Analytiker: Saudi-Arabias «Game of Thrones» øker risikoen i oljemarkedet
Den politiske dramatikken i Saudi-Arabia etter helgens arrestasjoner har enn så lenge liten betydning for oljemarkedet, men det kan endres om situasjonen eskalerer, ifølge oljeanalytikere.
Søndag ble det kjent at Saudi-Arabias nye antikorrupsjonskommisjon har arrestert elleve prinser og et titalls tidligere ministre i en omfattende aksjon.
Samtidig har sjefen for nasjonalgarden fått sparken og økonomiministeren er byttet ut, skriver NTB.
Av eksperter er hendelsene tolket som at kronprins Mohammed bin Salman strammer grepet om makten.
Han har vært en pådriver for reformer i Saudi-Arabia, blant annet for å redusere landets oljeavhengighet. Sentralt i disse planene står børsnoteringen av statsoljeselskapet Saudi Aramco.
Men reformene har utløst opposisjon blant enkelte medlemmer av kongefamilien, som er bekymret for sine privilegerte posisjoner, skriver Financial Times (for abonnenter).
Analytikerne i SEB betegner i et kundenotat helgens hendelser som Saudi-Arabias «Game of Thrones», med henvisning til den populære TV-serien.
De skriver at beslutningen om arrestasjonene kan styrke reformutsiktene, men også øke usikkerheten i en situasjon med voksende regionale spenninger mellom Saudi-Arabia og Iran.
Hold deg oppdatert på oljeprisen. Last ned minE24 i App Store eller Google Play og bli varslet om siste nytt!
– Øker risikoen i oljemarkedet
Saudi-Arabia er ansett som mektigste medlemmet i oljekartellet Opec. Ifølge den siste oljemarkedsrapporten til Opec produserte landet nær ti millioner fat olje per dag i september, omtrent 30 prosent av oljekartellets totale produksjon på 32,7 millioner fat om dagen.
minE24 gir deg alle økonominyhetene på ett sted. Les mer og last ned her!
– Risikoen for at det kan skje noe større avbrudd i produksjonen fra Saudi-Arabia har jo økt etter dette. Man kan lett tenke seg mange forskjellige utfall som vil øke risikoen i oljemarkedet. Det er jo en positiv ting for oljeprisen, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til E24.
Han trekker de historiske linjene til forrige gang det skjedde noe lignende i Saudi-Arabia.
– Det var vel egentlig kong Saud i 1964, hvor han prøvde samle mest mulig makt i sin egen sfære istedenfor å splitte det på de forskjellige familiegrenene. Han ble kastet kort tid etterpå av sine brødre. Da var det nesten borgerkrig i Saudi-Arabia, som respons på det som skjedde den gangen.
– Nå er det mektige fraksjoner i den saudiske kongefamilien som er satt på sidelinjen. Det blir veldig spennende å se hva motreaksjonen blir, sier oljeanalytikeren.
Bevegelsene i oljeprisene er nokså beskjedne mandag. Nordsjøoljen (spot) handles for 62,4 dollar per fat, opp 0,4 prosent. Prisnivået er nær det høyeste på over to år. Samtidig stiger den amerikanske lettoljen (WTI) med 0,6 prosent til 62,4 dollar fatet.
– Hvis det skulle skje en motreaksjon på dette tror jeg oljemarkedet vil begynne å respondere mer, sier Kjus.
Ny årsbeste for oljeprisen – nå koster den 500 kroner fatet
– Hvis noe skjer er det fatalt for oljemarkedet
Også Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt peker på at situasjonen må eskalere før det får noen stor betydning for oljemarkedet.
– I seg selv har ikke disse arrestasjonene noen betydning for oljemarkedet. Det er heller det at man begynner å bekymre seg over hva som skjer med den politiske stabiliteten i Saudi-Arabia, sier hun.
Oljeanalytikeren sier markedets frykt er en bølge av uro i Saudi-Arabia, slik som det har vært i mange andre land i Midtøsten og Nord-Afrika.
– Som verdens viktigste oljeeksportør, det er de som har reservekapasiteten og har styrt oljemarkedet siden 70-tallet, så er det klart at det har en ekstrem påvirkning hvis noe skulle skje med stabiliteten i det regimet, sier Saltvedt.
– Det er ikke gitt at det vil gå utover oljeproduksjonen, men det vil skape en enorm bekymring fordi de er så ekstremt viktige. Det er ingen som kan erstatte de. Hvis noe skjer der, er det helt fatalt for oljemarkedet, sier oljeanalytikeren.