Ønsker partner inn i Hydro Rein: – Har hele tiden vært åpne for deleierskap

Hydro jobber med å finne en partner som vil skyte inn penger i fornybarselskapet Hydro Rein, men har ikke lukket døren for en børsnotering. – Fortsatt en ambisjon, sier Hydros finansidirektør.

Norsk Hydros finansdirektør Pål Kildemo la tirsdag frem tallene for fjerde kvartal.
Publisert: Publisert:

I 2021 planla Norsk Hydro at å børsnotere fornybarvirksomheten i løpet av året, men det skjedde ikke.

Så sent som i mai 2022 fastholdt Hydro at noteringen skulle skje i løpet av 2022, men på det tidspunktet hadde Russlands invasjon av Ukraina gjort utsiktene litt mer usikre. Antallet nye børsnoteringer falt også kraftig gjennom fjoråret, og det ble ingen notering i fjor.

På høsten i fjor sa Hydro at selskapet vurderte alternativer til børsnotering av Hydro Rein for å sikre den kapitalen som trengs.

På starten av 2023 er det fortsatt ingen børsnotering i sikte for fornybarselskapet. I stedet jobber Hydro med å hente penger fra private investorer for å sikre de milliardene som Hydro Rein nå skal investere i sol- og vindkraft.

– Blir det ingen børsnotering av Hydro Rein?

– Vi er ute for å hente kapital, men sånn som markedene ser ut nå så er det mer sannsynlig at vi henter privat kapital enn at vi går på børs, hvis vi lykkes i denne runden, sier finansdirektør Pål Kildemo i Norsk Hydro til E24.

– Men det kan bli en børsnotering i neste runde. Vi har fortsatt en ambisjon om å gå på børs med Rein, legger han til.

Les også

Norsk Hydro vil dele ut 13,5 milliarder

Kan tjene nær en halv milliard

Prosjektene som Hydro Rein er i gang med nå er ventet å bidra med 400-450 millioner kroner til Norsk Hydros justerte brutto driftsresultat (ebitda) i 2026, har selskapet opplyst.

Hydros samlede justerte brutto driftsresultat var på 39,7 milliarder kroner i 2022.

Hydro Rein investerte rundt 1,5 milliarder i 2022, og skal etter planen investere rundt 2,5 milliarder fremover, det meste av dette i 2023, opplyser Hydro.

– Vi kjører en prosess nå hvor vi prøver å hente kapital, sier Kildemo.

– Hvor mye prøver dere å hente?

– Det er det som vil være diskusjonen i forhandling med en privat aktør, sier han.

– Det er ikke banker dere skal hente penger fra?

– Dette vil typisk være at man får inn en privat investor, sier Kildemo.

– En partner som skyter inn penger og kommer inn på eiersiden?

– Ja. Vi har hele tiden vært åpne for deleierskap. Vi ønsker å være i majoritet, men om det er mange eller noen få aksjonærer er ikke det viktigste, sier han.

– Hvilke typer aktører snakker dere med?

– Vi er midt i en prosess, så det kan vi ikke snakke om, sier Kildemo.

Les også

Hydro-sjefen tjente 15,7 millioner

Mål: 3 GW i 2026

Målet for Hydro Rein er å ha fornybar produksjonskapasitet på tre gigawatt innen 2026. Hvor mye strømproduksjon dette vil gi avhenger av krafttypen. Vindkraft leverer kraft i flere timer per år enn solkraft, men begge disse krafttypene leverer normalt mindre enn store vannkraft- og kjernekraftverk.

Selskapet har flere sol- og vindkraftprosjekter på gang i Brasil, i samarbeid med selskaper som Macquarie, Equinor og Scatec samt Atlas Renewable Energy og aluminiumsprodusenten Albras.

Hydro Rein utvikler også vindkraftprosjekter i Norden som vil kunne gi 2,8 terawattimer årlig strømproduksjon, og solkraft i Norden som kan gi 0,4 TWh strømproduksjon, ifølge Hydros tall fra kapitalmarkedsdagen i desember.

Tirsdag la Hydro også frem sin årsrapport for fjoråret. Der omtalte selskapet det store behovet på fornybar strøm hvis verden skal klare å nå sine klimamål.

«For Hydro vil Hydro Reins bidrag til å frembringe mer fornybar kraftproduksjon være avgjørende. Hydro Rein har gjort betydelige fremskritt det siste året og er nå i gjennomføringsfasen av fire prosjekter som allerede har sikret kontraktsfestede årlige inntekter på 2,7 milliarder dollar når de kommer i drift», skriver selskapet i en melding.

Les også

Tre mrd. til vind- og solkraft i Brasil: – Hydro Reins største prosjekt så langt

Publisert:

Her kan du lese mer om