Nytt rekordtall fra Equinor i første kvartal

Equinor leverer nok et sterkt kvartal etter høye olje- og gasspriser. Det justerte resultatet før skatt er på nesten 170 milliarder kroner.

Equinors konsernsjef Anders Opedal.
Publisert:

De siste kvartalene har Equinor levert uvanlig sterke tall, etter en periode med skyhøye gasspriser og høye oljepriser.

Selskapet leverer et justert resultat før skatt på 18,0 milliarder dollar (169 milliarder kroner) i første kvartal, opp fra 4,09 milliarder dollar ett år tidligere (fjorårets tall er tidligere oppgitt til 5,47 milliarder dollar).

På forhånd var det ventet et justert resultat før skatt på 17,1 milliarder dollar i første kvartal, ifølge tall som Equinor selv har samlet inn fra 25 analytikere.

Equinor og analytikerne fokuserer særlig mest på selskapets justerte resultat før skatt. I dette tallet er engangseffekter og støy luket ut, for å gi et bedre bilde av den egentlige utviklingen i selskapets finanser enn det bunnlinjen gjør.

Skriver ned verdier i Russland

Equinor skriver ned verdier i Russland for 1,08 milliarder dollar (10 milliarder kroner) i kvartalet. Selskapet valgte å starte arbeidet med å trekke seg ut fra landet i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina.

– Invasjonen av Ukraina står som et mørkt øyeblikk for Europa, sier konsernsjef Anders Opedal i Equinor en melding.

Etter krigen har EU lagt frem en plan for å redusere sin avhengighet av russisk gass, og norske aktører som Equinor har tatt grep for å levere mest mulig gass til Europa. Equinor økte gassleveransene til Europa med ti prosent i kvartalet, noe som bidro til at gass utgjorde halvparten av Equinors egenproduksjon.

– Med en energikrise i Europa er Equinors viktigste prioritering å sikre pålitelige og trygge leveranser. Sterk drift og god regularitet ga høy produksjon i kvartalet. Vi har optimalisert gassproduksjonen for å levere høyere volumer, og Hammerfest LNG er i rute til trygg oppstart den 17. mai, sier Opedal.

Anlegget for produksjon av flytende naturgass (LNG) på Melkøya i Hammerfest har vært stengt siden storbrannen i september 2020. Equinor kunne ha tjent mye på høye gasspriser hvis anlegget var i drift.

Les også

Equinor følger andre oljekjemper: Skriver ned milliardverdier i Russland

Fremgang på bunnlinjen

Equinors resultat etter skatt ble på 4,71 milliarder dollar i første kvartal, fra 1,85 milliarder dollar på samme tid året før. Omsetningen ble på 36,05 milliarder dollar, som er mer enn en dobling fra 16,1 milliarder dollar i fjorårets første kvartal.

Selskapets frie kontantstrøm er på 12,7 milliarder dollar i kvartalet, etter utbetalinger til aksjonærene.

Equinors gjeldsgrad var på minus 22,2 prosent ved utgangen av kvartalet, fra minus 0,8 prosent i fjerde kvartal.

Selskapet produserte 2,106 millioner fat oljeekvivalenter pr. dag i kvartalet, likt det som var ventet. På samme tid året før var produksjonen på 2,168 millioner fat o.e. pr. dag.

Les også

Equinor opprettholder utbytte tross nytt rekordresultat

Høye gasspriser i Europa

Dette fikk Equinor for gassen og oljen selskapet solgte i første kvartal:

  • Equinor fikk 29,60 dollar pr. millioner britiske varmeenheter (MMBtu) for gassen sin i Europa i kvartalet, opp fra 6,65 dollar pr. MMBtu i samme kvartal i fjor.
  • Selskapet fikk 4,62 dollar pr. MMBtu for gassen det solgte i USA i fjerde kvartal, fra 2,71 dollar pr. MMBtu på samme tid i fjor.
  • Equinor fikk 100,3 dollar fatet for sin norske oljeproduksjon, mens selskapet fikk 96,3 dollar fatet for sin internasjonale produksjon og 82,5 dollar fatet for produksjonen i USA.
  • I samme kvartal året før fikk selskapet 57,3 dollar fatet i Norge, 58,6 dollar fatet internasjonalt og 50,5 dollar fatet i USA.
  • På forhånd hadde analytikerne ventet at Equinor ville oppnå en oljepris på 100 dollar fatet i Norge, 97,9 dollar pr. fat internasjonalt og 84,1 dollar fatet i USA.
Les også

Slik vil han sikre maksimal gasseksport: – Ethvert lite bidrag er nok velkomment

– Helt kanon

I fjerde kvartal ble Equinors justerte resultat før skatt på 15 milliarder dollar, som tilsvarer om lag 132 milliarder kroner og var ny rekord. Analytikerne hadde ventet at første kvartal skulle by på enda en rekord.

– Det blir jo helt kanon, sa analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier før tallene for første kvartal ble lagt frem.

Han var på forhånd mest opptatt av hva Equinor ville gjøre med den solide kontantstrømmen sin. Den kan for eksempel brukes til økte investeringer eller oppkjøp, eller føres tilbake til eierne gjennom tilbakekjøp av aksjer eller økte utbytter.

Equinor varsler imidlertid ingen ytterligere opptrapping nå. Selskapet fastholder utbyttet på 0,20 dollar pr. aksje i første kvartal, pluss et tilleggsutbytte på 0,20 dollar pr. aksje. Dermed får eierne det samme utbyttet som for fjerde kvartal. Selskapet øker ikke sitt tilbakekjøpsprogram, som er på fem milliarder dollar.

Flere andre oljeselskaper har i det siste økt sine utbytter og tilbakekjøp av aksjer, etter en periode med skyhøye priser.

Les også

Venter rekordtall for Equinor

Les også

Sterkere fra Vår Energi i første kvartal

Les også

Hopp for Aker BP i første kvartal

Les også

Fjerde kvartal 2021: Rekordtall fra Equinor

Publisert: