Aker BP har søknadene klare: Bygger ut tre nye felt på norsk sokkel

Det norske oljeselskapet legger fredag frem planer for tre milliardinvesteringer som vil utvide tre av selskapets eksisterende oljefelt.

Konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP (t.v.) overleverte fredag morgen tre utbyggingssøknader til olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp)
Publisert:

Etter at Statoil forrige tirsdag overleverte utbyggingssøknaden for Johan Castberg-feltet til 49 milliarder kroner, er det nå Aker BPs tur.

– Dette er en fantastisk adventstid med hele syv utbyggingsplaner fra bransjer, sa olje- og energiminister Terje Søviknes da han tok imot Aker BP-sjefen på sitt kontor fredag morgen.
– Dette er tre satellittutbygginger. For oss og det norske folk er det veldig viktig at vi får utnyttet infrastrukturen mens den er der, fortsatte han.

Fredag overleverer selskapet ikke mindre enn tre utbyggingsplaner for Ærfugl (tidligere kjent som Snadd) til rundt 8,5 milliarder, Vallhall Vestflanken til rundt 5,5 milliarder og Skogul (tidligere kalt Storklakken) til rundt 1,5 milliarder.

Til sammen er det altså snakk om investeringer for 15,5 milliarder kroner, som til sammen er ventet å gi 70 milliarder i inntekter, ifølge Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik

Alle de tre feltene er satellittutbygginger. Ærfugl skal kobles opp mot Skarvfeltet i øst, og funnet ligger rundt 210 kilometer fra Sandnessjøen. Vallhall Vestflanken skal kobles på Valhall-feltet i den sørlige delen av Nordsjøen, mens Storklakken skal kobles opp mot produksjonsskipet på Alvheim-feltet lenger nord i Nordsjøen.

Oljeselskapet bidrar dermed med sin del av «julerushet» med utbyggingssøknader som Olje- og energidepartementet og direktoratet mottar i disse dager. For i tillegg til Castberg og Aker BP-prosjektene, er det ventet at det vil komme ytterligere tre utbyggingssøknader neste uke:

Fenja-utbyggingen til tyske VNG (tidligere kjent som Pil og Bue), Snorre Expansion-prosjektet til Statoil og den nye Yme-utbyggingen til Repsol.

Se oversikten over alle utbyggingsplaner som har blitt sendt inn de siste årene i faktaboksen nederst i saken!

Les også

Så mye kan oljeinvesteringene stige neste år

Store verdier

Valhall Vestflanken blir en normalt ubemannet plattform med 5,5 milliarder i investeringer og 65–70 millioner utvinnbare fat, fortalte Karl Johnny Hersvik da han overleverte søknad nummer en. Satellitten får oppstart i fjerde kvartal 2019, hvis alt går som planlagt.

– Dette er et veldig bra prosjekt på et av Norges største felt. Det er hentet ut en milliard fra Valhall allerede og vi har tenkt å få ut en milliard til før vi gir oss, fortsatte Hersvik.
På subsea-utbyggingen Ærfugl skal det investeres 8,5 milliarder i investeringer, hvorav 4,5 milliarder i fase 1 og resten i fase 2. Produksjonen skal etter planen i gang sent i 2020.

Hersvik påpekte at mer seismikk og lavere kostnader i bransjen har gjort utbyggingen større målt i volum.
Den siste utbyggingen er Skogul, som skal bygges ut for 1,5 milliarder kroner og estimeres til å inneholde 10 millioner fat. Produksjonsstart er satt til første kvartal 2020.

Les også

Castberg-jubel hos leverandørindustrien: – Vi må ansette mange folk her oppe

Aker BP har allerede tildelt noen kontrakter på utbyggingene, med forbehold om at planene blir godkjent av myndighetene.

Mandag denne uken ble det kjent at Aker Solutions skal levere subsea-produksjonssystemet til Ærfugl i den første utbyggingsfasen. Kontraktssummen var da ukjent. Subsea 7 vant på sin side en betydelig kontrakt på samme felt for å levere og legge rørledninger, mens de også får en opsjon på å utvikle fase to av Ærfugl.

Overfor E24 sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik at selskapet bruker de forskjellige leverandøralliansene sine for å bygge ut prosjektene:

– På Ærfugl er det en prosjektspesifikk allianse som skal stå for leveransene, bestående av Aker Solutions og FMC. På Skogul vil vi bruke den eksisterende Alvheim-alliansen, sier Hersvik og fortsetter:

– Når det gjelder Valhall Vestflanken vil det være plattformalliansen vår med Kværner, Aker Solutions og ABB som skal levere installasjonen. Det er også et stort modifikasjonsprosjekt på Valhall-feltet (for å ta imot produksjonen fra Vestflanken, journ.anm.) som i all hovedsak vil bli levert av Aker Solutions, som har hatt vedlikehold- og modifikasjonskontrakten der en stund.

Det er imidlertid ikke klart om Kværner også skal bygge plattformen, eller om det settes ut til noen andre.

Oppdatert: Mandag ble det klart at Kværner får kontrakten med å bygge Vestflanken-plattformen for i underkant av en milliard kroner. Aker Solutions skal levere subsea-utstyr til både det og Skogul-prosjektet ved Alvheim.

Les mer her: Kværner sikrer milliardkontrakt for Valhall Vestflanken-plattformen: – Viktig for oss å vise frem hva vi kan levere

Publisert: