Eksperter: Oljepris på 30 dollar vil knekke russisk økonomi

Russland har lenge slitt med å få endene til å møtes. Dersom oljeprisen skulle falle videre kan det bety kroken på døren for russisk økonomi, mener ekspertene.

SKJØR: Den russiske økonomien har vært i resesjon de siste kvartalene. Lavere oljepris kan fullstendig knekke landet, mener økonomene.
Publisert: Publisert:

Nærmere 70 prosent av Russlands eksportinntekter kommer fra olje- og gasseksport. Den lave oljeprisen har dermed slått den russiske økonomien hardere enn mange andre land.

Etter å ha nærmet seg 50 dollar per fat ved starten av november har prisen nå falt tilbake, og er tirsdag morgen, like før klokken 06.30, på 44,76 dollar per fat.

– Hvis oljeprisene faller lavere og holder seg der lenge øker risikoen for finansiell ustabilitet kraftig, sier analytiker Sergey Narkevich i PAO Promsvyazbank til Bloomberg.

Nyhetsbyrået har spurt 27 økonomer hva de mener den største faren for russisk økonomi er nå. Narkevich var blant de 70 prosentene som svarte oljeprisen.

Les også

Russiske sanksjoner mot tyrkiske bønder

Ny hverdag

– Situasjonen vi er i er ikke lenger en krise. Det er ny realitet som reflekterer lavere oljepriser og en ny situasjon når det gjelder betalingsbalansen, sier visefinansminister Maxim Oreshkin til Bloomberg.

Han sa videre at Russland nå har lært å leve med en oljepris ned mot 40 dollar per fat, og at situasjonen kun blir riktig ille dersom prisen faller ned til 30 dollar per fat. Dette er lite sannsynlig, mente Oreshkin.

Flere analytikere har imidlertid lenge spådd at prisene skal videre ned. Storbanken Goldman Sachs har i sine analyser skrevet at prisen kan dette helt ned til 20 dollar per fat, dersom oljekartellet OPEC ikke stenger kranene.

Les også

Russisk økonomi viser tegn til bedring

Dette er imidlertid lite sannsynlig, og storbanken er langt ifra alene om å tro at oljeprisen kan falle videre.

– Om jeg skal få si det jeg egentlig mener, så vil jeg si at vi fort kan se en oljepris ned mot 30-tallet. Akkurat når dette vil skje, vil jeg ikke tippe på, men det trenger ikke ta mange måneder, sa NUPI-forsker og BI-professor Ole Gunnar Austvik til E24 lørdag.

ADVARER: Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Burde spart

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets ønsker ikke gjette på akkurat hvor smertegrensen vil gå for Russland, men påpeker at den lave oljeprisen kan gi landet store problemer fremover.

– Dette er en historie jeg har fortalt mange ganger før. Mens Norge har spart mesteparten av oljeinntektene har Russland brukt opp disse pengene løpende, og da er det klart at når denne inntekten blir lavere må en også kutte, sier han til E24.

Les også

Oljeanalytiker om Opec-møtet: – Å kutte nå er som å gi seg halvveis i løpet

Tidligere har oljeinntektene stått for rundt 15 prosent av russisk BNP, ifølge DNB.

– Russland har satset mye på oljeindustrien og unnlatt å bygge ut andre næringer, og dermed fått svekket konkurranseevne. Når veksten din er knyttet til oljenæringen er det klart at prisfall vil føre til svakere vekst, sier Dørum.

Han legger til at det er enkelte likheter mellom russisk og norsk økonomi, men at vår sparing har gjort oss mye mer motstandsdyktige enn Russland.

Dørum estimerer at Russland allerede har hatt et inntektsbortfall på 20 prosent etter at oljeprisen begynte å falle.

For ett år siden overrasket Opec alle ved å holde produksjonen sin uendret til tross for svært lav oljepris. Fredag møtes medlemslandene igjen for å diskutere strategien videre.

Les også

Slik svarer Putin på russisk resesjon

Mindre på forsvar

Russerne har allerede gjort store kutt i statsbudsjettet og landets sentralbank har flere

ganger svekket rubelen i håp om å hjelpe næringslivet komme seg på bena igjen.

– Mindre inntekter betyr at de vil må gjøre flere kutt. Russland har vært et av landene i verden som har satset mest på forsvaret nå kan de bli tvunget til å gjøre kutt her, sier Dørum.

Han er ikke den eneste som ser for seg at Putin og resten av den russiske regjeringen kan få noen tøffe valg fremover.

– Russland er bedre forberedt enn de var i fjor når det gjelder å takle de lave oljeprisene. Valutaen er fleksibel, budsjettet er blitt strammet og banksektoren er slått sammen. Men selv uten et nytt oljeprissjokk er myndighetene fanget mellom to stener, med den nåværende oljeprisen må de beslutte om de skal svekke rubelen ytterligere eller foreta flere kutt, sier sjefstrateg Per Hammarlund i SEB Stockholm til Bloomberg.

Les også

Varsler den lengste resesjonen i Russland siden Sovjetunionen sprakk

Fortsatt sanksjoner

En annen ting flere av økonomene i undersøkelsen pekte på var at Russland ikke vil få i gang sin økonomiske vekst før sanksjonene mot landet fra EU og USA lettes. 56 prosent av de spurte økonomene trodde EU ville lette på sanksjonene innen de neste 12 månedene. Ved sist måling mente kun 34 prosent det samme.

I tillegg var 20 prosent positive til at også USA kunne lette litt på sanksjonene i løpet av neste år, skriver Bloomberg.

– Kun uten sanksjonene vil den russiske økonomien vende tilbake til BNP vekst, sier økonom Wolf-Fabian Hungerland ved Berenberg Bank i Tyskland til nyhetsbyrået.

Flere andre har også sagt at russiske selskapers vansker med å sikre kapital som følge av sanksjonene kan skape store problemer for landet fremover, og bidra til å forverre den allerede pågående oljebremsen.

Les også

Russland kunngjør økonomiske straffetiltak mot Tyrkia

Les også

Russisk økonomi viser tegn til bedring

Les også

Opec reduserer veksten i USAs oljeproduksjon

Publisert:

Her kan du lese mer om