Equinor kjøper seg inn i Rosebank for ukjent sum

Det har gått over 14 år siden Rosebank-funnet ble gjort utenfor Shetland-øyene i Storbritannia. Equinor tror de kan få fart på utbyggingen og blar nå opp en ukjent sum for å sikre seg operatørskapet.

Kart over Equinors virksomhet på britisk sokkel. Helt nord på kartet finner man Rosebank-feltet som selskapet nå kjøper 40 prosent av
Publisert:

Etter at Reuters for få dager siden kunne melde om at Equinor var interessert i å kjøpe Chevrons eierandel i det uutviklede olje- og gassfeltet Rosebank på britisk sokkel, bekrefter nå Equinor at de har inngått en avtale.

Equinor skal nå overta operatørskapet og eierandelen på 40 prosent for Rosebank, som altså er et at de største uutviklede funnene på britisk sokkel. De andre partnere er Suncor Energy (40 prosent) og Siccar Point Energy (20 prosent).

Equinor regner med at transaksjonen er sluttført i slutten av 2018, gitt godkjenning fra myndighetene.

Med dette utvider Equinor porteføljen sin i Storbritannia, som fra før blant annet inkluderer det nye Mariner-feltet og verdens første flytende havvindpark Hywind i Skottland.

Krevende område

Rosebank ble funnet i 2004, men har etter mange års arbeid og evaluering ikke blitt igangsatt ennå. Funnet ligger rundt 130 kilometer nordvest for Shetland på 1.100 meters dyp i et svært værutsatt område. Det estimeres at Rosebank inneholder rundt 300 millioner fat olje og gass.

– Vi ser frem til å bli operatør for Rosebank-prosjektet. Vi kan vise til resultater fra feltutbygginger av høy verdi i hele Nordsjøen, og kan nå bruke denne erfaringen for et nytt prosjekt i Storbritannia. Dagens avtale gjør at vi kan kjøpe oss inn igjen i en eiendel hvor vi tidligere hadde en eierandel, og synliggjøre vår strategi for å skape verdi gjennom oljeprissvingninger, sier Al Cook, Equinors konserndirektør for global strategi og forretningsutvikling i en uttalelse.

– Med Rosebank, en selvstendig utbygging i det lite utforskede området vest for Shetland, styrker vi vår oppstrømsportefølje (...) På samme måte som for andre prosjekter i vår portefølje, som Johan Castberg og Bay du Nord, ønsker vi å utnytte vår erfaring og kompetanse til å skape ytterligere verdi i Rosebank, sier Hedda Felin, direktør for Equinors offshorevirksomhet i Storbritannia og Irland.

Les også

Brasils statssekretær for olje og gass: – Equinor og norske leverandører er veldig velkomne

Analytiker: Utbyggingen vil koste rundt 49 milliarder

– Enhver kjøper av Chevrons eierandel i Rosebank vil trenge veldig dype lommer for å finansiere kapitalkostnaden til prosjektet, som vi estimerer til å være mer enn 6,0 milliarder dollar totalt (49 milliarder kroner, journ.anm.), skrev senior analysesjef Ross Cassidy, i analyseselskapet Wood Mackenzie, før nyheten ble bekreftet.

Til sammenligning investeres det totalt 4,5 milliarder pund (47,9 milliarder kroner) i utbyggingen av Mariner-feltet, ifølge Equinor.

Cassidy tror en utbygging trolig vil innebære byggingen av et nytt flytende lagrings- og produksjonsskip (FPSO) med opp til 20 produksjonsbrønner.

– Hvis en endelig investeringsbeslutning blir tatt i 2019, kan produksjonen starte i 2024, med en produksjonsøkning til 100.000 fat oljeekvivalenter per dag på platå, skrev Cassidy videre.

Les også

Oljeministeren avviser at Equinor er for stort

Les også

Har funnet olje og gass for 188 mrd. hittil i år

Les også

Rekordrask utbygging for Equinor

Publisert:

Her kan du lese mer om