Røkke og Aker legger Ghana-prosjektet på is

Oljeprisen og en frykt for at leveransene vil stoppe opp gjør at Kjell Inge Røkke og Aker nå setter bremsene på sitt milliardprosjekt i Ghana. Totalt kan 150 folk som jobber med prosjektet bli påvirket.

En illustrasjon av Pecan-feltet i Ghana, som nå legges på is.
Publisert:

De ansatte i Aker Energy fikk fredag den dystre beskjeden på allmøter i selskapet: Pecan-feltet er utsatt på ubestemt tid.

Aker Energy er eid av Kjell Inge Røkke og Aker i fellesskap. Røkke er også største aksjonær i Aker fra før.

– Vi har ikke satt noen dato for når vi skal ta prosjektet opp igjen. Vi overvåker markedet og situasjonen rundt oss, men analyser av markedet tilsier at denne situasjonen kan vare lenge. Derfor tar vi nå proaktive grep for å verne om verdiene vi har, sier administrerende direktør Svein Jakob Liknes i Aker Energy til E24.

Hele oljebransjen rammes nå av en lav oljepris og corona-krisen.

– Vi har vært gjennom sykliske oljepriser i bransjen før og det må man være forberedt på når man jobber i olje og gass, men det som er så spesielt nå er at etterspørselen i tillegg blir så sterkt berørt av corona-situasjonen, sier Liknes.

Liknes var tidligere driftsdirektør i Aker Energy og ble i desember utpekt til å lede selskapet etter at Jan Arve Haugan gikk av. Da var den gigantiske utbyggingen av Pecan-feltet i Ghana allerede forsinket og Aker hadde lagt om strategien for å få fremdrift i prosjektet.

Rundt 150 personer vil trolig bli påvirket av beslutningen om å utsette prosjektet, inkludert innleide konsulenter og noen som kan bli overført til andre steder i Aker-systemet.

Det er om lag 100 personer som jobber for Aker Energy i Norge og 40 i Ghana.

– Jeg vil ikke forskuttere noe tall for hvor mange som vil bli påvirket, men vi har startet en prosess og er i dialog med de ansatte, sier Liknes.

Svein Jakob Liknes

Olje- og corona-krise

Mens hele verden nå preges av coronaviruset og alle de tiltakene som er iverksatt for å hindre smitten, rammes oljenæringen ekstra hardt.

Priskrigen som har brutt ut mellom Saudi-Arabia og Russland førte tidligere i år til en priskollaps. Oljeprisen har så langt i år falt fra over 65 dollar på det meste ned til 25 dollar per fat fredag – det er under krisenivåene i 2016 og man må helt tilbake til 2003 for å finne så lave priser.

– Oljeprisen spiller selvfølgelig inn i beslutningen, men vi er mer opptatt av hva oljeprisen vil være når prosjektet skal stå ferdig, sier Aker Energy-sjef Svein Jakob Liknes.

– Vi har lagt opp til en ganske aggressiv tidsplan om å være i produksjon 37 måneder etter at prosjektet sanksjoneres. Slik bildet ser ut i leverandørindustrien nå og med alle restriksjonene som finnes på reiser og transport, så vil vi ikke klare å holde den tidsplanen. Det er hovedbekymringen vår, fortsetter han.

Les også

Equinor tar milliardkutt for å lette presset: – Trolig langt bedre enn markedet ventet

Tilbake til tegnebrettet

Analyseselskapet Rystad Energy offentliggjorde torsdag en analyse der de ser på effektene av dagens krise på flere afrikanske oljeprosjekt. De anslår at Pecan-feltet med 300 millioner fat vil ha en balansepris (break-even) for å være lønnsom på 49 dollar fatet.

– Det er et høyt tall og vi ligger i nedre halvdel av 40-tallet, sier Liknes om balanseprisen i prosjektet.

Aker har hele tiden sagt at de påviste ressursene estimeres til å ligge mellom 450 og 550 millioner fat, med en utbygging av 334 millioner fat i første fase. Selskapet har samtidig sagt at de ser et potensial i området på opp imot en milliard fat.

– Må balanseprisen ned for å kunne realisere prosjektet?

– Med satellittfeltene er vi nede på en balansepris på 30-tallet, sier Liknes og fortsetter:

– Det vi ønsker å se på i denne perioden når prosjektet utsettes er forbedringspotensialet, blant annet den tekniske løsningen. I tillegg vil utsettelsen og dagens oljepris kunne gjøre noe med prisene i leverandørmarkedet.

Liknes peker på hvordan prisnivået hos leverandørene og i oljeservice falt betraktelig etter at den forrige oljebremsen slo inn fra 2014 og utover.

– Vi forventer en effekt i leverandørmarkedet nå også.

I tillegg til å se på hvordan produksjonsskipet (FPSO) designes så vil Aker Energy også vurdere endringer i subsea-anlegget på havbunnen og om ny teknologi kan forbedre prosjektøkonomien.

Les på E24+

Lundin kutter utbytte: – Ekstraordinært

Går i dialog med myndighetene

Det er nå usikkert når Pecan-feltet kan hentes opp igjen fra skuffen.

– Hva skjer med lisensen og har dere satt noe tidspunkt for hvor lenge denne utsettelsen skal vare?

– Vi er i tett dialog med myndigheter og lisensgruppen, og har en felles forståelse for de utfordringene vi må håndtere, sier Liknes.

Kjell Inge Røkke og andre investorer sitter på eiersiden i en annen lisens i Ghana, kjent som AGM-blokken. Den opprinnelige planen var å slå disse sammen på et tidspunkt og deretter vurdere en børsnotering av Aker Energy.

I AGM-lisensen skal man arbeide videre med å modne frem ressursene nå:

– Vi jobber tett med AGM, selv om det er to uavhengige blokker og selskap. Aker Energy har utført tekniske tjenester for AGM og det kommer vi til å fortsette med.

Les mer om Aker Energy i arkivet:

Les også

Malaysisk leverandør sikrer milliardkontrakt på Røkkes ghanesiske oljefelt

Les også

Røkke og Aker fikk julegave i Ghana: Men Pecan-feltet er ennå ikke godkjent

Les også

Røkke og Aker endrer Ghana-planene

Publisert: