Statoil får tilgang til gigantiske områder

Statoil og det statseide russiske oljeselskapet Rosneft skal samarbeide om oljeleting i Norge og Russland.

Statoil med ny gigantavtale. Her fra et tidligere møte i Moskva mellom Helge Lund og Vladimir Putin 30. mars i år.
Publisert:

Statoils konsernsjef Helge Lund og Rosnefts konsernsjef Eduard Khudainatov undertegnet samarbeidsavtalen i Moskva i dag. Russlands påtroppende president Vladimir Putin var vertskap.

Selskapene har blitt enige om å etablere joint ventures hvor Statoil vil få en 33,33 prosents eierandel.

Dermed har Statoil fått tilgang til lisenser som dekker et område på omtrent 100.000 kvadratkilometer.

Like stort som på norsk sokkel

Bård Glad Pedersen, talsperson for internasjonal oppstrømsvirksomhet i Statoil, forsøker å sette størrelsen på avtalen i perspektiv i et intervju med E24:

- Størrelsen på området vi skal lete i, tilsvarer omtrent hele det arealet vi har lettet i Nordsjøen gjennom tidene.

- Vi har gjennom denne avtalen sikret oss tilgang til store, attraktive områder på russisk side. Det skal bores totalt seks letebrønner.

- Milepæl

Glad Pedersen omtaler områdene som «attraktive, med potensial», men vil ikke gi anslag for eventuelle oljereserverer eller økonomisk verdi.

- Denne samarbeidsavtalen er en viktig milepæl for Statoils letevirksomhet i Russland. Avtalen sikrer et langsiktig letesamarbeid med Rosneft i store, lovende, uutforskede områder i Barentshavet og Okhotskhavet. Ved å bygge på begge selskapers kompetanse og erfaringer, er avtalen et betydelig skritt i den industrielle utviklingen av Nordområdene, sier konsernsjef i Statoil, Helge Lund, i en pressemelding.

Stoltenberg: - Positivt

- Det er positivt at Statoil og det russiske oljeselskapet Rosneft nå har inngått en strategisk samarbeidsavtale som omfatter lisenser i russisk del av Barentshavet og Okhotsk-havet, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

Stoltenberg og Putin drøftet i dag i en telefonsamtale energisamarbeid mellom Norge og Russland. De to statsministrene understreket i samtalen betydningen av avtalen og framhevet de store samarbeidsmuligheter som den åpner opp for både i nord og i andre områder.

- Avtalen mellom Norge og Russland om delelinjen i Barentshavet, har lagt et godt grunnlag for å utvikle vårt samarbeid i nord. Vi har en felles interesse i å utvikle våre ressurser i de arktiske områder på en miljøvennlig og trygg måte. Det kan best skje i partnerskap, sier statsminister Stoltenberg.

Også Vladimir Putin er strålende fornøyd med avtalen.

– Vi verdsetter forholdet til våre naboer og er sikre på at prosjektet vil utvikle seg positivt, sa Putin da avtalen ble underskrevet, melder nyhetsbyrået AFP.

2/3 på russisk side

Statoil vil finansiere den innledende letefasen som er nødvendig for å avgjøre potensialet i de fire lisensene.

- Vi regner med at 2/3 av de uoppdagede ressursene i Arktis er i Russland, sier Glad Pedersen.

- Statoil har det siste året gjort seks store funn. Grunnlaget for å kunne gjøre store funn i fremtiden er å kunne få tilgang til store leteområder, og dette er et ledd i dette arbeidet.

Les også:

Publisert: