Aldous Major skifter navn til Johan Sverdrup

Fjorårets største oljefunn skifter navn.

Publisert: Publisert:

Et av 2011s største oljefunn skifter navn.

Aldous/Avaldsnes-feltet skal fra nå av hete Johan Sverdrup-feltet. Det offentliggjorde olje- og energidepartementet tirsdag.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe annonserte det nye navnet under en næringskonferanse i Sandefjord.

- Det norske petroleumseventyret tilhører hele det norske folk. Det er derfor viktig at navn på større selvstendige utbygginger har en signaleffekt utover sokkelen. Navnevalget bør speile viktigheten av prosjektet og virksomheten, sa Borten Moe.

- . Johan Sverdrup var leder i den politiske bevegelsen som drev fram innføringen av parlamentarismen i Norge og står som et viktig symbol for framveksten av det folkestyrte Norge. På samme vis som Johan Sverdrup betydde mye for formingen av det moderne Norge, håper jeg det nye feltet vil bidra vesentlig til utviklingen av det norske demokratiet og vårt samfunn i fremtiden, sa ministeren.

Sverdrup satte kursen

Johan Sverdrups arbeid førte til at det oppsto en bred nasjonal bevegelse, som hevdet uavhengighet overfor unionspartneren Sverige. Sverdrups regjering utvidet stemmeretten, styrket kvinnens rettigheter og innførte en rekke liberale reformer.

Hans viktigste forslag gikk ut på at regjeringsmedlemmer kunne møte i Stortinget til åpne debatter. Dermed satte han kursen mot et system der regjeringen er avhengig av stortingsflertallet, og må stå til ansvar for sine vedtak.

LES OGSÅ:

Publisert: