Aker BP gjør oljefunn i Nordsjøen

Det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselskapet Aker BP har funnet mer olje og gass i Froskelår-prospektet ved Alvheim-feltet.

OLJEFUNN: Aker BP har gjort et nytt oljefunn. Her Karl Johnny Hersvik, administrerende direktør i oljeselskapet.
Publisert:

Aker BP har funnet mellom 45 og 153 millioner fat oljeekvivalenter i Froskelår-prospektet ved Alvheim-feltet i Nordsjøen.

Det varsler oljeselskapet i en børsmelding mandag morgen.

Funnet er dermed på samme størrelse som selskapet hadde estimert før boring.

Froskelår-prospektet ligger i samme området som Frosk-funnet, som ble gjort i februar i fjor.

Aker BP er operatør og eier 60 prosent av lisens 869 som inneholder prospektet. Øvrige partnere på feltet er Vår Energi og Lundin Norway med en eierandel på 20 prosent hver.

Les også: Må låne penger hvis oljeprisen ligger under 80 dollar

Aker BP skriver at funnet består av olje og gass. Det skal nå samles inn data for å bestemme størrelse og kvalitet på funnet. Selskapet har tidligere uttalt at et funn på Froskelår trolig vil bli produsert via satellittfeltet Bøyla, som igjen er koblet tilbake til Alvheim-feltet til selskapet.

Aker BP opplyser at store deler av funnet er i området som inkluderer lisensen. Samtidig understreker de at en mindre del av funnet befinner seg på grensen mellom Norge og Storbritannia i Nordsjøen.

Les også (for abonnenter): Dette er de «nye» oljejegerne på norsk sokkel

Kursløft på børsen

Aker BP-aksjen reagerte med å stige 7,20 kroner, eller 2,6 prosent, til 284 kroner på letenyheten mandag.

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets har en kjøpsanbefaling på Aker BP og et kursmål på 320 kroner per aksje.

Han mener dagens funn er verdt 5,40 kroner per aksje, gitt at man legger seg midt i ressursestimatet som Aker BP har kommet med.

– Etter vårt syn er det tydelig at funnet er kommersielt og det reduserer også risikoen til naboprospektet Froskelår NE, skriver Sveen-Nilsen i en oppdatering til meglerhusets kunder mandag.

DNB Markets regner med at Froskelår-funnet øker de netto underliggende verdiene i aksjen med 2,70 kroner, gitt at funnet kan utvikles.

– Fordelen med en eventuell utvikling av et funn her er etter vårt syn at en produksjon bør kunne knyttes opp mot allerede eksisterende infrastruktur på Bøylafeltet, og at verdien pr. fat dermed kan bli relativt høy, skriver DNB Markets, som har en kjøpsanbefaling og et kursmål på 312 kroner per aksje.

Alvheim-området til Aker BP er et av selskapets viktigste felt. Produksjonsskipet og selve Alvheim-feltet ligger i midten, markert i grønt. Mot sørvest ligger Bøyla-feltet og funnene Froskelår og Frosk.

Kan finne 171 millioner fat til i samme område

I henhold til leteprogrammet for 2019 som Aker BP presenterte tidligere denne måneden gjenstår det to brønner til i det samme området som Froskelår i år.

Den ene er en annen brønn på Froskelår kalt Froskelår NE. Her estimerer Aker BP at de vil finne mellom 7 og 23 millioner fat oljeekvivalenter. I tillegg skal Rompetroll-prospektet bores. Her estimerer Aker BP at de kan finne 45 til 148 millioner fat oljeekvivalenter.

Dermed kan Aker BP finne 171 millioner fat til i det samme området hvis alt klaffer.

Funnene som nå gjøres kommer i kjølvannet av en årelang satsing på Alvheim-området fra Aker BPs side etter at selskapet kjøpte feltet fra Marathon i 2014.

Aker BP har år for år økt lete- og investeringsbudsjettene sine og på kapitalmarkedsdagen i januar presenterte selskapet nye planer for økte investeringer.

Investeringsnivået skal økes fra 1,25 til 1,6 milliarder dollar i 2019, mens leteinvesteringene skal økes fra rundt 400 millioner dollar i år til rundt 500 millioner neste år.

Samtidig planlegges det å delta i totalt 15 letebrønner i 2019.

Fant mer i fjor

Ifølge Rystad Energy ble det i 2018 funnet totalt 763 millioner fat oljeekvivalenter på norsk sokkel.

Fjorårets største funn var et gass- og kondensatfunn gjort av OMV i Norskehavet, på 210 millioner fat oljeekvivalenter, ifølge analyseselskapet.

I 2017 ble det funnet 330 millioner fat oljeekvivalenter på norsk sokkel, mens det året før ble funnet 270 millioner fat.

Publisert: