag ettermiddag på 33,26 dollar per fat.

Et videre fall i oljeprisene vil føre til at oljeaktørene taper enda mer penger på produksjonen, og bli katastrofalt for økonomiene til landene som har olje som viktigste industri.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) beskrev i helgen den nåværende situasjonen i oljemarkedet som «utfordrende», og fortalte at departementet følger utviklingen tett.

– Dersom en bred gruppe med produsenter blir enige om å kutte produksjonen betydelig, vil Norge vurdere et ensidig kutt dersom det støtter ressursforvaltningen og økonomien vår, sa Bru.

Det er første gang siden 2015 at Norge deltar på et slikt møte, og vi må helt tilbake til 2002 før vi finner et tilfelle hvor Norge har gjennomført et ensidig kutt i egen produksjon. Den gang kom kuttet i kjølvannet av angrepet på USA den 11. september året før.

Krisemøte fredag

Fredag er det innkalt til krisemøte for oljeministrene i G20-landene, som består av 19 land samt Den europeiske union (EU). Norge er ikke del av G20.

Møtet skjer på oppfordring fra Saudi-Arabia og det Det internasjonale energibyrået (IEA), ifølge Financial Times. Landene vil forsøke å finne en løsning på fallet i oljeetterspørsel som følge av coronaviruset, og hvordan de kan holde markedet og den globale økonomien stabil mens pandemien herjer.

Samtidig har USAs president Donald Trump oppfordret Saudi-Arabia og Russland til å kutte egen produksjon med minst 10 millioner fat per dag, og advart dem mot å starte priskrigen begge land har varslet.

Publisert:

Her kan du lese mer om