Dette skjer på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh

En lang rekke statsledere og klimatopper er samlet på årets klimatoppmøte, COP27, i den egyptiske byen Sharm el-Sheikh. Blant sakene på agendaen i år, er det omdiskuterte temaet «tap og skade».

Publisert:
  • Festet innlegg

    Norske klimagassutslipp gikk ned 0,7 prosent i 2021

    03. november 2022 10:43
    Malene Emilie Rustad

    Det viser nye tall fra SSB.

    Utslipp av klimagasser i Norge var på 48,9 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2021.

    Det er 4,7 prosent lavere enn i 1990.

    Det er en svak nedgang, etter en større reduksjon i 2020. I 2021 økte utslippene fra både veitrafikk, industri og jordbruk, mens de gikk ned i olje- og gassutvinning, ifølge SSB.

    Nedgangen i utslipp fra olje- og gassutvinning skyldes i hovedsak at LNG-anlegget i Hammerfest var stengt grunnet en brann i 2020.

    - På klimatoppmøtet neste uke tar regjeringen med seg en utslippskurve som er veldig flat. De store utslippskuttene uteblir. Jeg håper de synes det er flaut, sier Zero-leder Sigrun Gjerløw Aasland til E24.

Siste innlegg
  • NTB
    19. november 202221:18

    Kina roser USA for konstruktive klimasamtaler

    Foto: AP Photo/Nariman El-Mofty

    Kinas klimautsending Xie Zhenhua sier de gjenopptatte samtalene med USAs klimautsending John Kerry har vært svært konstruktive.

    De to klimatoppene har møtt hverandre på klimatoppmøtet COP27 i Egypt etter at presidentene Xi Jinping og Joe Biden på G20-toppmøtet tidligere i uken ble enige om å gjenoppta klimadialogen.

    Lørdag omtalte Xie samtalene med Kerry som «åpenhjertig, vennlig, positiv og fremfor alt konstruktiv».

    – Vi er enige om å fortsette de formelle samtalene, også ansikt til ansikt, også etter at klimatoppmøtet er ferdig, sier Xie.

    Kina stanset klimadialogen med USA etter at den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi besøkte Taiwan i august.

    Kina og USA er landene med desidert størst klimautslipp i verden. Hva de velger å gjøre med sine utslipp, er derfor helt avgjørende for kampen mot den globale oppvarmingen.

  • NTB
    19. november 202219:52

    Møteledelsen på klimamøtet: Små ting gjenstår

    Foto: Nariman El-Mofty

    Det ser ut til å nærme seg enighet på klimatoppmøtet, og den egyptiske møteledelsen sier at «små ting» gjenstår.

    Klimakonferansen i Sharm el-Sheikh skulle egentlig vært avsluttet fredag, og er nå omtrent et døgn på overtid.

    Strid om penger til å takle «tap og skade» og andre vanskelige saker har gjort at forhandlingene har trukket i langdrag. Men landene ser ut til å nærme seg et resultat.

    – Vi gjør vårt beste. Små, små ting må løses, sier den egyptiske spesialrepresentanten Wael Aboulmagd til nyhetsbyrået Reuters.

    Norges klimaminister Espen Barth Eide (Ap) sa tidlig lørdag kveld til NTB at han trodde forhandlingene ville komme i mål i løpet av natten.

  • NTB
    19. november 202213:59

    Flere land på klimatoppmøtet: Enighet om nytt fond

    Det er enighet om et nytt fond som skal sikre støtte til fattige land som rammes av klimaendringene, ifølge Norge, Maldivene og andre deltakere på COP227.

    En støtteordning knyttet til det som kalles «tap og skade», har vært et av de vanskeligste temaene på klimatoppmøtet.

    Lørdag ettermiddag, én dag på overtid, har landene imidlertid oppnådd et gjennombrudd.

    – Det er enighet om tap og skade, sier Maldivenes miljøminister Aminath Shauna til nyhetsbyrået AP.

    Dette bekreftes av Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

    – For et par minutter siden ble det enighet mellom alle de viktige gruppene om formuleringer rundt dette nye fondet på «tap og skade», sier han til NRK.

    Også en EU-kilde som nyhetsbyrået AFP har snakket med, bekrefter dette.

    Maldivene er en av de lavtliggende øystatene som er svært sårbare når havet stiger som følge av den globale oppvarmingen. Behovet for støtte til å takle «tap og skade» kan derfor bli stort.

  • NTB
    19. november 202212:27

    Eide bekymret over klimaforhandlingene på overtid i Egypt

    – Bekymret over statusen på COP27. Vi er fortsatt ikke sikre på at vi vil være i stand til å gjenta forpliktelsene om 1,5 gradersmålet fra Glasgow, skriver han på Twitter lørdag formiddag.

    – Hard arbeid er i sving for å redde toppmøtet, legger han til.

    FNs klimatoppmøte i Egypt skulle opprinnelig ha blitt avsluttet fredag, men uenigheter rundt en rekke spørsmål førte til at forhandlingene fortsetter lørdag.

    Det er foreløpig ikke vedtatt en slutterklæring. Og det som foreløpig ligger på bordet, er ikke tilstrekkelig når det gjelder å nå 1,5 graders-målet, mener Eide.

    – Akkurat nå opplever jeg det som veldig krevende, sier han til NRK.

    – Om det blir slik som det nå ligger an til, så kunne dette vært en svekkelse i forhold til Glasgow i et år der vi trenger å gå videre, så det uroer meg sterkt, sier han.

    Han sier at det er en del av de fremvoksende økonomier som ønsker å vokse ytterligere og som ikke ønsker å legge begrensninger på utslippene sine. Nå jobbes det på spreng med å oppnå enighet mellom delegatene, sier han.

    – Vi løper nærmest mellom delegasjonene og gruppene her for å bidra til et bedre utfall. Det er altfor tidlig å erklære dette møtet som mislykket, men vi er mentalt forberedt på alle utfall, sier han.

  • Steinar Rostad Breivik
    19. november 202210:10

    EU truer med å forlate klimaforhandlingene

    EU er forberedt på å forlate klimaforhandlingene i Egypt dersom det ikke skjer fremskritt i samtalene om 1,5-gradersmålet. Det sa EUs klimasjef Hans Timmermanns da han møtte pressen i Sharm El-Sheikh lørdag morgen, skriver Bloomberg.

    Ifølge Timmermanns er et positivt resultat fortsatt er innen rekkevidde.

    – EU vil heller dra herfra uten et resultat enn med et dårlig resultat, sa han.

  • Malene Emilie Rustad
    18. november 202213:39

    Kongos klimaminister fortvilet over brutte løfter

    Klimaministeren i Kongo har gått inn på mediesenteret på klimatoppmøtet i Egypt for å holde en spontan pressekonferanse.

    – Vi er ikke skyld i klimakrisen, sier hun til journalister og fotografer som strimler til rundt henne.

    Hun krever blant annet penger som fra før av har blitt lovet til å beskytte sentrale regnskoger i Afrika.

    Kongo har også tidligere bedt om kompensasjon for å ikke bore etter olje i et viktig naturreservat.

    Forhandlingene på klimatoppmøtet går mot slutten, og representanter fra utviklingsland er fortvilet over det som ser ut til å være manglende vilje til å lande avtaler rundt klimafinansiering og tap og skade.

  • Ingvild Sagmoen
    18. november 202211:20

    Miljøbevegelsen lanserer internasjonal allianse mot Equinor

    Samtidig som klimaforhandlingene pågikk i Egypt torsdag, lanserte miljøorganisasjoner fra ulike deler av verden en felles allianse mot Equinor.

    Alliansen har fått navnet «Equinor Out of Oil and Gas Alliance» og retter seg mot Equinors planlagte prosjekter i Canada, Storbritannia, Argentina, Brasil og Norge.

    Organisasjonene som inngår i alliansen er WWF Verdens naturfond (Norge), Greenpeace Norge og Naturvernforbundet, Stop Cambo (Storbritannia), Sierra Club Canada, Climate Action Network Canada, The Council of Canadians samt Ecos de Mar (Brasil og Argentina). Målet med alliansen er å stoppe olje- og gassprosjekter som Equinor planlegger i disse landene.

  • Ingvild Sagmoen
    18. november 202209:46

    Klimaforhandlingene ikke i mål - nytt utkast fredag

    Fredag morgen kom et nytt utkast til slutterklæringen fra årets klimaforhandlinger i Sharm el-Sheikh.

    Blant annet gjentar dette utkastet at 1,5-gradersmålet står fast. Også formuleringen fra Glasgow-erklæringen om nedfasing av kull gjentas.

    - Dette er (om noe) enda svakere enn Glasgow-erklæringen, skriver klimarådgiver Aled Fisher i Naturvernforbundet i en kommentar.

    - Det burde ikke være så vanskelig å få et klimatoppmøte til å si tydelig fra om at kildene til klimakrisen, all fossil energi (ikke bare kull), må fases ut. Nå må Norge og andre land jobbe så hardt de kan opp mot det egyptiske presidentskapet, som er treigt og har vist litt vilje til å ha en klarere erklæring om rettferdig omstilling, for å få en bedre tekst, skriver han.

    Klimatoppmøtet skal etter planen avsluttes fredag. Mange uløste spørsmål og vanskelige stridstemaer gjør at møtet kan komme til å vare lenger enn planlagt, skriver NTB.

  • E24
    17. november 202211:18

    E24-podden: Klimatoppmøte i krisetider

    Klimatoppmøtet i Egypt entrer sluttspurten. E24-podden tar pulsen på og fra Sharm el-Sheikh. Er halvannengradersmålet dødt? Hva opptar delegatene? Og blir det en ordentlig slutterklæring, eller går det hele opp i røyk?

    Med E24-journalist Malene Emilie Rustad.

    Hør podkast-episoden her.

  • Malene Emilie Rustad
    17. november 202210:09

    Norge vil ha havvind-samarbeid med Brasil

    MØTER MED EIDE: Brasils kommende president Lula da Silva. Foto: Peter Dejong

    Espen Barth Eide skal møte Brasils kommende president Lula da Silva klokken 12.30 torsdag under klimatoppmøtet i Egypt.

    Da Lula ankom toppmøtet onsdag var det til vill jubel og store folkemengder inne på konferanseområdet. 

    Eide ser frem til møtet og sier han vil snakke med Silva om Amazonasregnskogen, grønn omstilling og invitere han med på et havvindsamarbeid.

    – Det har vært en positiv utvikling i nabolandene også. Latin-Amerika er på et veldig godt spor nå, sier Eide.

  • E24
    17. november 202209:58

    Første utkast til slutterklæring fra COP27 publisert

    Natt til torsdag publiserte FN et utkast til slutterklæringen fra årets klimatoppmøte COP27 på sine nettsider.

    Dokumentet er kalt et «non-paper», noe som indikerer at det fremdeles er langt igjen til siste versjon, skriver The Guardian.

    Utkastet repeterer noe av ordlyden fra målet som ble satt under fjorårets klimatoppmøte i Glasgow om å akselerere nedfasingen av kullkraft. Teksten inkluderer ikke detaljer om finansiering av tap og skade, noe som har vært det viktigste kravet fra landene som er mest utsatt for naturkatastrofer. Det går imidlertid frem av dokumentet at det ønsker velkommen at partene for første gang har blitt enige om å inkludere forhold knyttet til finansieringsløsninger rettet mot tap og skade som forbindes med konsekvenser av klimaendringer.

  • NTB
    17. november 202209:03

    HRW: Nesten 700 arrestert i forbindelse med klimatoppmøtet i Egypt

    Egyptiske myndigheter har pågrepet hundrevis av mennesker på grunn av oppfordringer til demonstrasjoner under klimatoppmøtet, ifølge Human Rights Watch (HRW).

    Blant de arresterte, er det journalister, en fremtredende advokat og et medlem av et opposisjonsparti.

    HRW mener dette øker frykten for mulig gjengjeldelse fra myndighetene mot kritikere i Egypt av regjeringens miljø- og menneskerettighetspolitikk når COP27-konferansen avsluttes fredag.

    – Fra overvåking til trusler til direkte arrestasjoner, atferden til egyptiske myndigheter mens søkelyset er på landet, får alarmklokker til å ringe om hva som kan skje etter at COP27 er over, sa Lama Fakih, som leder HRW i Midtøsten og Nord-Afrika.

  • NTB
    17. november 202209:01

    USA og Kina har gjenopptatt klimasamtaler

    USAs klimautsending John Kerry på toppmøtet i Sharm el-Sheikh. Foto: Peter Dejong

    Den amerikanske klimautsendingen John Kerry sier han er i full gang med nye samtaler med Kina på klimatoppmøtet i Egypt.

    Ifølge nyhetsbyrået AP betyr dette at den viktige klimadialogen mellom landene formelt er gjenopptatt.

    Kina og USA er landene med desidert størst klimautslipp i verden. Hva de velger å gjøre med sine utslipp, er derfor helt avgjørende for kampen mot den globale oppvarmingen.

    Regjeringen i Kina stanset klimadialogen med USA etter at den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi besøkte Taiwan i august.

    Myndighetene i Kina reagerte svært sterkt på besøket. De satte i gang omfattende militærøvelser og stanset all dialog med USA både om klima, forsvar og andre saker.

    – Dette er veldig viktig, sier Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap), som også er til stede i Egypt, på telefon til NTB.

    Han har inntrykk av at USA og Kina har en felles forståelse av at klimaendringene er et spørsmål som angår hele menneskeheten – selv om de konkurrerer om mye annet.

  • NTB
    16. november 202216:54

    Lula vil ha klimatoppmøte i Amazonas i 2025

    KLIMA-ENGASJERT: Brasils påtroppende president Luiz Inacio Lula da Silva ankom klimatoppmøtet COP27 i Sharm el-Sheikh onsdag. Foto: AHMAD GHARABLI

    – Brasil er tilbake i verden, sa påtroppende president Lula da Silva til applaus på klimatoppmøtet i Egypt onsdag.

    Han snakket til flere hundre mennesker på Amazonas-regionens paviljong på konferanseområdet.

    – Vi vil kjempe en veldig hard kamp mot ulovlig avskoging, lovet den brasilianske valgvinneren.

    Mens årets klimatoppmøte holdes i feriebyen Sharm el-Sheikh, mener Lula at det tilsvarende møtet om tre år bør finne sted i den hardt pressede regnskogen.

    – Vi kommer til å snakke med FNs generalsekretær og spørre om klimatoppmøtet i 2025 kan holdes i Brasil, og i Brasil må det bli i Amazonas, sa Lula.

  • Ingvild Sagmoen
    16. november 202216:51

    Oljestopp-allianse lanserer fond for å bidra til utfasing av olje og gass

    Beyond oil and gas alliance (Boga) ble lansert av Costa Rica og Danmark under fjorårets klimaforhandlinger i Glasgow. Initiativets formål er å jobbe for å fase ut produksjon av olje og gass på en ordnet måte.

    Onsdag, under klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh, annonserte alliansen at den tar opp to nye medlemmer: Fiji og den amerikanske delstaten Washington. I tillegg ble Portugal oppgradert fra støttemedlem til kjernemedlem, går det frem av en pressemelding fra alliansen.

    Boga lanserte også et såkornfond som skal bidra med støtte til utviklingsland som ønsker å ta avstand fra produksjon av olje og gass. En gruppe filantroper har forpliktet seg til å skyte inn 500 millioner dollar over de neste tre årene, ifølge pressemeldingen fra Boga.

    Costa Rica, som altså er initiativtaker til alliansen sammen med Danmark, deltok ikke på onsdagens samling for Boga, ifølge The Guardian. Landet er imidlertid fremdeles med i alliansen.

    Norge er ikke medlem av Boga.

  • Malene Emilie Rustad
    15. november 202217:53

    Merker gasstrykk fra Europa: Frykter å forbli klimatapere

    En rekke nye gassavtaler har kommet i kjølvannet av Russlands krigføring. Den afrikanske organisasjonen «Don’t Gas Africa» advarer mot å låse Afrika inne i en fossil tidsalder.

    I 49 av 54 afrikanske land leter fossile selskaper etter nye prosjekter, ifølge en undersøkelse fra organisasjonen Urgewald. To tredjedeler av selskapene er europeiske.

    – Gass er en farlig og kortsiktig løsning, sier Dean Bhebhe fra Zimbabwe, som leder kampanjen «Don’t Gas Africa».

    Sammen med aktivister fra en rekke afrikanske land mobiliserer han nå mot selskaper som ønsker å utvinne olje og gass som skal sendes til Europa.

    Aktivistene mener Vesten låser Afrika inne i en fossil tidsalder for å sikre gass til seg selv, mens afrikanere sitter igjen uten energi og arbeidsplasser.

    Les hele saken her.

  • Malene Emilie Rustad
    15. november 202217:49

    Eide får forhandlingsansvar på klimatoppmøtet

    Foto: Malene Emilie Rustad, E24

    Norges klima- og miljøminister Espen Barth Eide skal lede diskusjonene om kvotemarkedet sammen med Singapore.

    – COPs president har akkurat bedt oss om å lede diskusjonen om hvordan man skal følge opp artikkel 6 i praksis, sier Eide.

    Han kommer ut av kontoret til presidenten på klimatoppmøtet sammen med klima- og miljøminister Grace Fu fra Singapore.

    Artikkel 6 i Parisavtalen handler om markedssamarbeid for CO2-utslipp, for å få i gang utslippsreduksjoner raskt nok til å møte 1,5 graders-målet.

    Dette kom på plass under klimatoppmøtet i Glasgow i fjor, også den gang ledet av Eide og Fu. I år skulle FN-landene møtes for å jobbe videre med hvordan systemet kan fungere i praksis.

    Les hele saken her.

  • E24
    15. november 202213:30

    - Tydelig at man ikke står samlet for å nå 1,5-gradersmålet

    Ungdomsdelegat Benedicte Steinbakk følger forhandlingene på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh. Hun sier til E24 at forhandlingene går tregt og at de mangler inntrykk av at krisen er kritisk og krever ambisiøse tiltak nå.

    Det gjør at gjennomføringen av Artikkel 6 i Parisavtalen, som handler om å utarbeide et kvotemarked for CO2-utslipp, står i fare for å bli utsatt.

    Artikkel 6 skulle vært ferdigdiskutert den første uken av klimatoppmøtet, men diskusjonene pågår fremdeles nå som vi er inne i uke to av forhandlingene, forteller Steinbakk.

    - Tirsdag i uke 2 så prøver møtelederne å styre mot en systematisk konklusjon, men det tar lang tid å samkjøre seg. Det er tydelig at man ikke står samlet for å nå 1,5-gradersmålet i tide, sier hun.

  • Ingvild Sagmoen
    15. november 202210:32

    EU skal legge frem strengere klimamål

    EU kommer til å legge frem nye klimamål der man forplikter seg til å kutte CO2-utslippene med minst 57 prosent innen år 2030, sa EUS klimasjef Frans Timmermans på klimatoppmøtet tirsdag, ifølge NRK.

    – Den europeiske union er til for å gå framover, ikke bakover, sa Timmermans til delegatene på klimatoppmøtet, ifølge NTB.

    Det nåværende målet til EU er å kutte 55 prosent innen 2030.

  • Evelyn Therese Berg Hansen
    15. november 202210:03

    Full rulle og møter hele dagen: Følg klimaministeren på COP27

    • Gårsdagens middag: 3 timer.

    • Søvn: 1,5 timer.

    • Møter planlagt for dagen: 6.

    Missunnelig på timeplanen til Norges klimaminister?

    I dag skal E24 følge Espen Barth Eides travleste dag på klimatoppmøtet.

    Les om den hektiske dagen på E24.no senere i dag.

Publisert:

Her kan du lese mer om