Equinor stenger ned Sture-terminalen etter sammenstøt

Equinor stenger gradvis ned driften av Sture-anlegget ved Øygarden etter nattens kollisjon mellom et tankskip under slep og en fregatt

KOLLISJON: Equinor evakuerer og stenger ned Sture-terminalen ved Øygarden etter nattens skipskollisjon.
Publisert:

Equinor velger å gradvis stenge ned driften ved Sture-anlegget i Øygarden torsdag. Nedstengningen kommer etter at fregatten Helge Ingstad og tankskipet TS Sola natt til torsdag kolliderte i nærheten av terminalen. Tankskipet var under slep av slepebåten Tenax.

Personell på Sture som ikke har beredskapsoppgaver vil bli evakuert. Nedstengningen og evakueringen gjennomføres som et føre-var-tiltak, opplyser Equinor.

– Nå har vi en sitasjon der en fregatt har kollidert i vårt område, som resulterer i at vi stenger driften på Sture gradvis ned, sier talsperson Elin A. Isaksen i Equinor til E24.

Hun forklarer at de har besluttet at de vil ha en beredskapsorganisasjon på syv personer på stedet, men at øvrig personell evakueres.

Les også: Tankbåt og fregatt kolliderte i Hordaland: Flere personer skadet

– Ingen umiddelbare konsekvenser

– Konsekvensen er at det akkurat nå ikke er drift der, og vi ikke får lastet råolje nå. Utover det har det ikke noen umiddelbare konsekvenser, forklarer Isaksen.

Hun sier at man på nåværende tidspunkt ikke vil spekulere i hvor lenge nedstengingen vil vare.

Kollisjonen skjedde ved fire-tiden natt til torsdag. Det ha vært 137 mann om bord i fregatten og 23 mann i tankbåten da kollisjonen skjedde.

På Twitter melder Hovedredningssentralen i Sør-Norge at åtte personer er lettere skadet etter hendelsen. Alle skal ha vært tilknyttet forsvarets fregatt.

Alle personene ombord i skipene er evakuert, og at det planlegges at tankskipet skal retunere til kai. Det er ikke meldt om lekkasjer fra tankskipet.

– Vi har fått melding om at det lekker fra fregatten. Det skal være helikopterdrivstoff, men omfanget av lekkasjen er ukjent. Vi vet heller ikke noe om hvor stort foruseningspotensialet er, sier beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket i en uttalelse.

Tankskipet Sola TS eies av det greske rederiet Tsakos. Skipet ble levert til rederiet i fjor sommer, og gikk umiddelbart inn i charter for Equinor. Det er foreløpig ikke kjent om skipet var i trafikk på vegne av selskapet da ulykken skjedde.

Skipet ble bygget på det rumenske skipsverftet Daewoo Mangalia Heavy Industries. Skipet er 250 meter langt og har registrert hjemmehavn i Valetta på Malta.

Slepebåten Tenax eies av det norske Østensjø Rederi. Båten ble bygget i 2006 av Astilleros Gondan.

Havarikommisjonen bekrefter på sine nettsider torsdag at de iverksetter undersøkelser etter kollisjonen.

Viktig oljehavn

Sture-terminalen er en viktig oljehavn, og tar mot olje gjennom rørledninger fra en rekke felt i Nordsjøen. Blant annet kommer det olje fra Equinor-feltene Oseberg, Grane og Svalin. I tillegg kommer det også olje fra Lundin Petroleums felt Edvard Grieg og Ivar Aasen.

Sture-terminalen nordvest for Bergen

Anlegget har ifølge Equinor kaier som kan ta imot oljetankere på opptil 300.000 dødvekttonn, og Sture har fem lagerhaller i fjellet (kaverner) hvor det kan lagres over seks millioner oljefat og dessuten store kaverner hvor det lagres LPG og ballastvann.

Det kommer over 200 oljetankere og LPG-tankskip til Sture årlig.

Publisert:

Her kan du lese mer om