Norske oljebedrifter varsler krise: Mer pessimistiske enn under finanskrisen

– Det er enorme utslag, og det er ganske dramatisk, sier NHOs leder Kristin Skogen Lund til E24, etter at en fersk undersøkelse blant 2.000 bedrifter varsler kraftig nedtur i 2015.

KRAFTIG FORVERRING: Oljerelaterte bedrifter har mindre optimistisk til tiden fremover enn de var under finanskrisen, viser ny rapport fra NHO.
Publisert:

– Det er formidable utslag. Det er et stort skifte, sier Kristin Skogen Lund i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) til E24.

Landets største arbeidsgiverorganisasjon slipper tirsdag klokken 10 en fersk konjunkturrapport med oppdaterte anslag for norsk økonomi.

I rapporten har NHO loddet stemningen hos rundt 2.000 medlemsbedrifter.

Resultatene er nedslående:

* Norsk økonomi skal vokse med 1,25 prosent neste år

* Arbeidsledigheten skal stige fra 3,7 til 4 prosent neste år og ligge på dette nivået ut 2016

* Bedrifter som er knyttet til oljesektoren ser svært mørkt på fremtiden

* Indeksen som viser hvor mye mørkere de ser på fremtiden, er nå på et lavere nivå enn under finanskrisen

AKSJELIVE: Følg pressekonferansen direkte her

– Vi ser nå at markedsutsiktene for oljerelaterte bedrifter er mørkere enn under finanskrisen. Det er enorme utslag, og det er ganske dramatisk, sier Skogen Lund.

(Saken fortsetter under illustrasjonen)

SLIK ER NÅSITUASJONEN: Indeksen viser at oljebedriftene er langt mer pessimistiske nå enn tidligere.

To utfall

NHO-lederen er bekymret for de mulige konsekvensene av oljebremsen, og utelukker ikke at det kan ende mer i et krasj enn en myk landing for en norsk økonomi som i flere tiår er blitt mer og mer oljesmurt.

Les også

Kutt i oljebransjen: – Alle går rundt og snakker om hvem som blir den neste

Hun ser to scenarioer for hvordan nedgangen i oljebransjen kan ramme norsk økonomi:

** Norske bedrifter klarer å omstille seg raskt, for eksempel at man klarer å snu virksomheten fra oljesektoren. Dermed blir nedturen relativt kortvarig

** Nedgangen kommer for raskt og med for stor styrke til at bedriftene klarer å omstille seg. Dermed vil nedturen vare lengre

– Blir det en kontrollert og fornuftig omstilling, kan det ha visse positive utslag, for eksempel ved at vi blir mindre avhengig av oljesektoren og at det blir lettere tilgang på kvalifisert arbeidskraft i andre sektorer. Videre bidrar det til å løfte eksportintensiv industri, som fiskeri og havbruk.

– Men får man disse veldige reaksjonene, vil det skape sterke ringvirkninger i økonomien og utløse en kraftig reaksjon. Da vil det ta lang tid før man kommer tilbake til et normalt nivå. Dette kan skje, og det vil ikke være bra, sier hun.

Les også

Oljeprisen på sitt laveste nivå på 5 år

Skogen Lund peker også på at én av fem bedrifter innen olje- og eksporttunge bedrifter melder om oppsigelser.

(Saken fortsetter under bildet)

FRYKTER LANG NEDTUR: NHO-leder Kristin Skogen Lund frykter at oljebremsen vil ramme norsk økonomi hardt og lenge. Her er hun på sitt kontor i Oslo.

– Nå må det smøres

I konjunkturrapporten barberer NHO vekstforventningene til neste år, og tror på en verdiskapning på fastlandet på svake 1,25 prosent.

Det er 0,5 prosentpoeng lavere enn ved forrige korsvei der NHO målte stemningen.

Imidlertid venter NHO at nedgangen blir relativt kortvarig, og at veksten i 2016 vil ta seg opp til 2,25 prosent, blant annet som følge av høyere konsum i husholdningene og at investeringene på fastlandet vokser, som for eksempel boliginvesteringer.

– Nå gjelder det å smøre den omstillingen norsk økonomi står overfor. Det er andre områder av samfunnet som roper etter investeringer, som blant annet investeringer i infrastruktur, som vei, jernbane og kollektivtrafikk, kraftforsyning, og, ikke minst, boligbygging, sier Skogen Lund.

Dette skjer

Bakteppet er at omfattende kostnadskutt er i gang i oljebransjen, etter en galopperende kostnadsutvikling i gode tider.

Oljekjempen Statoil varslet for eksempel den 7. februar i år et kutt i investeringsplanene på 30 milliarder kroner og kostnadsbesparelser på minst åtte milliarder i året fra 2016.

Les også

Økonomiprofessorer mener Norges Bank må kutte renten

(Saken fortsetter under illustrasjonen)

I alle sektorene av økonomien som har utslag i venstre side av diagrammet, har flere bedrifter meldt at de ser negativt på fremtiden, enn antallet bedrifter som sier de ser lyst på fremtiden. For oljenæringen er utslaget på minus 45 dramatisk, ifølge NHO.

MARKEDSUTSIKTER 2015: Slik har troen på neste år endret seg på bare tre måneder.

Oljeselskapenes kursendring har bidratt til man nå venter bratt nedgang i oljeinvesteringene neste år, etter at investeringene de tre siste årene har vokst årlig med 15 prosent. Oljeinvesteringene har vært en svært viktig vekstimpuls for norsk økonomi.

Kursendringen har bidratt til tøffere tider for mange av selskapene som leverer tjenester til oljesektoren.

Svakere oljeimpuls

Lavere oljeinvesteringer er hovedårsaken til at NHO nå nedjusterer sine forventninger til «en usikker» norsk økonomi. NHO venter en nedgang på nesten 11 prosent neste år. I år er det siste anslaget for 2014-investeringene på 218 milliarder kroner.

NHO venter videre investeringer på rundt 200 milliarder kroner i 2016, men understreker i rapporten at oljeprisfallet gjør anslaget usikkert.

Les også

Thomas (25) brukte 100.000 på offshore-kurs - får ikke jobb

På toppen av dette har oljeprisen falt dramatisk etter sommeren. I juni kostet et fat nordsjøolje (Brent spot) 115 dollar. NHO utelukker ikke at et videre fall i oljeprisen kan bidra til at oljebremsen blir tyngre for norsk økonomi.

«Med oljepris på 80 dollar per fat eller lavere over tid er det sannsynlig at planlagte investeringer reduseres mer. Med svært lav oljepris kan norsk økonomi blir trykket dypere ned i en lavkonjunktur», heter det i rapporten.

I dag koster et fat nordsjøolje 67 dollar.

Flere vekstsukk

Tirsdagens rapport er bare én av flere ferske rapporter som maler et dystert bilde av norsk økonomi neste år.

I forrige uke slapp Statistisk sentralbyrå sine oppdaterte anslag. SSB halverte vekstanslaget neste år sammenlignet med den forrige rapporten, som kom bare for få måneder siden.

Les også:

Satser på oljepris under 40 dollarNav: «Oljefylket» rammet av høye oppsigelsestallSSB: Veksten i norsk økonomi vil bli mye svakere

Publisert: