Aker Solutions håper på norsk havvind: – Det haster hvis Norge ikke skal stå igjen på perrongen

Aker Solutions tror en norsk satsing på flytende havvind kan gi muligheter for verdiskaping langs kysten. Selskapet satser i Frankrike, USA, Skottland og Portugal.

FLYTENDE HAVVIND: Aker Solutions satser på flytende havvind i Frankrike, Portugal, Skottland og USA gjennom selskapet Principle Power. Selskapet ser også muligheter for norske bedrifter dersom det blir etablert et hjemmemarked. Astrid Onsum er leder for Aker Solutions' satsing på havvind, og Geir Olav Berg er leder for flytende vindsystemer i selskapet.
Publisert: Publisert:

Flere aktører tar nå til orde for en satsing på havvind i Norge, blant annet for å sikre et hjemmemarked for norske bedrifter.

Det kan skape fremtidige arbeidsplasser i et marked hvor det er ventet stabile investeringer og kraftig vekst på grunn av global energiomstilling.

Blant leverandørene som nå posisjonerer seg for å ta noe av veksten innen havvind er Aker Solutions, som har utviklet en egen løsning for flytende havvindprosjekter.

Aker Solutions er fornøyd med at mange tar initiativ til et norsk hjemmemarked for havvind. Både politiske partier og forskere har i det siste tatt til orde for å etablere en ny norsk industrigren innen havvind, inkludert flytende prosjekter hvor norsk teknologi ligger langt fremme.

– Her er det en mulighet for å tenke utvikling av kysten. Dette handler ikke bare om hva Norge trenger av kraft i fremtiden, men også om hvordan vi kan ta i bruk kysten vår, sier Astrid Skarheim Onsum, som leder satsingen på havvind i Aker Solutions.

Les mer: Ønsker fortgang innen havvind i Norge: – En gigamulighet

Norske aktører har vært tidlig ute med å satse på flytende havvind, og her er det store muligheter, tror Geir Olav Berg, leder for flytende vindsystemer i Aker Solutions.

– Det er kun Equinor, Aker Solutions gjennom Principle Power og franske Ideol som har flytende turbiner av noe størrelse i sjøen, sier han.

Les mer: – Nordsjøen er ideell for havvind

– Det haster

– Men det trengs støtteordninger for å sikre et norsk hjemmemarked for flytende havvind?

– For å tiltrekke seg kapital og talent må man være tidlig ute, det gir muligheter for lokal industri til å posisjonere seg også globalt. Norge har svært gode forutsetninger, med noen av de beste vindressursene i verden og en ledende offshore og maritim industri, sier Onsum.

– Vi skal ikke komme med noen fasit om mulige reguleringer, men det er ingen tvil om at det haster hvis Norge ikke skal stå igjen på perrongen, legger hun til.

Så langt finnes det bare ett flytende havvindprosjekt i drift i verden, nemlig Equinors Hywind Skottland-prosjekt, som har en begrenset kapasitet på 30 megawatt. Men Aker Solutions påpeker at det ikke er lenge til det kommer mye større prosjekter, trolig på 500 til 1.000 megawatt.

– Det er veldig mange aktører som nå utreder flytende vindparker i den størrelsen. Vi snakker om titalls aktører, sier Onsum.

Les mer: MDG-grep kan gi 70 prosent mer kraft innen 2030: Ønsker enormt havvind-løft

Les også

Ønsker fortgang innen havvind i Norge: – En gigamulighet

Dette er Aker Solutions’ konsept

Aker Solutions er aktive innen havvind, blant annet som eier av 11,8 prosent i selskapet Principle Power Inc., hvor vindkraftutbyggeren EDPR og spanske Repsol også er inne på eiersiden.

Selskapet er involvert i flere flytende prosjekter, som Kincardine i Skottland , det EU-støttede Atlantic-prosjektet i Portugal , Golfe du Lion-prosjektet i Frankrike og Northern California-prosjektet i USA. Aker Solutions bidrar særlig med løsninger på de flytende turbinfundamentene.

– Det er ikke uten grunn at våre folk har laget en flytende struktur som har tre ben og er halvt nedsenkbar. Aker Solutions har lang erfaring med denne typen strukturer fra olje- og gassindustrien, sier Onsum.

(saken fortsetter under bildet)

FLYTENDE LØSNING: En flytende havvindturbin på to megawatt slepes til Kincardine-prosjektet i Skottland.

Aker Solutions henter mye lærdom fra sin erfaring med olje- og gassbransjen:

  • Ofte blir kraftkabler i havvindprosjekter slitt i stykker av bevegelsen i turbiner og fundamenter. Disse utfordringene har oljebransjen løst, og Aker Solutions mener å ha teknologi som kan håndtere det
  • Selskapet ser på om kraftstasjoner kan bli mindre, eller kanskje stå på havbunnen, og tar med seg teknologi og erfaring fra leveranser av kraftmoduler til oljeplattformer inn i vindbransjen
  • Med mer kraft til havs ser Aker Solutions mange muligheter, blant annet det å kombinere vindprosjekter med ladere til havs, som kan brukes av skip som trenger det
  • Det er mulig å kombinere vindprosjekter og fiskeoppdrett, som ofte ligger på steder hvor det ikke er veldig solid nett fra land, og som ofte bruker dieselaggregater til strøm
  • Det er også muligheter for å ta i bruk mer programvare til overvåkning og styring av vedlikehold i vindkraft, noe Aker Solutions har lang erfaring med fra olje- og gassbransjen
Les også

Skaper titusenvis av havvind-jobber: – En av vår tids største muligheter

Flere flytende løsninger

Den norske oljekjempen Equinor har så langt bygget ut flest flytende turbiner, gjennom verdens første flytende havvindpark, Hywind Skottland med fem turbiner. Selskapet håper også på 2,5 milliarder i Enova-støtte til en større park i Nordsjøen.

Danske Tetraspar med Shell og tyske Innogy som hovedsponsorer tester også for tiden ut en flytende havvindturbin i Norge. Konseptet Tetraspar er utviklet av Danmarks Stiesdal Offshore Technologies som ledes av vindturbinveteranen Henrik Stiesdal som var med å skape Danmarks vindbransje.

Les også

MDG-grep kan gi 70 prosent mer kraft innen 2030: Ønsker enormt havvind-løft

Aker Solutions mener deres konsept har flere fordeler, siden det trekantede fundamentet ikke stikker så dypt ned i sjøen.

– Det ene er dypgangen. I mange havner har du ikke mer enn 10-12 meters dybde. Dette designet kan ligge ved kai, og du kan installere turbinene ved kai. Det er en betydelig fordel, for da trenger du ikke et stort installasjonsfartøy, men kan bruke kraner på land, sier Berg.

– Hvis du er uheldig og får en større skade i et turbinblad vil du også kunne taue turbinen til land, uten å måtte mobilisere et stort fartøy. Det er en stor fordel, sier han.

Les mer: Skaper titusenvis av havvind-jobber: – En av vår tids største muligheter

Les også

Gigant-vindturbin kan bli hele 14 megawatt: – Fortsatt mye å gå på

– Forskjøvet utvikling

Fortsatt er ikke alle havvindprosjekter lønnsomme uten subsidier, men flere aktører har forpliktet seg i auksjoner til å bygge ut havvind uten subsidier på 2020-tallet. Etter hvert vil flytende vindkraft også komme dit, tror Aker Solutions.

– Vi tror vi er på samme sted som bunnfast var for ti år siden, utviklingen er bare forskjøvet, sier Onsum.

– Kan det gå fortere for flytende havvind å bli lønnsom virksomhet enn det gjorde for bunnfast vind?

– Vi tror at det kanskje kan det. Det er ikke sånn at dette ikke kan fungere i dag. Det vi må gjøre er å forenkle eksisterende teknologi, få til masseproduksjon og redusere kostnadene. Vi ser et voldsomt trøkk globalt på planlegging av store havvindparker i områder med gode ressurser, sier Onsum.

Publisert: