– Optimismen rundt oljen er overdreven
Eksperter advarer mot spekulativ oljeprisoppgang.
Oljeprisen stiger videre mandag. Spotprisen på et fat nordsjøolje bikket tidligere i dag 59 dollar per fat.
Aksjelive:Vi følger oljemarkedet her!
Stadig flere investorer setter penger på at bunnen er nådd i oljemarkedet, hvilket bidrar til at prisene øker. Samtidig må investorer som har veddet på oljeprisfall dekke inn sine posisjoner.
Men flere advarer mot at det ikke ligger fundamentale endringer oljemarkedet til grunn for oppgangen.
– Veldig høy interesse fra investorene driver oljeprisen, skriver Commerzbank i en oppdatering, ifølge Wall Street Journal.
Størst ukesøkning
Spekulanter i kontrakter på amerikansk olje økte sine lange posisjoner med 52 millioner fat i uken som endte 7. april, viser tall fra amerikanske føderale myndigheter. Dette er den største ukesøkningen siden 2011, ifølge Reuters.
Commerzbank advarer imidlertid:
– Vi tror at optimismen hos investorene rundt oljen er overdrevet. Dette har gitt et betydelig potensial for korreksjon, som kan lede til et bratt fall i prisene når som helst.
Analytikerne hos ANZ tror heller ikke på noen betydelig bedring i nær fremtid.
– Selv om det er tentative tegn på at markedet er i bedring og riggtellingen falt til det laveste nivået siden 2010, vil det eksisterende tilbudsoverskuddet – drevet av fulle amerikanske lagre og rekordhøy saudiarabisk produksjon – begrense ethvert mulig rally, skriver de.
Flere mulige oppkjøpskandidater på norsk sokkel: Tror Røkke kunne solgt Det norske for minst 15 mrd. i morgen
– Har ikke sett lignende kutt
Oljemarkedet preges blant annet av situasjonen rundt Iran, hvis olje kan komme ut i markedet dersom landet kommer til endelig enighet med verdenssamfunnet om en atomavtale.
Et rammeverk til en avtale ble spikret den 2. april.
Siden den gang har imidlertid oljeprisen steget. Over helgen meldte Det internasjonale energibyrået (IEA) at en stor økning i det globale tilbudet relatert til Iran neppe vil finne sted innen opp til fem år.
Byrået mener at sjansen for et umiddelbart produksjonshopp fra Iran er relativt liten, samtidig som er det sannsynlig at levering fra øvrige regioner vil falle som følge av lavere investeringer.
IEA ser investeringskutt på rundt 100 milliarder dollar i 2015.
– Vi har ikke sett lignende kutt selv under finanskrisen, sier IEA-sjef Fathi Birol, ifølge Business Insider.
I kjølvannet av de vestlige sanksjonene mot landet har Irans oljeeksport falt til rundt 1,1 millioner fat per dag, fra et nivå på omtrent 2,5 millioner fat før 2012.
Oljehistoriker: - Norge hadde flaks i starten på oljeeventyret
Riggfall
Enkelte av Iran-sanksjonene må heves av Kongressen i USA, og her er det ventet at en eventuell avtale vil bli møtt med skepsis.
I helgen rykket utenriksminister John Kerry ut og ba om ro på hjemmebane når avtalen skal sluttføres.
– Folk må avvente og la oss forhandle uten avbrytelser, sa Kerry til CBS.
I USA har for øvrig oljelagrene bygget seg opp siden oljeprisfallet startet, hvilket også har tynget oljemarkedet.
Før helgen kom det imidlertid ferske riggtall, som viser et fall i antall aktive rigger i USA på 42 rigger til 760. Dette markerer den 18. strake uken med nedgang.