Massearrestasjon i brasiliansk korrupsjonsskandale

SKANDALE: Petrobras står nå midt oppe i en stor korrupsjonsskandale. Her er én av oljeplattformene oljeselskapet avbildet i havnen i Rio de Janeiro.
Publisert: Publisert:Politiet i Brasil har pågrepet 27 personer i forbindelse med påstander om milliardkorrupsjon i Petrobras. Statoil og flere andre norske selskap samarbeider tett med oljeselskapet.

Flere av de pågrepne har hatt sentrale posisjoner i Petrobras, mens andre har tilknytning til andre selskap som har hatt oppdrag for det statlige, brasilianske oljeselskapet.

Brasilianske myndigheter har også frosset verdier for rundt 1,9 milliarder kroner, som tilhører 36 personer og tre selskap som er mistenkt i saken.

Ifølge oljeselskapets tidligere sjef Paulo Roberto Costa har Petrobras blant annet betalt store pengebeløp under bordet til politikere og medlemmer av det regjerende Arbeiderpartiet i Brasil, angivelig for å kjøpe seg innflytelse og påvirke beslutningsprosesser i egen favør.

Tema i valgkampen

Costa sitter selv i husarrest og har inngått en avtale med påtalemyndigheten, som på bakgrunn av opplysninger som til nå har fremkommet mistenker at Petrobras kan ha betalt ut hele 26 milliarder kroner i bestikkelser det siste tiåret.

Ingen er hittil dømt i saken, som nylig ble et hett tema i forbindelse med presidentvalget i Brasil.

President Dilma Rousseff var tidligere styreleder i Petrobras og ble i valgkampen konfrontert med anklagene.

Kjente til

En av dem som tidligere er pågrepet i saken, Alberto Youssef, har i avhør hevdet at både Rousseff og forgjengeren Luiz Inacio Lula da Silva var kjent med milliardbestikkelsene.

Begge nekter for dette og i forrige måned ble Rousseff gjenvalgt for en ny periode som president. Hun truer nå med å saksøke det brasilianske tidsskriftet Veja som har gjengitt Youssefs påstander.

Petrobras, som også er satt under etterforskning i USA, utsatte fredag offentliggjøringen av resultatene fra tredje kvartal og begrunnet dette med «etterforskning knyttet til anklager om konspirasjon, underslag og korrupsjon».

Norske selskap

Flere norske selskap har et tett samarbeid med Petrobras, blant dem Statoil som har flere lisenser utenfor kysten av Brasil.

Oljeserviceselskapet Subsea 7 inngikk i fjor nye kontrakter til en verdi av 3,5 milliarder kroner med Petrobras, mens det norske rederiet Dof inngikk en kontrakt til en verdi av 10 milliarder kroner.

Aker Solutions samarbeider også tett med Petrobras og inngikk i fjor en rammeavtale til en verdi av 4,6 milliarder kroner med selskapet.

Les også:

Tord Lien: - Brasil og Norge er en god matchStatoil sikrer nytt leteareal i ColombiaNytt skipsdesign bidro til halvert overskudd i Havyard

Publisert: