Slik reduserer næringslivstoppene sitt personlige klimaavtrykk

Norges næringslivselite gjør en rekke tiltak for å kutte i eget forbruk. Noen velger togferie, andre velger bort bilen og spiser mindre kjøtt.

REDUSERER: Elbil, togferie, kildesortering og buss er blant næringslivstoppenes klimatiltak. Øverst fra venstre: Orkla-sjef Jaan Ivar Semlitsch, Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim, Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund, Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen, Ferd-eier Johan H. Andresen og Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam.
Publisert:

Alle selskaper jobber i disse dager aktivt med å sørge for at virksomhetene de leder er klare for det grønne skiftet. Men hva gjør næringslederne privat?

E24 tok en uformell spørsmålsrunde blant næringslivstoppene på NHOs årskonferanse i Oslo onsdag. Samtlige ramset opp forskjellige tiltak for å også redusere sitt personlige klimaavtrykk.

Det som gikk igjen hos de fleste var kjøring av elbil, og enkelte har droppet bilen. Men det var få virkelig inngripende tiltak fra Norges mektigste mennesker.

Les også

Her ankommer næringslivstoppene NHOs årskonferanse

Ikke alltid lett å kutte flyreiser

– Jeg er ikke noe bedre enn folk flest. Jeg er veldig bevisst på mine valg, jeg går ikke rundt og føler skam for noen ting, sier Equinor-topp Eldar Sætre.

– Du kjører fossilbil fortsatt?

– Jeg tror ikke jeg skal kommentere hvilken bil jeg kjører, sier han, men avkrefter at han kjører Tesla.

Men det finnes også de som kjenner på klimaskammen.

– Jeg har jo dårlig samvittighet, skammen kommer med en gang, sier Salmar-eier Gustav Witzøe om hva han gjør i eget liv for å jekke ned sitt personlige klimaavtrykk.

– Tenker du å gjøre noe med det i 2020?

– Ja ja, både på bilkjøring og forbruk, sier Witzøe.

DNBs konsernsjef Kjerstin Braathen har også et tiltak klart:

– Jeg skal shoppe mindre, sier Braathen og smiler bredt.

– Det å shoppe mindre er et viktig tiltak, og vi er også veldig flinke til å resirkulere hjemme – så mye at jeg måtte ut å kjøpe nye gjenbruksposer her om dagen, sier finansdirektør Torbjørn Wist i SAS, som benytter sjansen til å kommentere flybransjens klimautfordring:

– Skal man sikre et raskt grønt skifte for luftfarten, trenger vi myndighetenes hjelp til å stimulere produksjonen av biodrivstoff og skape incentiver for det. Man avsporer litt når man snakker om elfly, for det tar fort 15 år, men med biodrivstoff kan vi fylle opp til halve tanken med det i dag. Men det er ikke tilgjengelig for oss i dag.

– Men det er kanskje ikke så lett for deg å fly mindre?

– Ikke for meg som pendler til Stockholm, nei, sier Wist.

Oppdrettsgründer Gustav Witzøe

Reiser kollektivt

– Jeg tok bussen hit i dag. Jeg er blitt veldig bevisst på å ta bussen, ikke det at jeg er stolt av det for mange gjør jo det, men nå gjør jeg det helt med vilje, sier Ferd-eier Johan H. Andresen.

– Vi har også laget en bærekraftsstrategi for Ferd som vi er helt i starten av å implementere, så vi skal bidra. Det er jo gleden med å være personlig aktiv eier, du kan faktisk gjennomføre det du har lyst til å gjøre.

Han ser optimistisk på klimaomstillingen, men understreker at det er stor usikkerhet rundt hva vi skal gjøre etter 2023–2024.

– Fremover håper jeg på gode ideer når det gjelder incentiv til å få fart på havvind, sier Andresen.

Tog til Italia og mindre kjøtt

Enkelte har også lagt om ferien på bakgrunn av klimahensyn.

– Vi skal på ferie til Italia og skal ta tog nedover. Jeg tror ikke vi hadde valgt tog om ikke det hadde vært for dagens miljøfokus, sier Innovasjon Norge-styreleder Gunnar Bovim som også sier han kjører elbil, samt spaserer til og fra jobb.

Kristin Skogen Lund forteller at hun har blitt påvirket av miljøfokuset som har blitt tydeligere de siste årene. 

– Jeg kjører elbil, og prøver å fly mindre. Men jeg må erkjenne at jeg flyr for mye i den jobben jeg har. Vi spiser også mindre kjøtt i familien, og jeg har alltid vært glad i gjenbruk, sier Schibsteds konsernsjef til E24.

Orkla-sjef Jaan Ivar Semlitsch sier han har sluttet å kjøre til jobb, men tar toget i stedet.

Hurtigruten-sjef Daniel Skjeldam forteller at han også har et mål om å reise enda mer kollektivt i året som kommer, i tillegg til å fortsette de tiltakene han allerede har gjort privat. 

– I min husholdning gjør vi en hel del. Kildesortering er en selvfølge, og jeg kjører elbil til jobb. Vi prøver å velge elbilen mest mulig, og å reise kollektivt, sier Skjeldam. 

Les også

Solberg: Styrt avvikling av oljenæringen er en dårlig idé

Grønne investeringer

Også næringslivsledernes pengebruk endres som følge av det grønne skiftet, blant annet for Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen.

– De pengene jeg har å investere, har jeg satt i solcelleinvesteringer og innovasjonsfond, så jeg går for investeringer som enten er helt grønne eller dreier seg om ny teknologi. Og så har jeg fått meg elbil da.

Hydro-sjef, Hilde Merete Aasheim, sier hun bruker beina mer enn tidligere.

– Det er for eksempel kildesortering og å gå mer enn å kjøre bil, og den type ting. Det har skjedd en enorm bevisstgjøring, også for meg.

For ordens skyld: E24s eiere er heleid av Schibsted. Enkelte journalister i E24 har aksjer i Schibsted gjennom bedriftens aksjespareprogram.

Publisert: