Vårens viktigste oljemøte: Opec møtes i Wien

Kutter de lengre, større, eller ikke i det hele tatt? Oljeprisens skjebne ligger i Opec hender.

VELKOMMEN: Torsdag er alle øyne rettet mot Opecs møte i Wien, der det skal diskuteres hva som blir den videre skjebnen for kuttavtalen som ble inngått i november i fjor.
Publisert:

Seks måneder etter at oljekartellet Opec kom til enighet om en kollektiv kuttavtale, møtes de mektige oljenasjonene torsdag i Wien.

Ifølge analysefirmaet Wood Mackenzie er problemstillingen Opec må ta stilling til: Hvordan få sin egen olje inn igjen i markedet, uten at det globale oljeoverskuddet stiger kraftig, og oljeprisen igjen setter kursen nedover?

Ni nye måneder med kutt

Ifølge Wood Mackenzie fremstår det mest sannsynlige utfallet av dagens møte at de nåværende kuttene vil forlenges ut mars neste år.

Gjennom formiddagen har det også kommet drypp fra Wien, der konsensus blant oljetoppene virker å være klare for å forlenge med ni måneder.

Les også

Venter oljeprisfall uten forlenget Opec-kutt

Dette er en løsning som både Saudi-Arabia og Russland, sammen har uttalt at de er positive til.

Dersom analysefirmaet får rett, anslår de at gjennomsnittsprisen på ett fat nordsjøolje (brent) vil ligge på 55 dollar i både 2017 og 2018.

Så langt i år har gjennomsnittsprisen på ett fat nordsjøolje ligget på 53,9 dollar per fat.

Man skal heller ikke se bort ifra at Opec velger å kutte i seks måneder, med utløp ved nyttår, noe som ifølge rapporter var Opecs nest største oljeprodusent, Iraks foretrukne løsning.

Ifølge CNBC har dog Saudi-Arabia klart å overbevise både Iran og Irak på å bli med på kutt ut første kvartal neste år.

Andre alternativer

Selv om de fleste analytikere ser det som sannsynlig at Opec velger å forlenge kuttene, er det ikke sikkert at de kommer til enighet.

Dersom Opec bestemmer seg for å verne om sine markedsandeler istedenfor å støtte opp under oljeprisen, forventer Wood Mackenzie at oljeproduksjonen i spesielt Russland og Saudi-Arabia vil ta seg kraftig opp i andre halvår av 2017 – deretter fortsette å øke i 2018.

Dersom landene går fra møtet torsdag uten en avtale, mener analysefirmaet at oljeprisen kan falle rundt 10 dollar, til en snittpris på 43 dollar per fat i 2018.

Les også

Oljeanalytiker ut mot «Opec-hatere»

Enkelte har også luftet muligheten for at Opec både forlenger, og øker kuttene, for å fremtvinge større lagertrekk i andre halvår av 2017.

Onsdag meldte amerikanske energimyndigheter (EIA) at oljelagrene falt for syvende uke på rad.

Dersom Opec reduserer sin produksjon ytterligere vil lagertrekkene både øke og fortsette gjennom 2017, og oljeprisen vil bikke 60 dollar når juleferien nærmer seg, ifølge analysebyrået.

Les også

Advarer mot kortvarig moro tross nye Opec-kutt

Les også

Fersk analyse: Opec-enighet vil ikke gi kronerally

Les også

Oljeeksperter uenige om effekten av Opec-avtale

Publisert: