Saudi-Arabia vurderer å ta oljen på børs

Det blir for en gangs skyld riktig å snakke om billioner av dollar når det ifølge The Economist kan være klart for børsnotering av Saudi Aramco.

OLJESJEIK: Jordans kong Abdullah ønsker her Saudi-Arabias visekronprins og forsvarsminister Mohammed bin Salman velkommen. Sistnevnte har i et intervju med The Economist sagt at det kan være klart for børsnotering av Saudi Aramco: Verdens største oljeselskap.
Publisert:

Det er trolig de sjokklave oljeprisene som nå legger nok press på Saudi-Arabias oljesmurte økonomi, til at kongedømmet vurderer å ta oljen sin på børs.

Det statlige oljeselskapet Saudi Aramco skal i løpet av de neste månedene ta beslutningen om hvorvidt det skal gå for en børsnotering.

Dette kommer frem i et intervju som The Economist har gjort med landets visekronprins, Muhammed bin Salman.

Ifølge en FT-artikkel fra 2010 sitter Saudi Aramco på omlag 300.000 millioner fat oljeekvivalenter, noe som på det tidspunktet ville gitt selskapet en verdi på ufattelige 7.000 milliarder dollar, altså 7 billioner dollar.

Siden den gang har som kjent oljeprisene falt kraftig, og det er vanskelig å si noe helt konkret om selskapets potensielle verdi.

Sjokklav oljepris rystet markedet torsdag: Oljeministeren: – Dette er ille og det kommer til å bli steintøft i 2016

Som et stort lands BNP

Torsdag ettermiddag skriver de aller fleste internasjonale nettsteder at det er snakk om «billioner av dollar» - og da faktisk for en gangs skyld i den norske betydningen av ordet, som er tusen milliarder.

For den som får problemer med størrelsene her, her er en liten liste for sammenligning:

  • USAs nasjonalprodukt i 2015: 17.968 milliarder dollar
  • Kinas nasjonalprodukt i 2015: 11.385 milliarder dollar
  • Saudi Aramcos antatte verdi ifølge FT i 2010: 7.000 milliarder dollar
  • Japans nasjonalprodukt i 2015: 4.116 milliarder dollar
  • Norges nasjonalprodukt i 2015: 398 milliarder dollar

Kilder: IMF World Economic Outlook fra oktober 2015

Uansett hva fasiten er, så antas Saudi Aramco å være et av verdens mest verdifulle selskap, om ikke dét mest verdifulle.

Les også

Oljeekspert om Saudi-Arabias statsbudsjett: – Bare et tidsspørsmål før de må kutte mer

12,5 millioner fat per dag

Ifølge Forbes omsetter Saudi Aramco for mer enn 1 milliard dollar per dag, og produserer rundt 12,5 millioner fat om dagen.
– Personlig er jeg positiv til å ta dette steget. Jeg tror at dette er i det saudiske markedets interesse, og det er av interesse for Aramco, uttalte Muhammed bin Salman til The Economist.
Investorer skal allerede være svært interesserte i det statlig eide oljeselskapet. Ifølge The Economist vurderes det i første omgang å notere muligens fem prosent av selskapet i Riyadh. Med tiden kan dette øke, men staten ønsker å opprettholde kontrollen over selskapet.
Annonseringen av den potensielle børsnoteringen kommer etter en krevende periode for Saudi Arabias økonomi. Med en lav oljepris og uroligheter med erkerivalen Iran, er dette et av stegene i planen om å balansere landets budsjett og åpne den lukkede økonomien.

– Viktig for langsiktig bærekraft

Trond Omdal, oljeanalytiker i Pareto er positiv til en eventuell børsnotering.

– Dette er veldig spennende, og kanskje litt overraskende, forteller han.
Ifølge Omdal er Saudi Aramco et komplisert selskap, og børsnoteringen vil bidra til ytterligere transparens. Han mener børsnoteringen er en del av Saudi Arabias økonomiske reformer, som er inspirert av Kinas økonomiske modell.

Oljeanalytiker i Pareto, Trond Omdal.

Å ta oljen til børsen kan ifølge oljeanalytikeren sørge for økt effektivisering og mer langsiktig finansiering for Saudi-Arabia.

– Saudi-Arabia har lenge følt seg politisk isolert og forlatt av USA. Børsnøteringen kan sørge for flere utenlandske investorer i selskapet, og flere vestlige investorer kan bli interessert i den langsiktige bærekraften, sier han.

Landet har tidligere hatt fullstendig monopol på oljeselskapet, og handlingen kan være en signalisering om at de vil slippe til flere aktører.

Oljeanalytikeren forteller at Saudi Arabia har et stort behov for diversifisering av økonomien.

– 60 prosent av landets befolkning er under 30 år, og en betydelig andel av de unge går arbeidsledige. Med flere utenlandske investorer kan man få til en mer langsiktig finansiering. Saudi-Arabia er avhengig av å utvikle den offentlige sektoren for å skaffe nye arbeidsplasser, forteller han.

Les også

Derfor gir striden mellom Saudi-Arabia og Iran oljeprishopp

Bør vente

Saudi-Arabias visekronpris uttalte til The Economist at beslutningen vil tas i løpet av et par måneder.

Omdal mener det vil være fornuftig å vente med en børsnoting til neste år.

– Dersom de går inn for dette vil det trolig skje innen 2017 eller 2018. Det vil være fornuftig å vente til oljeprisen tar seg noe opp.

Les også

– Bare et tidsspørsmål før de må kutte mer

Les også

Oljeprisen i fritt fall, bikket under 33 dollar

Les også

Dette gir børsras i Oslo

Publisert:

Her kan du lese mer om