Oljeprisen stupte med 10 prosent

- Alle løper mot døren samtidig, sier megler.

En oljemegler fortviler over utviklingen på New York Mercantile Exchange i New York.
Publisert:

Investorenes tillit til den økonomiske utviklingen angripes torsdag på flere fronter, med skuffende nyheter både i USA og i Europa.

Resultatet er et bratt fall i oljeprisen torsdag kveld, som blir dypere i takt med at børsdagen skrider frem i USA.

Klokken 21.10 norsk tid torsdag har et fat nordsjøolje rast 10 prosent eller 11,7 dollar til 109,5 dollar fatet.

Den amerikanske lettoljen (WTI) faller til under 100 dollar fatet: En nedgang på 9,6 prosent bringer prisen ned til 98,6 dollar per fat.

Samtidig styrkes dollaren, og én euro omsettes for 1,4531 dollar i kveldstimene, en styrking på 2,3 prosent. Det forklarer imidlertid bare deler av oljeprisfallet.

- Oljeprisen faller fordi alle løper mot døren samtidig for å kvitte seg med plasseringene der de satser på svakere dollar og dyrere råvarer, sier James Cordier, porteføljeforvalter i Optionsellers, til Marketwatch.

På Wall Street lar de toneangivende indeksene seg i liten grad affisere av det bratte oljeprisfallet. Dow Jones-indeksen er ned 0,5 prosent, S&P-indeksen faller 0,3 prosent, mens Nasdaq-indeksen klatrer 0,3 prosent.

- Får bekreftet frykten

Energianalytiker Lill Sandvik i Bayerngas Norge tror særlig det er torsdagens nyhet om at amerikanerne bruker mindre bensin, som får investorene til å flykte fra oljeplasseringene.

BEKREFTER FRYKTEN: Energianalytiker Lill Sandvik i Bayerngas tror dagens bensintall bekrefter det mange har fryktet.

- Dette tallet er en direkte bekreftelse på at etterspørselen er på vei ned. Dermed får aktørene i markedet bekreftet det de har fryktet lenge, men ennå ikke sett helt konkrete beviser for, sier Sandvik til E24.

Et mål på USAs bensinforbruk falt 2,2 prosent til 8,94 millioner fat om dagen i løpet av den siste uken i april, ifølge det amerikanske energidepartementet.

- Folk har rett og slett sluttet å kjøre fordi bensinen er så dyr. Internetthandelen stiger fordi folk heller handler på nett enn å ta bilen til butikken, sier Sandvik.

Lagrene avtok med 1,05 millioner fat til 204,5 millioner, og falt dermed for ellevte uke på rad. Det er den lengste sammenhengende nedgangen på fire år, ifølge Bloomberg.

Lagrene falt også mer enn ventet: Før tallene ble lagt frem anslo ekspertene at lagrene hadde minket med 500.000 fat, ifølge en spørreundersøkelse foretatt av nyhetsbyrået.

Oljelagrene steg med 3,42 millioner fat til 366,5 millioner forrige uke. Det er det høyeste nivået siden oktober i fjor, opplyser energidepartementet.

Jobbfrykt

Fallet i det amerikanske bensinforbruket er ikke alene om å skape frykt i oljemarkedet.

Torsdag kom det også tall som viste at overraskende mange amerikanere måtte stille seg i kø for å søke om ledighetstrygd for første gang i forrige uke.

Antallet nye søkere, som denne gangen var 474.000, lå 64.000 over markedets forventninger.

- En stor spiller

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets peker på at samtidig som fallet begynte, slo det inn et betydelig høyere volum enn normalt.

- Det kan være en stor enkeltspiller eller to som har solgt sine lange posisjoner, og satt i gang et nedsalg i markedet, sier han.

Oljeanalytikeren bemerker at plutselige kursfall setter i gang automatisk algoritmetrading, som gir en selvforsterkende effekt.

- Oljeprisen kan fort bli 105 dollar i løpet av to uker, sier Kjus.

Les flere nyheter på E24.

Publisert: