Kværner ser vind-muligheter fra California i vest til Japan i øst

Det er gått 24 år siden forrige gang Kværner leverte et betongunderstell til Equinor. Oljegigantens nye havvindmøller kan bli det neste betongprosjektet Kværner får levere, men leverandørkonsernet håper andre også vil bestille.

AKSJEMARKEDET GA TOMMELEN OPP: Konsernsjef i Kværner, Karl-Petter Løken, presenterte tirsdag selskapets resultater for første kvartal, på hovedkontoret på Fornebu utenfor Oslo. Aksjemarkedet responderte med å sende aksjekursen rett opp.
Publisert:

– Vi er en av få leverandører som kan levere stål- og betongunderstell til både bunnfaste og flytende havvind-installasjoner, sa Kværner-sjef Karl-Petter Løken da han tirsdag la frem oljeservicekonsernets resultater for første kvartal.

Kværner-aksjen var opp nesten ti prosent på Oslo Børs tirsdag. Onsdag fortsetter aksjen opp drøye tre prosent.

Ordreinngangen endte på nesten 1,7 milliarder, takket være nye og mindre kontrakter, samt utvidelser av eksisterende kontrakter.

Selskapet varslet også at de venter en vekst i omsetningen i år, noe som vil være den første inntektsveksten siden oljeboom-året 2014.

Samtidig som Kværner jobber for å sikre seg fremtidige storkontrakter innen olje og gass, jobber selskapet også med å sikre seg kontrakter i vekstsegmenter. Det inkluderer blant annet kontrakter på landanlegg, marine operasjoner og fornybar energi.

Særlig havvind er interessant for olje- og gassleverandøren Kværner, mener toppsjefen selv.

Han vil ikke bare levere understell til vindmøllene, men gjerne også sikre seg et større prosjekt- og gjennomføringsansvar, slik Kværner ofte gjør på oljerelaterte prosjekter.

– Så langt har kontrakter (i havvind, journ.anm.) blitt spredt over mange nisjeleverandører, noe operatørene deretter må samle og koordinere. Vi ser derfor muligheten til å samle leveransene og bruke vår kompetanse til å redusere kostnader og forbedre leveransene, sa Kværner-sjefen under presentasjonen.

Kværner melder at de allerede jobber med studier for kunder på mulige havvindprosjekter i Nordsjøen, Østersjøen og nordøstkysten av USA (markert i grønt). Selskapet har samtidig blikket på muligheter i Atlanterhavet, Den engelske kanal, Hellas, India, Taiwan, Japan og Vestkysten av USA (markert i gult).

Knuser tall for flere kunder

Fornybar-markedet er samtidig bare én del av puslespillet som må på plass for at Kværner-ledelsen skal nå målet sitt om å få omsetningen tilbake over den symbolske grensen på 10 milliarder årlig.

Under kvartalspresentasjonen fikk Kværner-ledelsen spørsmål fra analytikerhold om de forventer at andelen av omsetningen som kommer fra disse vekstsegmentene skal vokse utover 10 prosent, som var nivået i første kvartal:

– Det vil vi ikke kommentere spesifikt, men vi har ambisjoner om at den andelen skal vokse i årene fremover, svarte Løken.

Selv om Kværner ikke har sikret seg en konkret kontrakt for leveranser til havvind ennå, har selskapet blitt hyret inn av flere aktører for å gjøre studier og innledende arbeid på prosjekter som er under vurdering.

Under presentasjonen viste selskapet frem et kart som viser at de allerede er involvert i studier på havvindprosjekter i Nordsjøen, Østersjøen og østkysten av USA. I tillegg ser de muligheter fremover, både på vestkysten av USA, India, Hellas, Storbritannia/Frankrike, Taiwan og Japan.

– Kartet viser hvor vi er involvert i forskjellige typer studier, forklarer Kværner-sjefen og poengterer at de ofte ikke er den eneste aktøren som er inne for å utrede mulige løsninger.

Kværner-sjefen opplyser til E24 at det både er snakk om oljeselskaper og andre typer energiselskaper. Equinor er en av kundene.

– På litt sikt ser vi de markedene skissert i gult på kartet som muligheter for oss, der vi mener vi har et oppsett som kan bidra til å realisere kontrakter. Det vil bli et marked der ute og det er en driv. Og vi ser at kompetansen vi har fra olje og gass er veldig relevant, sier Løken.

Equinor kan bli første havvind-kunde

Det første prosjektet som Kværner kan sikre seg er den flytende havvindparken Hywind Tampen som skal gi fornybar strøm til Gullfaks- og Snorre-feltene. Equinor og partnerne skal etter planen fatte en endelig beslutning om investering i løpet av 2019.

Kværner-sjefen vil ikke si når han forventer at det kan komme beslutninger på andre havvindprosjekter.

I februar ble det kjent at Kværner var hyret inn for å utrede muligheten for å bruke betongunderstell på havvindmøllene ute i Nordsjøen.

– Studien er ferdigstilt. Nå er det Equinor som styrer det videre løpet sammen med lisenspartnerne. Så håper vi selvfølgelig at det er et prosjekt som blir besluttet, samtidig som vi også vet at vi har konkurrenter, sier Løken.

– Prosjektet vil være veldig viktig for flytende havvind og betongmiljøet i Kværner. Vi sjekket det faktisk opp, og forrige gang vi leverte en betongløsning til Equinor på norsk sokkel var helt tilbake i 1995. Det begynner å bli lenge siden, fortsetter han.

Selv om det er lenge siden Equinor bestilte betong fra Kværner, har selskapet levert slike løsninger for olje- og gassfelt til både ExxonMobil, Rosneft og Shell siden den gang.

Stål eller betong

Samme dag som Kværner slapp tallene sine annonserte konkurrenten Aibel nyheten om at de og Keppel Fels i Singapore skal levere både en plattform og en omformerstasjon på land til et havvindprosjekt i den tyske delen av Nordsjøen.

Aibel-kontrakten er verdt over seks milliarder kroner.

Kværner-sjefen viste tirsdag frem en plansje som illustrerer at Kværner kan levere alle mulige typer understell til havvindmøller, enten de står fast på havbunnen eller flyter.

I tillegg mener selskapet de kan levere plattformer for strømomformere til slike havvindanlegg, og at de kan gjennomføre marine operasjoner under installasjonen av vindmøllene.

– Hvilke av disse havvindkonseptene ser dere som mest kostnadseffektiv?

– Det vil avhenge av sted, vind- og værforhold og hvor dypt det er, så det er mange faktorer som spiller inn. Vi tror også at det i noen tilfeller vil være svært viktig med lokalt innhold. Det er et politisk spørsmål, men vi har erfaring med å gjennomføre prosjekter i en rekke land, sier Løken og fortsetter:

– Men vindturbinene blir også større og større. Det krever mye masse i bunn og stabilitet, fortsetter han, med referanse til fordelen Kværner mener betong har som material.

Hywind Tampen er et eksempel på dette, for der skal turbinene etter planen gå fra seks til åtte megawatt kapasitet, sammenlignet med Hywind-parken i Skottland, som var verden og Equinors første park med flytende havvindmøller.

Les også

Otovo og Tibber inngår grønt samarbeid

Les også

Kværner forventer en milliard mer i inntekter i år

Les også

– Vi må gå litt tilbake til start på en måte

Publisert:

Her kan du lese mer om