Januar-strømmen kan koste deg 800 kroner ekstra: I dag er strømprisen skyhøy

Torsdag betaler strømkunder i Sør-Norge den dyreste strømmen på tre år. Januar-regningen for en vanlig kunde blir minst 800 kroner høyere enn i fjor, ifølge Wattsight.

DYR STRØM: Strømmen skyter i været igjen. Torsdag ligger kraftprisen i Sør-Norge på hele 78 øre kilowattimen, det høyeste dagssnittet på tre år. En normal husholdning må ut med minst 800 kroner mer for strømmen i januar i år enn i fjor, ifølge Wattsight. Dette er en kraftledning i Årdal.
Publisert: Publisert:

Denne uken har kaldt vær og svak vind sendt strømprisene i været, etter en høst og vinter med dyrere strøm enn på mange år.

Prishoppet kan gi en ekstraregning på minst 800 kroner for en normal strømkunde i Sør-Norge i januar, sammenlignet med samme periode.

– Nå er det kulde og nesten ikke vind. Det er de to tingene som gjør det. Det er også et grunnlag i bunnen med veldig høye CO2- og kullpriser i Europa, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Wattsight til E24.

Torsdag handles strømmen til hele 76 øre kilowattimen (78 euro per megawattime) i Oslo-området, på Sørlandet og på store deler av Vestlandet. I Midt-Norge er prisen «bare» 54 øre og i Nord-Norge betaler folk 51 øre kilowattimen for strømmen torsdag.

I Sør-Norge ender snittprisen på kraft i januar 2019 trolig på rundt 56 øre kilowattimen, mens snittet for hele januar måned i fjor var på 31 øre kilowattimen, ifølge Lilleholt.

Legger man til endringer i prisen på elsertifikater og økningen i merverdiavgift, så vil kraften koste rundt 33 til 34 øre mer per kilowattime i januar i år enn i fjor – noe som gir en ekstraregning på rundt 800 kroner for en typisk husholdning, ifølge Lilleholt.

– Forskjellene i februar kan bli de samme, selv om prisen i fjor var høyere enn januar. Vi forventer også høyere februarpriser i år enn årets januarpriser, om markedet blir som forventet, sier Lilleholt.

En normal husholdning bruker anslagsvis 2.450 kilowattimer i januar. Lilleholts forenklede regnestykke forutsetter også at nettleie og andre avgifter er uendret fra i fjor til i år.

Les også

Årets dyreste strøm i Sør-Norge: – Dagens priser blir de høyeste

Ikke nok vannkraft-kapasitet

Svak vind gjør at flere tusen megawatt vindkraft ikke leverer noe særlig strøm, og samtidig gjør kulden at folk bruker mer strøm. Da blir det vanskelig for vannkraftverkene å levere nok strøm, selv om det skulle være nok vann i magasinene, ifølge analytikeren.

– Det er dette vi har sagt hele høsten, at når det blir kaldt vær, så blir det knapphet på produksjonsevne, sier Lilleholt.

– Det er for så vidt nok vann i magasinene, men det er ikke nok produksjonskapasitet til å kompensere for vindkraften som bortfaller på grunn av svak vind samtidig som det blir kaldt og høyt forbruk, sier han.

Les også

Svak krone kan gi dyrere strøm

Dyreste strøm siden 2016

For prisområdet rundt Oslo må man tilbake til 21. januar 2016 for å finne høyere priser enn torsdag – da lå prisen på 92 euro. For prisområdet som dekker Sørlandet og Sør-Vestlandet må man tilbake til 2012 for å finne høyere priser – da kostet strømmen 96 euro per megawattime.

– Dette vil variere litt fra område til område. Det er en stund siden vi hadde så høye priser og det er kun et fåtall av slike dager de siste fem årene, sier Lilleholt.

– På Sørlandet må vi tilbake til februar 2012, men på Østlandet hadde vi tilsvarende i januar 2016. Vi må tilbake til 2010 for å finne dagpriser over én krone eller 100 øre kilowattimen i Sør-Norge, sier han.

I enkelttimer torsdag har nemlig kraftprisen vært på over én krone kilowattimen, utenom avgifter og nettleie. Mellom 8 og 9 torsdag morgen var prisen 1,07 krone kilowattimen, ifølge kraftbørsen Nord Pool.

Les også

Dyreste julestrøm på åtte år

Koster over 1,50 kroner

Sammenlagt betaler strømkundene torsdag over 1,50 kroner kilowattimen for strømmen sin, ifølge Wattsight.

– Jeg regner vanligvis med at når kraftprisen er på 50 -55 øre, så må du regne med rundt 1,30 kroner kilowattimen på strømregningen. Stiger kraftprisen til 75 øre, så havner du fort på 1,50 til 1,70 kroner kilowattimen på regningen din når alle andre tillegg er regnet med , sier Lilleholt.

I tillegg til selve kraftprisen kommer det statlige avgifter samt nettleie. Denne varierer ifølge NVE mye, fra 52 øre kilowattimen for kunder i Oslo-området til 72 øre kilowattimen i snitt for nettkunder i Sogn og Fjordane.

Les også

Huseierne bekymret for dyr strøm: – Trykket på boligeierne har økt

Prisene kan holde seg

Lilleholt tror at prisene holder seg oppe hvis kulden vedvarer. Det er meldt kaldere vær neste uke. Det er også meldt mer vind, men siden vinden fortsatt er svært lav for årstiden, er det ikke usannsynlig med høyere priser neste uke, sier han.

– Blir det ekstrem kulde kan du få gjennomsnittspriser i Norden på over 100 øre per kilowattime på enkeltdager. Da vil enkelte prisområder kunne ligge enda høyere i perioder, sier Lilleholt.

– Kan vi vente oss høye priser lenge?

– De langsiktige prognosene sier at det skal være kaldt hele februar, og mildere igjen i mars. Du kan ikke stole veldig mye på varslene mer enn på 10-15 dagers tid, men det kan ligge an til en kald periode. Det betyr at ukessnittene fort kan bli liggende på 60-70 euro per megawattime, sier Lilleholt.

Det tilsvarer en kraftpris på mellom 58 og 68 øre per kilowattime.

Snøsvikt i fjellet kan også bidra til å holde prisen oppe resten av året. Per i dag forventer markedet en pris på over 50 øre kilowattimen for resten av året, noe som er uvant etter flere år med priser på rundt 30 øre kilowattimen.

– Vi tror i alle fall ikke dette er for høy forventning i dagens situasjon i kraftmarkedet, sier Lilleholt.

Publisert:

Her kan du lese mer om