GULEN (VG) Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) la tirsdag frem en fem punkts plan som skal gjøre Norge til verdensmester – i vindmøller til havs. Han sier norsk havvindkraft også skal eksporteres.
VINDMØLLER: Jonas Gahr Støre fikk med seg LO-sjef Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid på vindmølle-tur til Gulen. Foto: Frode Hansen / VG
Tirsdag innledet statsminister Jonas Gahr Støre en industritur til Gulen og Hyllestad kommuner i Vestland fylke, sammen med LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid.
De besøkte blant annet Equinor Hywind Tampen i Gulen, hvor det arbeides med å montere elleve gigantiske vindturbiner.
Hovedbudskapet til Støre er:
– Norge skal bli en av verdens ledende nasjoner innen havvind.
Regjeringen skal bidra med langsiktige mål og forutsigbare rammevilkår.
Støre sier at det betyr en aktiv næringspolitikk som spiller på lag med industrien, bidrar med kunnskap, virkemidler for å utløse kapital som supplerer markedet og rask behandlingstid.
GUL MANN: Jonas Gahr Støre måtte ta på kjeledressen på vindmølle-omvisning. Foto: Frode Hansen / VG
Næringslivet takker
NHO-sjef Almlid er meget godt fornøyd.
– Vi har vært med på dette. Det er en offensiv plan som viser at Norge har store ambisjoner om å bli ledende innenfor havvind.
– Er det nok statlige penger?
– Vi har sagt at det bør kunne gjøres med minst mulig subsidier, hvis Nordsjønettet kommer på plass, med hybridkabler. Da har selskapene tilgang til markedene og da trenger de ikke subsidier.
Støre bekrefter kraft til utlandet
Støre bekrefter overfor VG at havvindkraften over tid skal koples til anlegg som gjør at andre land også får tilgang.
– Vi planlegger å skape så mye kraft at ikke alt skal til Norge. Vi må kople oss til nett til andre land og også operere med toveiskabler.
Han understreker at de også skal greie å bidra med så mye stabil kraft i Norge i fremtiden, at norske forbrukere ikke blir skadelidende, slik som har skjedd i vinter og vår.
LO-støtte
LO-leder Peggy Hessen Følsvik er enig.
– Når havvind blir fullskala og vi skal bytte ut russisk gass og forurensende energikilder, så er det på sikt mulig å bidra inn i et samarbeid med andre land, knyttet til havvind. Men det må skje på en måte som gjør at både industrien vår og forbrukerne får billig kraft.
Hywind Tampen er verdens største flytende havvindpark, hvor produksjonen skjer i Gulen kommune, som Støre og følget besøkte tirsdag.
Det finnes en rekke vindparker som er større, men de er så nær land at de er montert på bunnen.
Kraften fra Hywind Tampen skal bidra til å elektrifisere produksjon på feltene Gullfaks og Snorre i Nordsjøen.
VESTLANDSVÆR: Følsvik, Støre og Almlid på ferge på Vestlandet i dag, i strålende sommervær. Foto: Frode Hansen / VG
Det betyr at dagens forurensende produksjon byttes ut med elektrisk kraft.
E24 har skrevet at prosjektet med elleve flytende turbiner koster til rundt fem milliarder kroner. Equinor og partnerne får 2,3 milliarder i Enova-støtte og 566 millioner fra NOx-fondet til prosjektet, og kan også trekke fra 78 prosent av egne kostnader i prosjektet, siden det er omfattet av petroleumsskattesystemet.
Dette skal ifølge Equinor redusere feltenes utslipp med 200.000 tonn CO₂-ekvivalenter årlig. Norges totale årlige klimautslipp er til sammenligning på rundt 50 millioner tonn.
En av de elleve turbinene er ferdig, fire produseres nå og de siste seks skal stå ferdig i høst.
Norge utenfor
DN skrev tirsdag at danskene har villet ha med Norge på et samarbeid om havvind og energiøyer i Nordsjøen. De skriver at den norske regjeringen nølte og at Norge nå står utenfor en dansk-europeisk storsatsing på havvind.
Danmark og EU vil bygge ut 65 gigawatt (GW) havvind innen 2030, og øke til 150 GW innen 2050.
Til sammenligning gikk et bredt flertall på Stortinget nylig inn for å bygge ut 30 GW havvind i Norge innen 2040.
Støre sier han ikke er bekymret.
– Det kommer til å bli utstrakt samarbeid om et Nordsjønett. Med vår havvindplan frem mot 2040, vil vi ha kraft til å bidra. Det blir i samarbeid med andre land rundt Nordsjøen.