EUs forslag til krafttiltak: – Dette må vi heie på
EUs forslag til tiltak mot energikrisen vil bidra til å få prisene ned også i Norge, mener Toini Løvseth i Energi Norge.
Onsdag la EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen frem en liste med forslag til tiltak for å håndtere energikrisen i Europa.
Leder i Energi Norges avdeling for marked, elektrifisering og kunder, Toini Løvseth, mener tiltakene vil bidra til å få ned energiprisene også i Norge.
– Vi synes dette ser veldig spennende ut. Dette kan få stor betydning. Fordi det man gjør er å gå inn med krav til at forbruket skal reduseres, isteden for å støtte forbruk. Dette må vi heie på, sier hun.
– Dette kan virkelig virke for å få prisene ned og det kan hjelpe også her i Norge. Det vil også bidra til å opprettholde forsyningssikkerheten.
Hun tror tiltakene kan oppfattes oppsiktsvekkende blant EUs medlemsland.
– Det å stille så store krav til forbruksreduksjoner, selv om det er opp til medlemslandene å finne de konkrete virkemidlene, det er et tøft grep, sier hun.
– Men av alle tøffe grep så er det nok det mest fornuftige, legger hun til.
Løvseth tror ikke EUs tiltak vil gjelde for norske selskaper.
Lukker ingen dører
Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Andreas Bjelland Eriksen, vil ikke utelukke at tiltakene kan påvirke også Norge.
– Startpunktet er at vi ikke utelukker forslag, sier han.
– Det er en ekstrem situasjon i Europa og vi lukker ingen dører enda.
På fredag skal det være møte med energiministrene i EU.
– Da regner vi med at tiltakene blir mer konkretisert. Først da kan vi kommentere på enkelttiltak, sier han.
Eriksen forteller at regjeringen holder tett dialog med EU.
– Det er ingen tvil om at Europa er i en ekstrem situasjon knyttet til energikrisen og strupingen av russisk gass. Vi har forståelse for at Europa har behov for krisetiltak som følge av det.
I et intervju med Financial Times ble Jonas Gahr Støre onsdag spurt om Norge vil godta frivillig pristak på gass. Også han svarte at han ikke vil lukke døren for ideer som kan ta Europa fremover. Han presiserte også at det er selskapene som er ansvarlig for å gjøre avtaler med sine kunder.
En sann klippe for energisikkerhet
På pressekonferansen der EU-kommisjonens president Ursula von de Leyen la frem forslagene til tiltak, la hun til at EU har sikret forbruk hittil gjennom å bruke andre leverandører enn Russland.
– For eksempel leverer Norge nå mer gass til EU enn Russland gjør, sa hun.
Senere hadde hun ifølge NTB en telefonsamtale med Jonas Gahr Støre om norsk gassforsyning til EU-landene.
– Norge har økt sin gassproduksjon for å forsyne EU. Norge er en sann klippe for Europas energisikkerhet, skrev hun på Twitter.