Dansker vil bygge havvindmøller uten statlig sponsing

Danske Dong Energy skal bygge ut havvind i Nordsjøen uten subsidier, og kaller det et gjennombrudd.

BYGGER TIL HAVS: Danske Dong har flere vindkraftprosjekter offshore. Bildet er tatt utenfor øya Anholt i Kattegat, hvor selskapet har oppført 111 vindturbiner siden 2012.
Publisert:

Det danske energiselskapet Dong Energy og det tyske energiselskapet EnBW skal begge bygge ut havvind uten subsidier.

Det har de lovet å gjøre i midten av neste tiår, noe som er en betydelig fremgang for en energikilde som tidligere ble sett på som et subsidiesluk.

Det er de to selskapene selv som melder om at de ikke krever subsidier for flere av sine havvindprosjekter, etter at tyske Bundesnetzagentur offentliggjorde resultatet av den første av to tyske havvind-auksjoner.

Dongsier at selskapet har vunnet tre tillatelser til havvindprosjekter i den tyske delen av Nordsjøen i auksjonen, mens EnBW har vunnet en.

Dong hadde levert bud på seks prosjekter. De tre prosjektene som har vunnet skal bygges ut innen 2024, sier selskapet.

• OWP West (240 MW)
• Borkum Riffgrund West 2 (240 MW)
• Gode Wind 3 (110 MW)

For to av de tre vindprosjektene vant Dong Energy auksjonen med bud som tilsvarer null i subsidier.

For prosjektet Gode Wind 3 var Dongs bud derimot på 60 euro per megawattime, som tilsvarer 54,7 øre per kilowattime. Dette er mer på linje med tidligere auksjoner i blant annet Danmark og Nederland.

Leverte også nullbud

Også det tyske selskapet Energie Baden-Württemberg AG fikk godtatt et bud i auksjonen, på He Dreiht-prosjektet på 900 megawatt som skal bygges ut innen 2025.

Også det budet var på null i subsidier, ifølge selskapet selv.

– Havvind har gjort et kvantesprang i effektivitet og er nå en klar driver av den tyske energiomstillingen, sier EnBWs konsernsjef Frank Mastiaux.

Det har lenge vært et mål for havvindbransjen å bli konkurransedyktig med andre energiformer, men inntil nylig hadde de fleste ekspertene regnet med at det ville være behov for betydelige subsidier i mange år ennå.

Les også:
Statoil mener havvind snart kan bygges utensubsidier

Store kostnadskutt

Havvindbransjen har redusert kostnadene mer enn ventet de siste årene, og i flere tidligere auksjoner i Europa har budene kommet stadig nærmere null.

Nå har Dong Energy altså kommet dit, i alle fall for selve strømproduksjonen. Tilknytningen til nettet er nemlig ikke med i disse budene, så strømkabler til land kommer i tillegg. Disse kablene skal bygges, drives og eies av nettoperatøren TenneT.

– Budet på null subsidier er et gjennombrudd for den kostnadsmessige konkurransedyktigheten for havvind, sier Dongs vindkraftsjef Samuel Leopold.

– Det demonstrerer teknologiens massive globale vekstpotensial som en hjørnesten i det økonomisk gjennomførbare skiftet til grønne energisystemer, sier han.

Leopold legger til at selskapets nullbud i Tyskland var mulig på grunn av flere omstendigheter, blant annet det at parkene først bygges ut om syv år, noe som gjør at neste generasjon turbiner kan benyttes.

Disse turbinene vil trolig være mer kostnadseffektive, og kan kanskje komme opp i hele 13 til 15 megawatt, ifølge Dong. Da trengs det langt færre turbiner i hver park, og kostnadene faller. Verdens største havvindturbin lages i dag av danske Vestas og japanske Mitsubishi, og er på 8 megawatt.

Rundt årtusenskiftet var de største vindturbinene på rundt 2 megawatt.

I tillegg ligger de to prosjektene som ikke trenger subsidier i et område med veldig gode vindforhold, med et snitt på over 10 sekundmeter vind, og de ligger nær et eksisterende Dong-prosjekt og er dermed enklere å vedlikeholde.

I tillegg er altså ikke tilknytningen til elnettet med i budet, og driftstiden på parkene er forlenget til 30 år fra tidligere praksis på 25 år, ifølge Dong.

Les også:
Milliardprosjekter i kø for Statoils havvind-satsing

Tar avgjørelse i 2021

Dong skal ta endelig avgjørelse om utbyggingen av sine tre prosjekter i 2021.

Nå satser selskapet på å vinne flere tillatelser i den neste tyske auksjonen for havvind til neste år.

Selskapet har planer om å bygge ut hele 5.000 megawatt havvind innen 2025.

– Det å gjøre grønn energi billigere enn svart (fossil energi) har vært en del av Dong Energy strategiske ambisjoner i årevis, sier Dongs tyske landansvarlige, Volker Malmen.

BØRSNOTERT: Dong ble børsnotert i København i mai i fjor. Her ved administrerende direktør Henrik Poulsen.

Bygger mye havvind

Dong har så langt bygget ut 3.600 megawatt havvind, inkludert 902 megawatt i Tyskland. Selskapet bygger for tiden ut 3.800 megawatt, inkludert 450 megawatt på prosjektet Borkum Riffgrund 2 i Tyskland.

Selskapet tror kraftprisene i Tyskland vil holde seg på et nivå som gjør prosjektene lønnsomme uten subsidier innen 2024. Men det avhenger også av europeisk politikk.

Dong sier det vil følge nøye med på faktorer som fremtiden for det europeiske CO₂-kvotesystemet, utfasingen av konvensjonell kraft og kjernekraft, kullets fremtid i Europa og utbyggingen av kraftnettet.

Også norske Statoil har store planer innen havvindkraft, blant annet i Storbritannia og i Tyskland.

Les også

Skal fase ut kull innen 2023

Les også

Ny rekord for havvind

Les også

Dansk energigigant blir største børsnotering i år

Publisert:

Her kan du lese mer om