Oljeanalytiker tror Iran-olje kan gi dypere Opec-kutt
Nye smittebølger og et svakere oljemarked vil gjøre at Opec beholder produksjonskutt i mai, venter analytikere. Bjarne Schieldrop i SEB ser også en «viss mulighet» for enda dypere kutt.
Opec og gruppen av samarbeidsland møtes torsdag for å bestemme produksjonen i mai, etter at oljelandene overrasket markedet med å holde tilbake olje for en måned siden.
Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB tror oljelandene mest sannsynlig vil holde produksjonen uendret også ved dette møtet.
Han ser likevel en mulighet for at Opec kan overraske igjen.
Tror Iran-olje kan gi kutt
– Situasjonen er litt mer krevende nå, fordi Iran har kommet ut i markedet med mellom en halv og en million fat per dag, sier Schieldrop til E24.
Iran er under strenge sanksjoner fra USA, men landet har nylig økt oljesalget til Kina, ifølge Wall Street Journal.
– Det at det plutselig kommer mer olje ut i markedet samtidig som vi har stigende smitte og økende nedstengninger – det er både mer på tilbudssiden og mindre på etterspørselssiden i det korte bildet, sier Schieldrop om situasjonen i oljemarkedet for øyeblikket.
– En opptur i oljeprisen ligger foran oss
Han tror Iran-oljen kan åpne opp for dypere Opec-kutt.
– Jeg tror faktisk det er viss mulighet for at det blir en liten reduksjon, for å ta hensyn til at Iran plutselig er kommet inn i markedet på et svært ugunstig tidspunkt, gitt sesongmessig svakhet i markedet akkurat nå.
Iran og Saudi-Arabia er kjent for å ha et anstrengt forhold. Schieldrop mener det ikke vil stå i veien for at Opec kan gi rom for iransk olje.
– På tross av at Iran og Saudi-Arabia nærmest er erkefiender, og det har vært mange politiske motsetninger i Opec opp gjennom årene, har de likevel klart å legge de tingene til side og fokusert på oljemarkedet. Fordi det er av felles interesse for alle.
– Kanskje en fornuftig kortsiktig strategi ville vært å ta bort en halv million fat til fra markedet, sier han.
Store kutt har løftet oljeprisen
Det har gått omtrent et år siden oljelandene besluttet dype kutt da oljeprisen kollapset under coronauroen. I mai i fjor kuttet Opec-gruppen produksjonen med ti millioner fat per dag.
Produksjonen har siden økt gradvis.
Gruppen kalt Opec+ holder for øyeblikket tilbake produksjon på rundt syv millioner fat om dagen. Saudi-Arabia har i tillegg tatt et frivillig kutt på 1 million fat per dag, slik at totalen blir åtte millioner fat.
Kraftig hopp i spekulasjon på oljeprisen: – Sjeldent at vi ser
Den reduserte oljeproduksjon har bidratt til kraftig oppgang i oljeprisen. Prisen har steget til 64 dollar fatet, omtrent en tredobling fra bunnen på under 20 dollar fatet i april i fjor.
– Hadde det ikke vært for Opec+ og deres kutt hadde vi hatt maksimalt 30 dollar per fat i dag, og verdens oljelagre ville vært breddfulle, mener Schieldrop.
Ser tre grunner til at Opec holder igjen olje
– Opec har gjort det vanskeligere for seg selv, fordi de har overrasket markedet i positiv retning to ganger, både ved møtet i januar og i mars. Så nå er forventningene høyere denne gangen, sier oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.
Han mener tre faktorer vil gjøre at Opec og samarbeidslandene holder produksjonen uendret også ved dette møtet.
Martinsen trekker frem at oljeprisen har vært «litt svak» de siste ukene, og at det har vært dager med store svingninger. Fra toppen i mars har oljeprisen falt fra nær 70 til 64 dollar per fat.
I tillegg opplever mange land en smitteoppblomstring, både i Europa og i en stor oljeimportør som India.
– Det gjør at etterspørselsutsiktene er litt mer usikre i det korte bildet. Vi ser at i for eksempel India er det en voldsom akselerasjon i smitte for øyeblikket, som nok er hodepine for Opec.
Martinsen mener økende oljelagre i USA den siste måneden etter en periode med streng kulde i februar også taler for at Opec viderefører produksjonskuttene i mai.
Han peker på at Saudi-Arabia, det dominerende medlemmet i gruppen, har vært opptatt av at oljelagrene i OECD-området skal ned.
– Når de ser at de amerikanske lagrene har økt, mot at det normalt er lagertrekk i mars, så er det et argument for fortsatt å opptre forsiktig, og beholde kuttene.
Venter at oljemarkedet vil «stramme seg til»
Martinsen forventer et oppsving i etterspørselen til sommeren, og ser for seg en situasjon der høyere etterspørsel enn tilbud gir et økende underskudd i oljemarkedet.
– Vi ser en økning i underskuddet i markedet fremover. Ikke så voldsomt i april, men hvis du spoler forbi mai og inn i sommermånedene har du normalt en sesongmessig etterspørselsøkning fordi kjøremønsteret drar oljeetterspørselen.
– Så forventer du effekten av vaksineutrulling. Du får både vaksine og mobilitetsmønsteret som forsterker etterspørselen, og da vil oljemarkedet stramme seg vesentlig til på kort tid.