Analysebyrå: Norsk sokkel på lønnsomhetstoppen
Norsk oljenæring feirer denne uken nye funn, nye kontrakter og en godkjent utbyggingsplan. Samtidig konkluderer analysebyrået Wood Mackenzie med at norsk sokkel er på lønnsomhetstoppen.
– Dette var en ordentlig morsom dag, sier en tydelig begeistret olje- og energiminister Terje Søviknes til E24.
Torsdag var han i Stjørdal på Norskehavskonferansen der han kunne annonsere at VNG har fått godkjent søknaden om Fenja-utbyggingen (tidligere kjent som Pil og Bue).
Samme dag kom Statoil inn fra sidelinjen og drysset milliardkontrakter over norsk leverandørindustri.
På toppen av alt dette annonserte OMV denne uken at de har gjort to nye gass- og kondensatfunn noen kilometer unna Morvin-feltet i Norskehavet.
Søviknes sier at han fortsatt er bekymret for at det mangler nye funn å bygge ut fra midten av 2020-tallet og utover, selv om det altså ser ut til å bli bra fart i næringen frem til det.
– Så hovedfokuset vårt i departementet er på leteaktiviteten. Vi må finne nye ressurser til utbygging på 2020-tallet. Derfor var det veldig spennende å høre om OMVs funn, sier Søviknes og fortsetter:
– Det er ikke ofte man treffer på to gass- og kondensatkolonner i samme brønn. Selv om estimatene spriker stort for hvor store funnene er, kan de bli store nok til en selvstendig utbygging, fortsetter han.
Les om kontraktene på Johan Sverdrup: Feiret milliardkontrakter: – Føler at vi spiller i Mesterligaen
Norge på pallplass
Samtidig som den norske oljenæringen kan fryde seg over tre gode nyheter, har analyseselskapet Wood Mackenzie kommet med en fersk analyse som setter Norge på lønnsomhetstoppen i den internasjonale olje- og gassnæringen om dagen.
I analysen bruker de da oljeprisen man trenger for at prosjektet er lønnsomt (balanseprisen) som målestokk:
– Wood Mackenzie anslår en 15 prosent nedgang i gjennomsnitts balansepris (break-even) til 44 dollar per fat, der de mest konkurransedyktige prosjektene er på grunne farvann i Norge, Storbritannia og Mexico, skiver analyseselskapet.
– Gassprosjekter vil ta søkelyset, godt hjulpet av gassprosjekter i Norge, Iran og Oman, fortsetter de.
Analyseselskapet skriver at de forventer at om lag 30 store prosjekter blir sanksjonert i år, altså som i fjor, men at snittkostnaden for utbyggingene som ble sanksjonert i fjor «bare» var på 2,7 milliarder dollar (21 milliarder kroner). Til sammenligning var tallet for de siste ti årene 5,5 milliarder dollar.
Av de rundt 30 nye prosjektene (på over 50 millioner fat oljeekvivalenter) som ble sanksjonert globalt i fjor, var hele 10 på norsk sokkel. Ingen andre land hadde flere det året.
Årsaken til at prosjektene i snitt koster mindre nå enn før skyldes at prosjektene nå er mindre og enklere enn tidligere, og at det er flere såkalte «brownfield»-prosjekter (satellitter, utvidelser og ombygginger) fremfor store, nye selvstendige utbygginger.
– Mens det er godt nytt at operatørene har funnet veier å vokse på under tøffe markedsforhold, er det store spørsmålet om bransjen faktisk investerer nok (...) Vi kan ikke lene oss på små prosjekter til evig tid, sier analysesjef Angus Rodger i Wood Mackenzie, og legger til at det er flere store LNG-prosjekter (flytende naturgass) på gang.
Etter de store utbyggingene Johan Sverdrup og Johan Castberg er det ikke mange av de større utbyggingene som venter på norsk sokkel. Kværner tror derfor at det fremover vil bli viktig å sikre seg kontrakter på moduler og modifikasjoner som skal modernisere eksisterende plattformer.
– Vi ser at det blir færre av de større, nye prosjektene, mens det blir flere prosjekter med moduler, modifikasjoner og tie-ins til eksisterende felt. Vi i Kværner posisjonerer oss for dette, sier konsernsjef Ivar Eikrem til E24.
Ber ungdommen søke seg til oljen
Men tilbake til torsdagens kontraktsnyheter:
For nå kom nemlig nyheten om at Statoil vil tildele Aibel kontrakten verdt 8,0 milliarder for å bygge dekket til den andre prosesseringsplattformen som skal installeres på Johan Sverdrup-feltet. Aker Solutions og Kværner skal samtidig få kontrakten verdt rundt 3,4 milliarder for modifikasjoner på blant annet feltsenteret og stigerørsplattformen.
Fortsatt gjenstår kontrakten for å bygge understellet til den nye Aibel-plattformen.
– Med de avtalene vi så i dag mener jeg vi nå har fått en god arbeidsbalanse mellom de norske verftene fordelt på Johan Castberg- og Johan Sverdrup-utbyggingene, sier Søviknes.
– Er alle kontraktsseirene til norsk leverandørindustri vi har sett den siste tiden noe som vil vedvare?
– De har gjort solide grep for å være konkurransedyktige, og så lenge de fortsetter å være det, vil de nok vinne kontrakter, sier Søviknes og fortsetter:
– Men vi må passe oss sånn at vi ikke kommer inn i en ny kostnadsspiral.
Olje- og energiministeren sier at han stadig hører bransjefolk som nå begynner å bli litt bekymret for at norsk oljenæring igjen kan komme til å havne i en bemanningsskvis hvis markedet blir overopphetet etter noen år med krise og nedtur.
– Først og fremst skal vi i dag glede oss over de tusenvis av arbeidsplassene som disse prosjektene sikrer, men nå som det snart er søknadsfrist for høyere utdanning vil jeg også komme med en oppfordring:
– Nå må ungdommen se at det er et høyt aktivitetsnivå i petroleumsnæringen og at det er et nivå som vil fortsette. Her er det muligheter, konstaterer statsråden.
Les også: Aibel-sjefen: – Nå jubler vi
Roser «nykommeren»
Terje Søviknes synes det var litt ekstra stas å få annonsere at Fenja-prosjektet nå får grønt lys:
– VNG (operatøren på feltet, journ.anm.) var jo til stede på konferansen i dag, og det er jo stort for dem å få godkjent sin første egenutbygging, sier Søviknes.
Selskapet har vært på plass i mange år, men har frem til Fenja kun vært med som partner i feltutbygginger.
– Og selv om det ikke er det største prosjektet i oljesammenheng er det fortsatt snakk om 10 milliarder i investeringer. Tenk hvilken oppmerksomhet et slikt prosjekt hadde fått hvis det var på fastlandet, fortsetter han.
Olje- og energiministeren er også imponert over at VNG klarte å ta prosjektet fra funn i 2014 og frem til godkjent søknad i dag så raskt. Feltet med rundt 100 millioner fat (primært olje) skal etter planen i produksjon i 2021, som en satellitt koblet til Njord-feltet.
– Det er sterkt gjort. Og så er det jo et oljefelt også da, så det er veldig bra, skyter han inn.
VNG overleverte søknaden om å få bygge ut Fenja-feltet i desember i fjor. Les mer om dette og Yme-prosjektet her.