Equinor velger Vestas-turbiner til USA-vindkraft
Equinor og BP foretrekker kjempeturbiner på 15 megawatt fra danske Vestas til de enorme havvindprosjektene Empire Wind 1 og 2 utenfor New York.
Danske Vestas er utvalgt som leverandør av 138 vindturbiner til kjempeprosjektene Empire Wind 1 og 2 i USA for utbyggerne Equinor og BP.
Det er ikke inngått en endelig kontrakt ennå, men dette er et signal om at Vestas ligger an til å bli valgt. Det er en fjær i hatten for det danske selskapet etter at Equinor tidligere har valgt amerikanske GE som turbinleverandør til det britiske Doggerbank-prosjektet.
Kapasiteten på Empire-prosjektene utenfor New York blir på totalt 2.070 megawatt. Det betyr en produksjon på rundt 17 terawattimer (TWh) årlig, gitt full produksjon på 4.000 timer i året.
Kan bli tidenes kontrakt
Dette kan bli tidenes største avtale for Vestas hvis kontrakten blir endelig, ifølge aksjeanalysesjef Jacob Pedersen i Sydbank.
– Det er virkelig en kjempeappelsin som har falt ned i Vestas’ turban, sier han ifølge Berlingske Tidende.
Uttrykket betyr at man har hatt hellet med seg, ifølge Den Danske Ordbok.
– Vi er glade for å ha valgt vår foretrukne leverandør for det som vil bli den største kontrakten i Empire Wind-prosjektet, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for Prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor.
– Turbinene har den høyeste installerte effekten som er tilgjengelig i dagens marked, noe som passer godt med de ambisjonene vi har for prosjektet. Vi har valgt den teknologien som vil gi høyest verdi for Empire Wind, fra verdens største turbinprodusent, sier han.
Gigantiske turbiner
Ifølge Equinor er dette en av de største avtalene av sitt slag i USA. Turbintypen på 15 megawatt er verdens største, og Vestas skal teste dem ut fra neste år på testsenteret Østerild i Danmark. Én rotasjon på disse turbinene gir nok strøm til å forsyne et hjem i New York med strøm i én og en halv dag, ifølge Equinor.
New York har satt seg et mål om en kapasitet på gigawatt havvind innen 2035. BPs direktør for nullutslippsteknologi Felipe Arbelaez trekker frem verdien av slike prosjekter for storsamfunnet.
– Store fornybarutbygginger som Empire Offshore Wind leverer ikke bare ren kraft til private hjem, de bygger også viktige forsyningskjeder og skaper jobber, sier Arbelaez.
Equinor og Vestas har også skrevet under på et krav fra vindbransjens organisasjon Global Wind Energy Council inn mot det viktige klimatoppmøtet COP26, som skal holdes i november.
Her ber en rekke selskaper verdens land om å jekke opp vindkraftmålene og ta dette med i de nasjonale målene (NDC) som meldes til FN, og forenkle konsesjonsprosessene.
Les meldingen fra VestasLes meldingen fra Equinor