Opec forventes å øke produksjonen: – Kina gjør opprør

Kineserne har én milliard fat olje og er villig til å brenne lagrene, tror oljeanalytiker.

Kinesiske oljefelt har fylt lagrene til Kina, som nå signaliserer at oljeprisen ikke trenger presses videre opp.
Publisert:

Torsdag møtes oljekartellet Opec for å diskutere hva som skal skje fremover.

– Det man må huske på er at oljeprisen hadde vært på 40 dollar fatet hvis det ikke hadde vært for Opec, sier Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer hos SEB.

I det siste har ett fat nordsjøolje kostet rundt 75 dollar. Det er den høyeste oljeprisen siden 2018.

– Nå ser vi at Kina gjør opprør mot høyere råvarepriser, sier Schieldrop.

Han peker på hvordan kinesiske myndigheter slipper ut metall fra deres strategiske lagre for å dempe prispresset på blant annet aluminium og kobber.

– Dette er et veldig tydelig signal til Opec om at Kina ikke er spesielt glad for høye råvarepriser, og at de er rede til å gjøre noe med det, sier Schieldrop.

Med én milliard fat olje på lager, er det ikke bare oljekartellet som har mulighet til å bevege på oljeprisen.

– Hvis de sier at de skal redusere importen i et års tid, så er det helt innenfor mulighetsrommet til kinesiske myndigheter. Så det er en balansegang for Opec på hvor langt de vil prøve seg, sier oljeanalytikeren i SEB.

Forventer økt produksjon

Analytiker Louise Dickson i Rystad Energy skriver i en kommentar på mandag at hun tror prisen på 75 dollar fatet gir press på Opec for å lette på trykket.

Rystad spår derfor at oljekartellet vil annonsere en økning i produksjonen på 100–200.000 flere fat per dag.

Schieldrop i SEB tror Opec vil gå over dobbelt så langt.

Bjarne Schieldrop, sjefsanalytiker for råvarer i SEB.

– Russland og andre sier de er klar for å øke produksjonen med en halv million fat om dagen, og det er jeg ganske sikker på at kommer til å skje, sier Schieldrop.

Han tror denne økningen vil bli planlagt å ta sted i august.

– Man ser det er rom for mer olje. Samtidig begynner kinesiske myndigheter å bli ukomfortable, det hører Opec helt sikkert på. Da er det ingen grunn til å presse prisene enda lengre, sier Schieldrop.

Samtidig vil en for høy oljepris også gjøre det mer aktuelt for skiferolje. Da myndighetene i Riyadh åpnet slusene våren 2020 var det blant annet for å presse prisene ned til et nivå hvor skiferolje måtte kaste inn håndkleet.

– Beskjeden fra 6. mars i fjor var at du skal ikke prøve å stjele markedsandeler fra kongen, sier Schieldrop, og referer til verdens største og billigste oljeprodusent Saudi-Arabia.

Fredriksen-eide Frontline kjøper oljetankere for 1,5 milliarder kroner

Høy oljepris også utover høsten

Opec kuttet produksjonen med hele 9,7 millioner fat per dag ved corona-krisens høydepunkt i fjor. I dag utgjør kuttene 5,8 millioner fat per dag. Det betyr at selv med en økt produksjon vil Opec fortsatt strupe egen produksjon med 5,3 millioner fat per dag.

– Eneste grunnen til at vi har en oljepris på 75 dollar er Opec, Opec og Opec, sier Schieldrop.

Han spår at oljeprisen fremover også fremover, i alle fall i tredje kvartal, vil ligge på 75 dollar i snitt.

– Mye står og faller på corona fremover, og hva som kommer av nye mutanter, men vi tror på 75 dollar i snitt, periodevis også oppe i 80 og 85 dollar fatet, sier SEB-analytikeren.

Les på E24+

Boligbygger-konsern gir 30.000 til alle ansatte

Publisert: