Jonas Gahr Støre freder leterefusjonsordningen

Jonas Gahr Støre vil hverken endre oljeskatten, fjerne leterefusjonen eller sette en sluttdato for oljenæringen i Norge.

Jonas Gahr Støre, leder i Arbeiderpartiet, og konferanser Arne Hjeltnes under årskonferansen til Norsk Olje og Gass 2019
Publisert:

– Oljenæringen skal utvikles, ikke avvikles. Vi er for en utvikling, ikke en styrt avvikling, sa leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre da han inntok podiet på årskonferansen til Norsk Olje og Gass i Oslo torsdag ettermiddag.

Han mener en politisk fastsatt sluttdato for oljevirksomheten i Norge vil gi uheldige konsekvenser. Tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga (Senterpartiet) har foreslått dette.

– Dette vil også hindre fremveksten av nye løsninger, sa Støre.

Lederen av Arbeiderpartiet kunne også betrygge oljenæringen med at han ikke vil ha noen endring av rammebetingelsene, inkludert skattesystemet:

– Vi skal beholde leterefusjonsordningen og en forutsigbar regulering, men jeg er uenig med oljeministeren som sier at det er business as usual, sa Støre.

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg (Frp) satt på første rad rett foran Støre, og hadde holdt et innlegg tidligere på konferansen.

Freiberg hadde sin egen nyhet til oljenæringen torsdag: Regjeringen åpner for oljeleting i 90 nye blokker

Støres uttalelser kommer samtidig som debatten raser i og utenfor Arbeiderpartiet om norsk oljepolitikk.

Partiets energipolitiske talsmann, Espen Barth-Eide, var tidligere i år ute og mente at man ikke kan frede oljepolitikken til enhver tid. Da gikk partilederen ut og forsikret om at Arbeiderpartiet fortsatt står for den politikken de har stått for.

Høyre og Frp har anklaget Arbeiderpartiet for vingling i oljepolitikken.

Gahr Støre mener en styrt avvikling vil ha uheldige konsekvenser og kunne bli uorganisert for det norske samfunnet. Han frykter blant annet for hva det kan ha av konsekvenser for arbeidsplassene rundt omkring i Norge og for den politiske situasjonen hvis man:

– Vi skal ikke ha gule vester i Norge, sa Støre, med referanse til demonstrantene i Frankrike som blant annet mobiliserte etter økningene av miljø- og bensinavgifter.

Hvordan oljenæringen og Norge skal håndtere klimamålene og omstille seg var et av hovedpunktene til flere av talerne på konferansen torsdag.

DEA-sjef Marie Moræus Hansen pekte blant annet på hvor viktig det er at næringen fremstår som en attraktiv arbeidsgiver og at man må ta innover seg at klimaprotestantene fra unge som man ser i dag kan bli en slags ny 68-er generasjon.

Hør E24-podden: Det grønne skiftet blir tøffere enn vi tror

– Nå har du hørt fra partilederen

Konferansier Arne Hjeltnes utfordret Gahr Støre på at det er vidt forskjellige synspunkt i Arbeiderpartiet om skattleggingen av oljen og om man skal åpne for nye felt, og konsekvensutrede Lofoten/Vesterålen/Senja:

– Nå har du hørt lederen. Jeg sier med stort alvor at vi lever i et demokrati og jeg er stolt av at vi har en debatt som går. Det var ikke jubel da CO₂-avgiften kom på sokkelen, men nå blir den lovpriset, sa Støre.

Hjeltnes trakk også opp debatten i partiet om en konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja nå før Arbeiderpartiets landsmøte. I 2017 vedtok Arbeiderpartiet et kompromiss, der man skal konsekvensutrede Nordland VI, området som ligger sør for Lofoten, mens man lar Lofoten ligge inntil videre.

– Vi har et program som vi står på med et fornuftig kompromiss, sa Støre.

Han pekte på at dagens regjering heller ikke vil konsekvensutrede noe i området, fordi Venstre og KrF setter bremsene på.

– I mitt hode er ikke dette et klimaspørsmål, men et miljøspørsmål for de områdene, sa Støre videre om Lofoten-debatten.

Olje- og energiminister Kjell Børge Freiberg måtte tidligere på dagen erkjenne at han og Frp tapte kampen om Lofoten i regjeringsforhandlingene med KrF og Venstre for noen måneder siden.

Foreslår fornybarkonsesjoner

Selv om det er oljebransjen som i dag er dominerende i norsk økonomi og er den største bidragsyteren til statsbudsjettet, var Støre klinkende klar på at vi er nødt til å endre oss.

– Jeg mener vi er i energialderen, ikke oljealderen. For det begynte med vannkraften. Vi bygget opp kompetanse, fikk fagfolk, fagforeninger, politiske systemer og ordninger som gjorde det mulig at vi kunne håndtere utbyggingen av oljen, sa Støre.

Samtidig som han ikke vil aktivt legge ned oljevirksomheten eller endre på rammebetingelsene, åpnet han for at man fra politisk hold i Norge kan gi drahjelp til nye næringer og vekstområder:

– Man kan for eksempel se på fornybarkonsesjoner, sa Støre.

Publisert: