Russisk gasskutt gjør Norge viktigere som leverandør, mener oljeministeren

Norges posisjon som energileverandør til Europa blir enda viktigere nå som Russland stanser gassleveranser til flere land, mener olje- og energiministeren.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier at Norge nå blir enda viktigere som energileverandør til Europa.
  • NTB-Johan Falnes og Isabel Bech
Publisert:

– Norges posisjon som en stabil, forutsigbar og langsiktig leverandør av energi til det europeiske markedet blir bare enda viktigere. Det blir understreket av det som nå skjer fra Gazproms side, sier Terje Aasland (Ap) til NTB.

Den statlige russiske energigiganten Gazprom har stanset alle leveranser av naturgass til Polen og Bulgaria.

Norsk gass til Polen

Innen året er omme, vil norsk gass strømme til Polen gjennom rørledningen Baltic Pipe, kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i mars.

– Etter det jeg forstår, er den i rute. Å få en infrastruktur som bygger opp under energitrygghet i Europa, blir viktig, sier Aasland.

Gassrørledningen på 800–950 kilometer skal frakte 10 milliarder kubikkmeter gass årlig fra de norske gassfeltene i Nordsjøen gjennom Danmark og videre til Polen.

Trolig blir det økt kullbrenning i Europa som følge av stansen i russisk gassforsyning, tror klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

– Må selge det vi kan

Det er helt riktig å selge så mye gass som mulig til Europa, mener klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

– Her og nå må vi selge det vi kan, sier han til NTB.

Høyere energipriser gir mer penger i kassa til Norge, men for forbrukere og industrien kan det bli vanskelig.

– Men det må vi løse gjennom omfordeling. AS Norge tjener masse penger, da har vi også mer penger å fordele, som med strømstøtten, sier Eide.

Mer kullbrenning som konsekvens

Klima- og miljøministeren tror at det på kort sikt blir mer brenning av kull i Europa.

– Man bør jo helst ikke bruke kull, det er den verste fossilkilden. Alt annet er bedre enn det, også gasskraftverk. Så sånn sett er det klart, jeg syns det er negativt. Men det er et krisetiltak.

Desto viktigere er det å få fart på havvindutbyggingen i Nordsjøen, sier han.

– Og at vi er i stand til å eksportere gass som kan begrense behovet for kullbruk, sier Eide.

Han har fortsatt troen på at tidsplanen for å fase ut kull i Europa vil stå ved lag.

Norge bør unngå produksjonsstans i sommer

Nå som Europa bygger opp sine gasslagre, bør norske selskaper forsøke å unngå nedetid i produksjonen i sommer, mener olje- og energiministeren. Han understreker at det ikke må gå utover sikkerheten.

– Det er også veldig viktig at Snøhvit-produksjonen kommer i gang igjen, og at den kan være med å bidra til økte gassleveranser fra norsk sokkel, sier Aasland.

Produksjonen på Snøhvit-feltet er midlertidig stanset som følge av brannen på Melkøya-anlegget utenfor Hammerfest i september 2020. Etter planen er anlegget tilbake i drift 17. mai i år.

Publisert: