Sender krisevarsel om gassmangel
Den svenske Energimyndigheten kom tirsdag med et tidlig varsel om krisenivå for naturgassnettet i det sørlige og vestlige Sverige.
Dette er det laveste av tre krisenivåer for gassforsyningen i området, og betyr ikke nødvendigvis at leveransene av gass vil stanse.
Den svenske beskjeden kommer etter at danske myndigheter mandag kom med et lignende varsel. Sverige og Danmark deler gassmarked, og derfor er forsyningssituasjonen i Danmark også viktig for Sverige.
Varslene er et signal til aktørene i gassnettet om at markedet er anstrengt, og at en forverret forsyningssituasjon kan oppstå, skriver Energimyndigheten i en melding.
«Forsyningssituasjonen for gass i Sverige er fortsatt robust. Lagrene i Europa, og i den svensk-danske delen av systemet, er velfylte før høsten», skriver myndigheten.
Sverige brukte rundt 14 terawattimer (TWh) naturgass i 2020, og alt er importert via rør fra Danmark eller i form av skipsfraktet flytende naturgass (LNG). Gass utgjorde imidlertid bare tre prosent av Sveriges totale energitilbud.
Gassprisen i Europa har steget den siste uken, og ligger tirsdag på 125 euro per megawattime, målt ved det nederlandske virtuelle prispunktet TTF, ifølge tall fra Infront. Dette tilsvarer rundt 14 kroner kubikkmeteren.
I starten av mars nådde gassprisen TTF opp i godt over 200 euro per megawattime, men i det siste har prisen avtatt. I starten av juni lå den på rundt 80 euro.
Kraftig prishopp på gass i Europa
Redusert gassflyt fra Russland
Den danske Energistyrelsen varslet mandag at den gikk opp i beredskap for å sikre gass «i tilfelle av en alvorlig forsyningskrise».
«Det kommer stadig gass til Danmark via Tyskland, men Russland har redusert gassleveransene via Nord Stream 1 til Tyskland med 60 prosent», skrev den danske Energistyrelsen mandag.
I en melding mandag kveld opplyste visedirektør Martin Hansen i Energistyrelsen at han følger nøye med på gassmarkedene.
– Det er en alvorlig situasjon vi står i, og den er blitt forverret med de reduserte leveransene fra Russland til det europeiske gassmarkedet. Derfor erklærer vi nå sammen med andre EU land Early Warning for å være i forkant, sier Hansen.
I de første 18 ukene av 2022 utgjorde russisk gass rundt en fjerdedel av EUs gassforbruk, ifølge den danske Energistyrelsen.
Den svenske Energimyndigheten sier at varselet om krisenivå trolig vil innebære høyere gasspriser, og at situasjonen kan utvikle seg til at det blir begrensninger i forsyningen. Myndigheten ber selskaper om å forberede seg på dette.
«Størst risiko for mangel på gass er under den kommende vinteren og våren 2022/2023», skriver Energimyndigheten.
Prisene til himmels: Dette må du vite om gass
75 prosent lagerfylling
Den danske Energistyrelsens plan for å klare en eventuell gasskrise i vinter er å frigi gass fra nødlagre, og perioder med stans i gassleveransen til bedrifter som bruker mye gass.
– Vi har hatt tett dialog med næringslivet om hvem som kan bidra i en krise, sier Martin Hansen i Energistyrelsen.
De ber danskene om å spare på energien. Rundt 380.000 danske husholdninger bruker naturgass til oppvarming via gassfyring, ifølge Energistyrelsen. 1,8 millioner danske husholdninger har fjernvarme, og 72 prosent av dette anses som grønn energi.
– Det er mye å spare hvis man tenker seg litt om i hverdagen. Man kan bruke litt mindre varmt vann. Og det er et godt tidspunkt å gjennomgå huset for å se om det er godt isolert for vinteren, sier Hansen.
Danske gasslagre er nå 75 prosent fulle, og EU har et mål om 80 prosent lagerfylling innen 1. november.
Danskene får 25 prosent av gassen sin i form av biogass. Neste år kommer gassfeltet Tyra i drift igjen, samtidig som det nye gassrøret Baltic Pipe vil by på norsk gass. Da vil også gass fra Tyra-feltet og fra Norge kunne sendes til Sverige og brukes der.