Frustrert over ustabile strømpriser: – Må rett og slett drive med finansiell gambling

Solbergs Gartneri unngikk strømsmell i januar ved å sikre seg via Nasdaq-børsen, men i fjor var effekten motsatt. Daglig leder Kristian Solberg liker ikke at han må gamble med strømprisen.

Daglig leder Kristian Solberg ved Solbergs Gartneri på Vettre i Asker sparte mye penger på å ha sikret mye av kraftforbruket til lave priser i januar, men i fjor var det omvendt. Han er frustrert over å måtte gamble på kraftprisene.
Publisert:

Strømprisene har steget i starten av 2021. Snittprisen i uke fire var på 54 øre per kilowattime utenom nettleie og avgifter, opp 36 prosent fra uken før, ifølge NVE.

Dét gir ekstrautgifter både for private bedrifter som hoteller, smelteverk og butikker, for offentlige bygg som skoler og sykehus, og for husholdningene.

Blant bedriftene som trenger mye strøm er gartnerier, hvor lys og varme er blant de viktigste kostnadene.

– At vi er rammet, det er det ikke noen tvil om, sier Anders Sand, energirådgiver i Norsk Gartnerforbund, til E24.

Han påpeker at mange gartnerier inngår kontrakter som sikrer en fast pris for noe av kraftforbruket. Men de fleste sikrer seg ikke 100 prosent. Oppgangen i strømpriser i å rammer derfor en rekke av forbundets medlemmer.

– Et gartneri jeg har snakket med hadde bare bundet 36 prosent av forbruket, sier Sand.

– Energiprisen utgjør typisk 25 til 40 prosent av omsetningen og er sammen med personalkostnader en av de viktigste kostnadene i denne næringen. Energi er helt avgjørende for gartneriene, legger han til.

– Har gamblet og truffet

Da Norge sist ble utsatt for et større prishopp på strøm i 2019, var Solbergs Gartneri på Vettre i Asker en av bedriftene som fikk en kostnadssmell.

I år har selskapet vært heldig og sikret seg billig strøm, forteller daglig leder Kristian Solberg.

Daglig leder Kristian Solberg inspiserer agurkplantene i gartneriet i Asker.

– I praksis har ikke strømprisene noe å si for meg nå. Det er fordi jeg har gamblet og truffet denne gangen, og sikret forbruket til lave priser, sier han til E24.

– Men vi gjorde også noe tilsvarende i fjor, og sikret mye av strømforbruket på finansielle kontrakter. Da var det ventet en høy strømpris, men så falt bunnen ut av markedet. Det førte til solide finansielle påslag på strømregningene, sier han.

Gartneriet består av flere drivhus og produserer rundt tre millioner agurker i året. Disse selges blant annet til Coops butikker på Østlandet. Strømforbruket ligger ifølge Solberg på rundt 8,5 millioner kilowattimer i året.

– Vi kommer til å få en strømregning for januar som ligger på rundt null. Vi har sikret mye på lave priser, og har styrt vekstlyset til plantene slik at det har vært av på de dyreste timene. Da får vi en enorm effekt av den sikringen vi har gjort. Så vil resten av året vise hvordan vi kommer ut totalt sett til slutt, sier Solberg.

Les også

Rødt vil øke bostøtten: Frykter strømsmell i 2021

– Noe sykt

Solberg synes det er frustrerende å måtte gamble på retningen for strømprisene.

– Det er noe sykt med måten dette strømmarkedet fungerer på. Vi må rett og slett drive med finansiell gambling, sier han.

– I november var det ingen som trodde på høye strømpriser i vinter. Markedet for finansielle kontrakter på Nasdaq var helt på bunn, og magasinene fløt over av vann. Vi sikret da ganske mye av forbruket vårt, fordi vi regnet med at nedsiden i strømprisen var mye mindre enn oppsiden. Det har vi vunnet mye på nå, sier Solberg.

Han mener at myndighetene burde jobbe for å sikre bedriftene et mest mulig forutsigbart energimarked, hvor prisene ikke svinger så mye.

– Slik det er nå går det helt i topp og helt i bånn, sier han.

Prisene er imidlertid ventet å variere mye i årene som kommer, blant annet på grunn av mer uforutsigbar kraftproduksjon fra vindkraft i Norge og nabolandene. Det mener både NVE og Statnett.

Solbergs Gartneri har ikke bare lamper, men også vannbåren varme.
Les også

Prishopp gir årets dyreste strøm

– Viktig å ha riktig abonnement

Også husholdningenes strømregning har økt kraftig i starten av året, etter et 2020 som ble det billigste året for strøm noensinne.

Strømleverandøren Ishavskraft venter at en vanlig kunde med forbruk på 20.000 kilowattimer i året må ut med rundt 5.000 kroner mer i år.

Tidligere i år anslo de ekstraregningen til rundt 4.000 kroner sammenlignet med 2020, men været har blitt enda kaldere enn ventet. Vanligvis betaler en husholdning 2.200 kroner i februar, men i år vil en typisk regning bli på 2.950 kroner, ifølge Ishavskrafts anslag.

– Strømprisen går jo opp når det er kaldt. Det er viktig å ha riktig abonnement, sier kommunikasjonssjef Carsten Pihl i Huseiernes Landsforbund til E24.

– Hvis man betaler strøm per time så er det viktig å ta de store belastningene utenom toppene på morgenen og ettermiddagen, som lading av elbil og kjøring av vaskemaskin. Men man skal ikke la være å lage middag selv om prisen er høy, sier han.

– Hvem blir mest rammet av en sånn strømsmell?

– Det er først og fremst dem som bor i eneboliger, særlig hvis boligen er gammel og dårlig isolert, sier Pihl.

– Kan staten gjøre noe?

– De kunne selvsagt ha gitt avgiftslette i spesielle tilfeller, men det har de ikke for vane å gjøre. Det vi har brukt mye krefter på er Enova-pengene. Der får vi forbrukere mindre igjen for pengene enn det vi betaler inn til Enova via strømregningen, sier Pihl.

– Vi mener det burde vært noe støtte til varmepumper og strømstyring. Det er et misforhold mellom politikernes mål om å kutte forbruket i bygninger og det som faktisk skjer, legger han til.

Solbergs Gartneri Vettre i Asker slapp unna strømsmellen i starten av 2021. De har inngått kraftkontrakter via Nasdaq-børsen som sikrer lav pris.
Les også

Solkraften kan mangedobles, men i år blir det brems: – Håndbrekket er på

2020 var uvanlig billig

2020 var et unntak for strømprisene, blant annet på grunn av kraftig nedbør og varmt vær. Snittprisen for strøm var i fjor på 10 øre kilowattimen, utenom nettleie og avgifter.

I de to foregående årene lå prisen på rundt 40 øre kilowattimen, ifølge tall fra strømbørsen Nord Pool.

Ser man snittprisene for strøm de siste ti årene, så må en vanlig husholdning i 2021 trolig ut med rundt 2.000 kroner mer enn «vanlig», påpeker Ishavskraft.

Hvis du ønsker å spare noen kroner, kan du styre unna høyt forbruk i de travleste timene mellom 07 og 11 og mellom 16 og 19.

Ifølge Ishavskraft ville en ti minutters dusj ha kostet rundt 20 kroner i de dyreste timene i forrige uke, mens en like lang dusj ville ha kostet under seks kroner i den billigste timen.

Følg E24 på sosiale medier:
 Instagram
 Facebook
 Twitter
 LinkedIn

Les også

Historisk lave strømpriser i Norge

Les også

Mistenker prisjuks hos strømselskaper: – Umulig å si hvor mye kundene har tapt

Les også

Alternativene til vindkraft: Dette kan det koste

Publisert: